Var det samma lag?

Hur ska man förklara det här? Efter klappar, skinka och ett bottenlöst debacle i Timrå kommer våra krigare ut och svarar för säsongens kanske bästa insats där Rögle pulveriserades med 5-2, och hastigt och lustigt är all ”bottenångest” borta igen.  

Efter fem SHL-förluster i rad, ett uttåg ur CHL och en riktigt svag insats för två dagar sedan låg det nära till hands att befara ett skakat Leksand inför hemmamatchen mot serieledande Rögle. Ibland är det så skönt att ha fel.

Leksand inledde i ett virvlande tempo och hade bud på mål flera gånger om redan innan ”Lange Lange Lange Lange Lang” fick in ledningspucken efter drygt två minuter. 2-0 kom kort senare av Carter Camper som äntligen fick göra mål igen men delikatessen stod assistläggare Ruohomaa för. Yummi!

Hemmalaget fortsatte att dominera och 3-0 kom fullt logiskt i numerärt överläge där Ashton styrde in Campers skott och samme Ashton lyckades tråckla in 4-0, även det i powerplay, efter 15 minuter. Denna kvart av effektiv speltid måste ha varit det bästa Leksand presterat på mycket länge mot så kvalificerat motstånd. Skottstatistiken i det här läget var 17-4 och säger det mesta om hur spelet sett ut så långt.

Efter en privat uppgörelse mellan Norén och Everberg hittar domarna en extra tvåa på Norén som ingen begriper, allra minst Norén, och givetvis reducerar Rögle på den tveksamma utvisningen. När skåningarna dessutom hinner göra 4-2 efter god hjälp av såväl linjedomare, som var i vägen, som en Kaskisuo med ett tveksamt ingripande hann man bli nervös igen, väl medveten om Rögles förmåga att hämta upp underlägen hittills denna säsong.

I andra perioden kom Rögle som förväntat ut starkt och hade tryck på Leksand stundtals men ”Kaz” fick göra skäl för lönen och hade även god hjälp av både ett hårt arbetande försvar som stolpe och ribba. När den värsta pressen lagt sig fick Leksand chansen i powerplay igen två gånger på kort tid och Ruohomaa trycker in en retur till mycket sköna 5-2.

Rögle har som sagt svarat för ett flertal imponerande upphämtningar i slutperioderna den här säsongen så trots tremålsledning var åtminstone inte jag helt lugn inför slutperioden men tänk vad skönt det är att ha fel ibland (igen). Leksand dominerade den tredje perioden totalt och istället för anstormning från Rögle var Leksand betydligt närmare en utökad ledning, och att vinna skotten med 16-4 i slutperioden när det borde vara bortalaget som desperat jagar ett mål är imponerande!

Sammantaget gör Leksand en av sina bästa matcher på hela säsongen, möjligen den bästa, och det är svårt att förstå att det verkligen var samma lag som var i Timrå i söndags och gjorde ett sådant bottennapp som nu fullständigt dominerade mot ett topplag som Rögle.

På torsdag väntar årets sista match i en högintressant bortakamp mot ett formstarkt Luleå som ikväll avverkade Karlstad Bollklubbs ”Dream Team” med smått osannolika 0-8 i Löfbergs Arena. Det blir en värdemätare det!

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Carter Ashton
    Poängproduktionen har inte alls varit den förväntade efter succén ifjol men det har funnits tendenser till att Ashton är på väg mot förra säsongens fina form, och nu lossnade det med besked. Två påpassliga mål där det äntligen studsade rätt för kanadensaren och även två assist samtidigt som han är kraftfull, oöm och stark med pucken.
  2. Patrik Zackrisson
    Vår kapten syns inte alltid så mycket men svarar för ett enormt arbete i varje match såväl offensivt som defensivt. Var i det närmaste 100-procentig i tekningscirkeln och inblandad i två av power play-målen. Man vill se ”Zacke” precis så här högröd i ansiktet och lite smågrinig på isen – då är han underbar att ha i sitt lag!
  3. Mikael Ruohomaa
    Vår finske elegant spelar med små marginaler och ibland är det nära mellan himmel och helvete, men passningsspelet håller högsta SHL-klass och framspelningen till Campers 2-0 är riktigt hockeygodis.

NOTERAT

Slovakisk megaförstärkning på gång?
Det surras allt mer i media och även LIF News-redaktionen har fått rapporter om att det kan vara på väg att lösa sig – Marek Hrivik är högaktuell för en comeback i Leksands IF!

Skulle ”Tjomme” ro detta i land vore det givetvis en megaförstärkning och Leksands centersida bli något alldeles extra med Hrivik, Ruohomaa och Zackrisson. Om Hrivik kommer in i laget behöver coacherna inte söka längre efter bästa alternativet på point-positionen i power play heller…

Islossning i powerplay

Powerplay nämns i princip alltid som en av de viktigaste faktorerna i ishockey och där har Leksand blandat och gett under säsongen, men det har gått trögt på slutet när förlusterna radat upp sig. Därför var det extra skönt att konstatera att tre av målen kom i spel i numerärt överläge vilket bör ge ökat självförtroende för fortsättningen.

Utbytt målvakt inbytt igen

Efter att Leksand gjort 4-0 bytte Rögle ut Christoffer Rifalk i målet till Frederik Dichow. På de fem minuterna som var kvar av första perioden hann Dichow rädda ett skott och var således 100-procentig i matchen för när andra perioden var igång stod Rifalk mellan stolparna igen. Ett udda grepp av Rögle som dock endast får akademisk betydelse eftersom vändningen, tack och lov, aldrig kom.

Hellkvist i karantän

Om det var fler än jag som noterade att vår huvudtränare Björn Hellkvist inte fanns i båset under matchen berodde det på sjukdom inom familjen, vilket tvingat Hellkvist till karantän. Kanske värt att testa fler gånger när förlustsviter behöver brytas?!

Ge oss publiken tillbaka – please

På förhand hade undertecknad tänkt gå på matchen men efter de nya restriktionerna fick planerna ändras. Ingen ståplats gav dessvärre den effekt man kunde befara och även om ingen skugga ska falla på de på Norra och sektion A1 som höll igång efter förmåga så är det närmast sorgligt att se, och höra, på hockey i Tegera utan klacken på Norra.

Jag har verkligen full respekt för den pågående pandemin och att det finns viktigare saker än att folk ska få trängas på ståplats men när det väl är match blir det så påtagligt hur mycket det gör för hela upplevelsen av att se på en match när klacken saknas.

Matchfakta

Leksand–Rögle 5–2 (4–2, 1–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (02.22) Oskar Lang (T Ekberg, L Andersson), 2–0 (03.48) Carter Camper (M Ruohomaa, C Ashton), 3–0 (11.24) Carter Ashton (C Camper, P Zackrisson) spel 5 mot 4, 4–0 (14.56) Carter Ashton (P Zackrisson, M Ruohomaa) spel 5 mot 4, 4–1 (18.16) Oskar Stål-Lyrenäs (T Kelleher, T Brithén) spel 5 mot 4, 4–2 (19.02) Adam Tambellini (B Ferguson, L Bristedt).

Andra perioden: 5–2 (35.38) Mikael Ruohomaa (C Ashton, J Kloos) spel 5 mot 4.

Utvisningar: LIF: 2×2. RBK: 5×2.

Skott: 47–21 (19–7, 12–10, 16–4).

Domare: Mikael Sjöqvist, Richard Magnusson.

Publik: 3 375.