Bröms och Persson borta, men han är tillbaka

I kväll spelar Leksand sin tionde match i årets HockeyAllsvenska. Almtuna står för motståndet i Gränbyhallen, ett Almtuna som kommer till matchen med stort självförtroende efter att ha besegrat AIK. I den matchen låg man under med 0-2 men lyckades vända till 4-2 och se till att AIK för första gången den här säsongen gick poänglösa från en match. 

Gränbyhallen ger inga bra vibbar. Det första folk säger när man pratar om matchen är: ”Vi vinner ju aldrig i den hallen”, och visst känner man igen sig i den känslan. Lite ironiskt är det dock att det är inställningen man har till den här matchen, trots att man vann med 9-0 senast det begav sig. Mitt skräckexempel är annars kvalseriepremiären 2010, när ett favorittippat Leksand bara skulle åka ner och hämta tre poäng mot ett Almtuna som tagit sig dit via playoff. På något sätt lyckades man förlora den matchen och den förlusten, tillsammans med bottennappet nere i Växjö, gjorde att AIK tog sig upp till Elitserien istället.

Almtuna har tagit 12 poäng så här långt, en inledning jag tror att de är nöjda med i Uppsala. Är det något Leksand ska se upp med i kväll så är det hemmalagets spel i powerplay, där Tony Mårtensson sett riktigt vass ut så här långt. I övrigt slås jag av att det inte är lika många ex-leksingar i Uppsala-laget längre. Det känns som att det brukar finnas en hel lina med LIF-bakgrund, men nu är det endast Lucas Sandström och Stefan Lassen.

I Leksand kommer varken Linus Persson eller Wilde Bröms till spel. Linus ska som sagt bli pappa vilken sekund som helst och Wilde är sjuk. Wildes frånvaro betyder att Aterius kommer tillbaka in i laget. En annan som är tillbaka efter skadefrånvaro är backen Lucas Nordsäter. Innan skadan rullade Leksand ofta på alla sju backar, oklart hur man gör i kväll. Backparet med Axel och Nilsson har fungerat bra den senaste tiden, så jag tror ändå att man håller det intakt och att Nordsäter kommer få några fåtal byten.

Så här ställer Leksand upp i kväll:
Forsberg – Jon – M. Karlsson
TVO – A. Karlsson – Lang
Pors – Rundqvist – Immo
Aterius – Ollas – Karlberg

Kolan – Filip
Gunnarsson – O’Connor
Axel – Nilsson
Nordsäter

Brage
(Arntzen)

En väntad laguppställning ändå. Jag är dock lite frågande till målvaktsvalet, då Arntzen har sett stabil ut vid alla sina tre framträdanden och har enligt mig förtjänat mer förtroende. Linan med Pors, Rundqvist och Immo måste komma igång och den viktigaste att få fart på i den trion är Rundqvist. Hans egenskaper som speluppläggare behövs emellan två målskyttar som Immo och Pors. Rundqvist har inte fått spelet att stämma, något som är en stor del i att den här linan inte fått fart på målskyttet och därmed fått upp självförtroendet.