Storförlust hemma mot Oskarshamn

Återigen matchdag i Tegera Arena. Den här gången stod IK Oskarshamn för motståndet, ett IKO som börjat säsongen starkt och inför nedsläpp låg de båda lagen på samma poäng. Det var alltså som upplagt för en jämn tillställning.

Det började också jämnt. Gästerna fick dock med sig ett powerplay i inledningen och som ni kunde läsa här på LIFnews inför matchen har deras spel i den spelformen verkligen klaffat inledningsvis. Det såg dock ut som att Leksand skulle reda ut det hela, men då slängde den självutnämnde tipskungen Rasmus Näsman ur sig att nu kommer minsann Jonas Engström göra mål, för det gör han alltid mot Leksand och mycket riktigt hände detta. Engström hittade yta framför Brage och behövde bara stöta in den i nät.

Oskarshamn har så här långt bara släppt in tio mål på sex matcher och Leksands lösning på deras stabila defensiv såg ut att vara att skjuta på allt som rörde sig. Man fick iväg hela 17 skott i den första perioden, men inget lyckades leta sig hela vägen in i mål. Tor Immo hade de två vassaste chanserna i powerplay. Spelmässigt såg den första perioden riktigt bra ut från hemmalagets sida, förutom några minuter i mitten av perioden. Då var det postnord-hockey, alltså ingen passning satt på rätt adress.

Den andra perioden var en resultatmässig katastrof för hemmalaget. Man fortsatte ha mycket puck, även om man inte kom till några hundraprocentiga målchanser. De skott som i första perioden träffade mål träffade nu helt plötsligt allt annat än mål. Man träffade skridskor, vader, klubbor och Rundqvist visdomständer istället. IKO visade upp en ruskig effektivitet och gjorde tre mål på fyra skott i mittenperioden innan Axel Brage fick nog och tackade för sig. Det kan man förstå om man ser det sista målet. En slarvig pass av Karlberg till Kolan på offensiv blå resulterade i att Alex Hutchings och Filip Sveningsson kom ensamma mot Brage och passade en, två, trehundra gånger innan den sistnämnde satte 0-4.

I den sista perioden lyckades till slut Tomas Valvae-Olsen (vem annars?) förvalta en magisk passning från Oskar Lang (vem annars?) och för en stund trodde jag att det skulle kunna bli lite nerv i den här matchen. Ack så fel jag hade. Leksand återgick stundtals till den där postnord-hockeyn jag skrev om tidigare och det såg okoncentrerat ut. IKO kunde bara spela av den sista tiden och se hur tre tunga poäng rullade in på kontot. Ja just det, Jonas Engström fullbordade sitt hattrick i öppen kasse också.

! – Lang, Persson och TVO. Har potential att bli en kedja vi kommer prata om länge i LIF-kretsat.
! – Matte Nilsson. Jag måste ändå säga att han har spelat upp sig mycket och att man börjar känna igenom honom från tiden då han var ny i a-laget.

? – Gameplan. Ja, finns det någon sådan? IKO fick matchen precis dit de ville då de boxade ut Leksand i hörnen i anfallszon och skotten de släppte till var ofta helt utan skymning framför Christoffer Rifalk i IKO-målet. De lät Leksand ha mycket puck och vände spelet blixtsnabbt och effektivt när de fick chansen. Det är inte heller första gången den här säsongen IKO spelar på det här sättet, så det är något som man borde känt till på förhand.

För övrigt kommer bör den självutnämnda tipskungen Näsman abdikera efter att bara ha levererat 6 rätt på vår gemensamma powerplaykupong.