Straffseger på Hovet

Andra raka segern bärgades på Hovet i eftermiddag. En jämn och tät match gick hela vägen till straffar där Thomas Valkvae-Olsen gjorde det enda målet. Det betyder att laget åker hem med fem poäng från helgen i 08-land.

 Spelmässigt var det här ett solklart fall framåt. Kanske var spelarna stärkta av den tunga trepoängare man tagit i förrgår. Att komma till Hovet och vara spelförande känns på förhand inte som någon gameplan, utan snarare täppa till i egen zon och störa deras tempo. Något Leksand gjorde bra i dag.

Den första perioden rycktes sönder lite av utvisningar som kom med jämna mellanrum och vi fick därför inte se vilket lag som såg vassare ut i 5 mot 5. I den andra perioden skulle målnollan spräckas. Garry Nunn skickar en flippmacka mot offensiv blå och Filip Johansson går bort sig när han vill vända spelet snabbt. Istället blir Sam Marklund fri mot Axel Brage och ger hemmalaget ledningen.

Den avslutande perioden var väldigt avslagen inledningsvis. Två defensivt skickliga lag släppte inte till någonting alls och det kändes nästan som att AIK mest ville spela av de sista 20 minuterna. Men Daniel Gunnarsson väckte nog hela Hovet när han bröt mönstret och faktiskt kom med fart genom mittzon och tog sig hela vägen in i AIKs zon. Där slog han stopp och skickade in pucken mot mål. Jon Knuts fiskade upp den och la in kvitteringen bakom Johannes Jönsson.

Med någon minut kvar fick också LIF ett powerplay, men den vassaste chansen skapade AIK när de var på väg att få ett friläge. Axel Ravelli tänkte dock ”Nu! Det här tror jag var ett avgörande för både min del och kanske lagets del också” (VM94-referens, den är bra jag lovar) och slängde sig fram och glidtacklade bort pucken.

Förlängningen var oerhört händelsefattig och när det väl var dags för straffar var det bara TVO som hittade rätt. Två fullt välförtjänta poäng inkasserade och fem poäng med hem till dalarna.

! – Axel Brage. Jag börjar bli tjatig, men herregud så bra han är.
! – Ben O’Connor. Jag gillar verkligen självförtroende han spelar med. Stressar inte upp sig och har förmågan att göra någonting extra med pucken.
! – Porsberger flyttades under matchen tillbaka till kedjan med Rundqvist och Immo. Gör en bra match och förtjänar att sätta en puck. Fick även hatten av Bröms i omklädningsrummet.

? – Filip Johansson. Någonting är det, för det går inte att känna igenom honom. Gjorde i princip inte ett enda sådant misstag förra säsongen, som han gör vid 1-0-målet i kväll. Nu händer det flera gånger per match.