Stark krigarseger i Ängelholm

En trivsam hockeyvecka för oss leksingar nådde klimax på lördagskvällen när våra blå-vita krigare verkligen kämpade ner Rögle i Ängelholm på ett härligt sätt.

Efter några mindre trivsamma veckor med förluster och skadade landslagsspelare kan vi glatt konstatera att laget verkar ha kommit ur sin formsvacka. Veckan inleddes som bekant med 8-1 och avancemang i CHL och straffseger när vi bröt Linköpings segersvit i Saab Arena.

På lördagen väntade tuffast tänkbara motstånd med bortamatch mot Rögle som innan matchen hade 16 matcher i rad med poäng och obesegrade efter full tid hemma i Catena Arena. Så extra skönt att åka hem med tre poäng och stopp för de sviterna.

De två första perioderna var det mycket ställningskrig där Rögle förde det mesta av spelet, men Leksand försvarade sig bra. Första perioden slutade mållös och den andra var det samma fram till ca tre och en halv minut återstod då Justin Kloos rev åt sig pucken vid egen blålinje, fintade sig in centralt i offensiv zon och lyckades med ett hederligt dragskott få in pucken bakom Calle Klang via en Rögleklubba.

Leksand har visat sig vara bra under säsongen när vi tagit ledningen och när man trodde att Rögle skulle trumma på och bli mer desperata i den tredje perioden var det istället bortalaget som tog över matchbilden. Calle Själin krutade in 0-2 efter föredömlig skymning framför mål av Martin Karlsson i början på slutperioden och Emil Heineman bokstavligen tryckte in såväl puck som Klang i målet fram till 0-3, endast en halv minut senare.

Rögle försökte ta sig tillbaka in i matchen men Leksand kontrollerade händelserna på ett bra sätt. Hemmalaget fick dock chansen när Kloos åkte ut för en hög klubba med knappa sju minuter kvar. Då tog Rögle ut målvakten och det tog endast sju sekunder innan Adam Tambellini tryckte in sin egen retur på något märkligt sätt där pucken studsade på Kaskisuos axel och in i mål.

Det hann dock inte bli alltför nervöst för kort senare tog Rögle ut målvakten igen men då fick Camper tag i pucken och frispelade vår obligatoriske målskytt Veronneau, som dock fick bli något så märkligt som målskytt utan att sätta pucken i mål. Två Rögle-spelare hjälptes nämligen åt att dra ner Max bakifrån och är man fri med öppet mål säger regeln att det ska vara mål. Således 1-4 och matchen var avgjord.

MATCHENS STJÄRNOR

 1. Calle Själin
  Vår landslagsback kom tillbaka den här veckan och oj vad skönt det känns! Calle loggade mest istid av samtliga i den här matchen och är så stabil i alla avseenden. Han har utvecklat sitt fysiska spel och gjorde till och med ordentliga tacklingar, står rätt och hög spelförståelse har han ju liksom alltid. Denna gång fick han dessutom krydda insatsen med ett viktigt och snyggt mål fram till 0-2. En femstjärnig insats!
 2. Kasimir Kaskisuo
  Kaskisuo-båten har tagit in vatten på senare tid men på bussen söderut under veckan verkar vår finske keeper ha lagat läckan. Nu var det den täta ”Kaz” igen som är välplacerad och när han får den hjälp som krävs med att få undan returer så har vi definitivt en keeper som håller hög SHL-klass.
 3. Martin Karlsson
  Med radarpartnern Knuts borta har Martin Karlsson fått vänja sig vid ny omgivning mest varje match på slutet men det verkar nästan bara ha gjort honom gott. Smedjebackens stolthet kämpar och sliter som aldrig förr och är otroligt nyttig framför mål där han både retar motståndare och, som vid 0-2, skickligt skymmer målvakten. Karlsson är otroligt viktig för laget.

NOTERAT

 1. Ruohomaa tillbaka = större bredd i offensiven
  Det var en minst sagt förvånande, men mycket glädjande, nyhet som kom på fredagen när det aviserades att inte bara Lang utan även vår finske landslagscenter fanns tillgänglig för spel. Ruohomaa noterades för en assist och hans intåg ger en helt annan bredd i offensiven. Jag gillar också att tränarna särat på Ruohomaa och Camper när den senare nu visat sig fungera så bra med Zacke och Veronneau. Med Ruohomaa tillbaka och Kloos på uppgång har vi nu en härlig bredd på offensiven igen.

 

2. Hellkvist fingerspitzgefühl i målvaktsfrågan

Med fem insläppta senast mot Linköping och ett inte alltför imponerande spel den senaste tiden var jag tämligen säker på att Hellkvist skulle testa Brage i mål mot Rögle istället för Kaskisuo. Men Hellkvist, eller om möjligen övriga tränarteamet fick säga sitt (?), hade uppenbarligen något på känn och med facit i hand var valet att låta ”Kaz” få chansen på nytt helt rätt. Vår finske keeper storspelade och var en stor anledning till att det blev tre pinnar med på bussen hem

3. Beröm till domarna

Det finns nog få yrkesgrupper som är så utskällda som hockeydomare  och jag är ofta inget undantag, enögd som man är när Leksand spelar. Därför vill jag efter denna match ge beröm till domarna trots att Leksand inte fick ett enda power play med sig. Spelet var fysiskt men absolut inte fult och domarna tillät det, vilket jag uppskattar.

Då blir jag mycket mer irriterad på domarnivån när lag som Skellefteå och Växjö spelar som håller på och hakar, håller fast både spelare och motståndarnas klubbor i tid och otid enkom som spelförstörande moment. Sån skit tycker jag ska beivras, men inte rejält fysiskt spel som det var i den här matchen. Så beröm till Linde och Bjälkander – kan vi få ha dessa istället för hemske Nord framöver, tack!

Matchfakta

Rögle–Leksand 1–4 (0–0, 0–1, 1–3)

Andra perioden: 0–1 (36.31) Justin Kloos (utan assist).

Tredje perioden: 0–2 (42.38) Calle Själin (J Kandergård, C Ashton), 0–3 (43.07) Emil Heineman (J Kloos, M Ruohomaa), 1–3 (53.25) Adam Tambellini (L Ekeståhl-Jonsson, L Bristedt), 1–4 (55.37) Max Veronneau (C Camper).

Utvisningar: RBK: 0×2. LIF: 2×2.

Skott: 28–29 (11–7, 13–11, 4–11).

Domare: Marcus Linde och Patrik Bjälkander.

Publik: 4 950.