Ollas om tuffa skadan: ”Tänkte att jag skulle skita i det här”

Jesper Ollas är idag en viktig kugge i det Leksands IF som just nu kämpar för att än en gång avancera till ishockeyns finrum. Det var dock nära att det aldrig blev någon återkomst i moderklubben för 34-åringen. Säsongen 13-14 gjorde han sin bästa säsong i karriären då han gjorde 39 poäng i SHL och dessutom fick chansen i Tre Kronor på vårkanten. Men efter det landslagslägret skadade han sig.
– Jag åkte på ett diskbråck som aldrig blev bra. Jag hade varit med landslaget i några veckor och när jag var klar där hade jag två veckor semester, sen när jag kom tillbaka var Brynäs inne på sin fjärde försäsongsvecka. Det var tuff träning de var inne i och jag hakade på och pajade ryggen första passet, berättar han i LIFnews podcast.
Skadan höll honom inte bara borta från isen, utan påverkade honom även utanför träningen.
– Jag kunde inte göra många saker innan jag var tvungen att sitta eller ligga ner. Vi fick barn i den vevan också och jag hade svårt att bära på honom, trots att han bara vägde 4-5 kilo. Då började man tänka att jag inte skulle kunna leka med mina barn, är det är här då värt det?

Annons


Flera gånger såg han ut att vara på väg tillbaka till spel, men bakslag efter bakslag gjorde att han var borta från matchspel i nästan ett helt år. Under den här perioden fanns det tankar på att lägga skridskorna på hyllan för gott.
– När man väl var på is och började träna med laget igen, då kom det ett bakslag och det var vid något sådant tillfälle jag vet att jag tänkte att jag skulle skita i det.
Han krigade sig dock igenom det han själv kallar för den tuffaste perioden i sin karriär. Just den perioden är också någonting han kommer bära med sig när det väl är dags att sluta spela.
– Det är en av de saker jag är mest stolt över med min karriär, att jag inte gav upp där. Rehabträning är ju inte den hårdaste träningen, men du tränar mer än du någonsin har gjort och det var pisstråkigt. Så jag är stolt över att jag höll i och kom tillbaka.


Jesper kom tillbaka till Leksand inför säsongen 16/17 och har efter två lite tyngre säsonger verkligen varit en nyckelspelare den här vintern. Han utgör en tredjedel i den krigarkedja som match efter match visar vägen för resten av laget. Vad han har för mål med sitt ishockeyspelande just nu är han dessutom tydlig med.
– Jag är bara sugen på att vinna. Jag har ju ett SM-guld, jag vet hur den känslan är att vinna tillsammans och det är bara det som motiverar mig nu. Det är det som får mig att vilja träna hårt idag och göra saker bra för laget.

Utöver detta berättar Jesper även om hur hårt reaktionerna han fick när han lämnade för Brynäs tog på honom samt att det är först den här säsongen han känner sig välkommen i Leksand. Lyssna på hela podcasten via mediaspelaren här nedan eller i din podcast-app.