”Jag är leksing, men då ville jag vinna med IKO till 200%”

För några dagar sedan skrev jag en text om spelare som lämnat föreningen, men det finns ju så många andra som krigat för den finaste av sköldar som inte är kvar i dag. En av dem är materialförvaltaren Benny Boquist. Leksingen från Gislaved som genom passionen till klubben och sporten tog sig hela vägen till Tegera Arena. I morgon är han återigen på plats, men i fel bås. Sedan förra säsongen jobbar han nämligen för IK Oskarshamn. När vi pratar med honom tar vi dock det hela från början. Hur kommer det sig egentligen att man satsar på en karriär som just materialförvaltare?
– Jag har alltid gillat ishockey, men var bedrövlig på att åka skridskor. Sen ramlade jag över några bakom kulisserna-videos på youtube där man fick se hur materialare jobbade. Efter det bestämde jag mig för att jag också skulle bli det, säger Benny från bussen på väg upp till Leksand.

Leksand, ja. Hit kom Benny redan som 18-åring och hans roll var då att hjälpa Johan Bonde kring a-laget och samtidigt vara materialare åt J20-laget. Steget från Gislaveds SK till Leksands IF är ganska stort, men enligt Benny helt självklart.
– Jag har varit tokleksing sedan tidig ålder och fick åka med min morbror till bortamatcher mot HV71 och Frölunda när jag var 8-9 år gammal. Sedan dess har det bara funnits ett lag.
Efter att ha jobbat för Gislaved i två säsonger författade Benny tillsammans med mamma Pia ett mail till Mats Aspemo, som då var vd på Leksands IF. I mailet frågade han om det var möjligt att få komma upp till Leksand och se hur det fungerade i ett professionellt lag.
– Det var inga problem, svarade Mats. Så jag fick vara med Johan Bonde i 5 dagar och efter det ville Tommy Salo att jag skulle vara kvar och hjälpa till med juniorlagen kommande säsong. Det var inget jättesvårt beslut för mig att fatta, berätta Benny.

Fyra säsonger blev det i Leksands IF innan karriären gick vidare. Under de fyra säsongerna hann klubben gå upp, åka ur och gå upp igen. Det var med andra ord fyra händelserika år, men när vi berör det bästa minnet i klubben behöver Benny ingen längre betänketid.
– Kvalserien 2013 och matcherna mot Timrå och Rögle. Vilket lag vi hade den säsongen, förmodligen det bästa Leksand haft på väldigt länge. Det var en grym känsla, gåshud!
Men efter det andra avancemanget, i direktkvalet mot Modo 2016, valde Benny att inte förlänga sitt avtal med LIF.
– Mitt sista år i Leksand var väl det tyngsta. A-laget spelade i HockeyAllsvenskan igen och jag kan väl säga att jag och Tore Jobs inte var kompisar. Det kommer vi nog aldrig bli heller. I april fick jag kontakt med Klagenfurt via en gammal tränare och när väl chansen kom kunde jag inte säga nej.

Så det blev en flytt till Österrike och Klagenfurt där han återförenades med en spelare från det där superlaget från säsongen 12/13, nämligen Kevin Kapstad. Dessutom fanns de gamla LIF-profilerna Tomas Duba och Reinhard Divis i klubben.
– Jag trivdes som en prins. Ett helt fantastiskt land. Grym mat, god öl och über vacker natur. Allt var jäkligt skönt därnere, berättar han om året i Österrike.
För det blev just bara ett år, av olika anledningar. Sommaren 2017 stod han utan någon arbetsgivare och det är inte lätt att hitta lediga positioner inom just det här yrket.
– Men så fick jag nys om att Oskarshamn behövde en ny materialare, så jag skickade mitt CV till sportchef Per Kenttä. Han hörde av sig och vi skrev kontrakt, så nu är jag inne på min andra säsong här.

Att vara tillbaka i Sverige och HockeyAllsvenskan betydde, utöver att ha närmre till sin familj, att han för första gången skulle få komma till Tegera Arena som motståndare, en plats han annars i princip hade bott i under fyra år.
– Det kändes sjukt jäkla konstigt. Bara det att gå in i fel omklädningsrum. Jag blev dock väldigt glad och stol när klacken sjöng en ramsa om mig. Det tackar jag ödmjukast för och det betyder väl att man gjorde något bra under de där fyra åren.
Framåt slutet av säsongen drabbades Leksand och Oskarshamn samman i play off till direktkvalet. Så om det var blandade känslor för Benny inför ett vanligt seriemöte, hur hanterar man då känslorna när matcherna betyder så mycket som i ett play off?
– Det var en sjuk drabbning. Jag är leksing, men under de tre matcherna ville jag vinna till 200% med IKO. Det var en jättetung förlust och avslut på säsongen med ett fantastiskt gäng.

I morgon är det alltså dags för Benny att återigen komma hem till Tegera Arena och gå in i fel omklädningsrum. Oskarshamn har inlett säsongen starkt och ligger just nu trea i tabellen, på samma poäng som Leksand fast med en match mindre spelad. Den bra starten gör att det är en segerviss Benny som just nu rullar genom skogarna uppåt mot Siljans södra strand.
– Vi vinner med 5-2. Ha det gött!

Ha det gött du också, Benny!