LÖGN, SVEK OCH REKONSTRUKTION – Vilka vill du ska styra Leksands IF?

DOKUMENT. En valberedningsordförande som ljuger medlemmarna rakt i ansiktet, en valberedning som ringer upp och försöker påverka enskilda medlemmar och en föreningsstyrelse som inte på något sätt står upp för de stadgar som medlemmarna röstat genom. Välkommen till en sammanfattning av de sista dagarna inför Leksands IF:s årsmöte

De senaste dagarna har det skett tre saker som borde göra det glasklart för alla hur mycket vissa personer är beredda att bortse från föreningsdokument och medlemmarnas vilja för att få igenom saker som gynnar deras egna privata intressen.

Sakarias Winberg, valberedningens ordförande, publicerade följande text på föreningens hemsida när det kom fram att fyra av personerna i valberedningens förslag till styrelse inte var valbara.

Där står bland annat:
De nya stadgarna ser ut som de gör. Man måste utgå från texten i stadgarna. Om författarna till stadgarna har haft en annan intention är inget vi fått information om ej heller något som vi kan ta hänsyn till, vi behöver förhålla oss strikt till vad som står i stadgarna.”

Att Sakarias Winberg inte fått information om vad intentionen har varit är en lögn.

Detta mejl skickades till mig (i egenskap av motionär) från Sara Leander i den ideella styrelsen, som var en del av den arbetsgrupp som tog fram de nya stadgarna.


Som ni ser så är även valberedningens ordförande Sakarias Winberg med bland de som fått mejlet. Således råder det inga tvivel om att han fått informationen om vad intentionen med stadgarna är.

Såvida han inte missat att öppna mejlkorgen, det hade i så fall inte varit första gången som ”tekniska problem” använts som ursäkter när saker och ting sköts dåligt av representanter för Leksands IF.

Leksands IF:s ordförande Anders Lindell skriver följande på hemsidan.
“Det är medlemmarna och årsmötet som är den högsta beslutsinstansen. Därför har styrelsen beslutat att årsmötet får avgöra valbarheten av de nominerade. Både valberedningens förslag och övriga medlemmars förslag till nomineringar. Detta eftersom stadgarna har tolkats på olika sätt och valberedningen jobbat efter en annan tolkning av stadgarna än intentionen från arbetsgruppen varit.”

Att ordföranden för föreningen, den som ytterst ska representera våra medlemmar, accepterar att valberedningens förslag – trots att de fått information om vad intentionen med stadgarna varit – ska vara valbart är en skam för allt vad stadgar och medlemsdemokrati står för.

Sara Leander beskriver sig bland annat med följande ord: ”Senaste året har jag varit suppleant i styrelsen för Leksands IF Ishockey och lagt stort fokus på arbetet med nya stadgar för den ideella föreningen. ”

Stadgarna är alltså så dåligt skrivna att den ideella styrelsen väljer att inte stå bakom dessa och dessutom genom Anders Lindell påpekar (detta trots att han varit med och drivit arbetet i ett års tid) att ”Stadgarna kommer att behöva ses över igen.”

Och Sara Leander väljer då att inte stå upp för att intentionen varit tydlig, att valberedningen har vetat om det men valt att strunta i den. Huruvida det beror på att Sara Leander själv är med i valberedningens förslag till speglad styrelse låter jag vara osagt.

***
På midsommaraftons morgon publicerade Falu-kuriren följande ”öppna brev” där flera gamla LIF-legendarer uppmanar att man ska bryta mot stadgarna och rösta på valberedningens förslag.

Det är sorgligt för mig att barndomsidoler som Tomas Jonsson, Magnus ”Sigge” Svensson och Per-Erik Eklund används till detta. Jag tror knappt de vet vad de har skrivit under, och än mindre hur man bedömer vilka personer som är bra på att leda ett företag med 200 miljoner kronor i omsättning.

Till deras försvar tror jag heller inte att de förstår hur denna uppmaning spottar på alla medlemmar som sjungit för dem på isen. Alla de medlemmar som trodde att stadgar genomröstade av medlemmarna var till för att följas.

Men jag väljer också att strunta i de namnen och fokuserar istället på de två sistnämna (man hade kunnat dra med ett par till här men det kan vi ta senare).

Sven Rosén och Bertil Daniels.

“Leksands IF:s medlemmar behöver nu ge det man efterfrågat, nämligen kontinuitet och tålamod.” skriver man i brevet.

Dessa herrar var i allra högsta grad inblandade i det Leksands IF som brände högar av pengar på spelartrupper som sällan presterade och som kulminerade 2013 i en rekonstruktion som skämde ut föreningen och dess supportrar i hela idrotts-Sverige.

Och på tal om kontinuitet och tålamod.

Med Bertil Daniels som ordförande för ideella (09/10-12/13) och Sven Rosén som ordförande för AB-styrelsen (10/11-13/14)  så bytte man VD tre gånger på fem säsonger och genomförde ovan nämnda rekonstruktion.

Kontinuitet? Ja, möjligtvis en kontinuerligt dåligt skött ekonomi.
Tålamod? Är det tvärtomleken de leker?

***
Punkt 3 i den här sammanfattning ska jag hålla ytterst kort för er som orkat ta er ända hit.

Igår twittrade Leksandssupportern Rolf Urby följande.


Som Marcus Leifby frågade sig i Sportbladet idag: Är det Leksand eller Liberia som ska ha val?

I andra föreningar är det supportrar som ringer och sätter press på ledningen – här är det valberedningen som ringer och sätter press på supportrar.

Jag vet vem som ringde Rolf. Det ska bli intressant att höra förklaringen på årsmötet imorgon.

Anmäl er och delta på plats eller digitalt för att ge din röst för det du tror är bäst för Leksands IF:s framtid.

Mejla info@leksandsif.se med angivande av namn, personnummer och telefonnummer.

(Du kan enligt stadgarna anmäla dig fram tills det att mötet startar. Sen får vi väl se om vi ska strunta i stadgarna även där…)