Leksand körde över KHK

Det var ingen dålig fredagskväll i Tegera Arena för de 5460 åskådare som tagit plats för matchen mellan Leksand och Karlskrona. Ja, förut om för den ensamma bortasupportern på bortastå.

Leksand hade i den första perioden svårt att hantera Karlskronas höga press och fick i och med det inte till de snabba spelvändningarna som var effektiva i onsdags. Trots att David Rundqvist fick spräcka sin målnolla för säsongen efter bara två minuter var det gästerna som kändes snäppet vassare i den inledande perioden och att de fick in en kvitteringspuck var allt annat än orättvist. Jag tänker dock helt förbise första periodens svajiga spel och istället fokusera på den totala dominansen i mellanakten.

Leksand lärde sig hantera den höga forechecken och spelade sig enkelt genom mittzon. Det var spel mot ett mål inledningsvis och Arvid Holm var den som höll KHK kvar i matchen. Det lyckades han med i 13 minuter, innan Martin Karlsson stänkte gav LIF ledningen på nytt. Ove Molin tog en timeout till ingen som helst nytta, för tre minuter efter densamma hade Leksand gått från 2-1 till 5-1. Valkvae-Olsen, Rundqvist och Karlberg var målskyttarna. Mitt i euforin glömde man kanske bort att det var hockey kvar att spela, för KHK fick en billig reducering med sig innan paus.

För andra matchen i rad gick man alltså in till tredje perioden med en 5-2-ledning. Precis som i onsdags fanns den där nervositeten där att man trots en trygg ledning skulle behöva sitta som på nålar under slutminuterna och visst sabbades feststämningen en aning av det stundtals okoncentrerade spelet. Det blev dock aldrig speciellt spännande. Detta trots att KHK reducerade till 5-3 och senare också 6-4. Mattias Karlsson hade däremellan hunnit smälla in sitt andra mål för säsongen.

Med tre och en halv minut kvar av matchen hörde jag någon som vrålade ”ÄNTLIGEN!”. De är fortfarande oklart om det var jag, Johan Porsberger eller Gert Fylking. Förmodligen alla tre. I powerplay fick hur som helst Pors sätta sitt första mål för säsongen. Det var också matchens sista mål, som därmed fastställde slutresultatet 7-4.

! – Målskyttar. Magnus Nyström efterlyste efter segern mot SSK fler målskyttar i Leksand. Då hade blott åtta vitblåa spelare hittat nätet, sedan dess har samma antal dubblerats.
! – Formen. Bortsett från första perioden i kväll är de två senaste matcherna de bästa Leksand presterat den här säsongen. Hoppas det håller i sig även efter det veckolånga uppehållet som nu väntar.
! – Filip Johansson. Jag har ifrågasatt hans spel hittills den här säsongen, därför vill jag nu lyfta fram att han gör sin bästa match för säsongen i kväll.

? – Axel Brage. Har inte sett lika stabil ut på slutet som han gjorde tidigare. Det känns som att det är dags att ge Arntzen mer förtroende.