Tredje raka nollan för Brage – andra raka segern för lage

Det fins med slutspurten av säsongen är att matcherna betyder mer. Det tråkiga med slutspurten av säsongen att lag tenderar att ha lagt ner säsongen eller spara sig inför det som komma skall. Den första perioden gav verkligen känslan av det sistnämnda. Leksand var såklart spelförande, men ibland var det tydligt att man inte hade fokus på uppgiften. Några slarviga passningar gav gästerna ett par klara målchanser, men Axel Brage höll tätt.

Något som är positivt är att vi har en formation som verkligen visar upp en spelglädje och en kreativitet som vi kommer behöva nästa vecka. Mattias Ritola, Linus Persson och Johan Porsberger skapar målchanser gång på gång när man är inne på isen. Något som är negativt är att vi bara har en formation som visar upp en spelglädje och en kreativitet som kommer behövas nästa vecka. Så har det varit hela säsongen, att vi har fått förlita oss på en lina åt gången. Först var det TVO-Persson-Lang, sen var det krigarkedjan och nu är det Rittos gäng.


Trots att man skapade en hel del chanser i öppningsperioden var det inte Ritolas lina som var närmast att spräcka målnollan, utan det var ynglingarna i fjärdelinan (Åman-Enqvist-Finn Olsson). Dennis Finn Olsson tog en vända kring mål och skickade pucken i insidan av Hellgren-Smeds högra stolpe.

Om hemmalaget styrde och ställde i den första perioden så var det ändå ingenting mot det vi fick se i den andra. Jensa Nielsen sa i pauseintervjun att man kommit till många avslut i den första (14), men att man behövde komma in på insidan av Vita Hästen-försvaret för att se till att skapa de riktigt farliga målchanserna. Det lyckades man med i mittperioden. Linus Perssons stolpskott 50 sekunder in i perioden var starten på en imponerande skottkavalkad mot Hellgren-Smeds, som fick se två av de 18 skotten som avlossades mot honom gå i nät. Först var det Anton Karlsson som snodde pucken bakom gästernas mål, gled in framför och tryckte in pucken i mål. Sedan var det Johan Porsberger som med ett riktigt måltjuv-mål kunde utöka ledningen till 2-0, då han dök upp från ingenstans och tryckte in en retur.

Annons


Om motivationen hos Vita Hästen-spelarna var låg inför den här tillställningen såg den ut att vara obefintlig efter Porsbergers mål. Motivationsbristen hos gästerna och det faktum att LIF kände att den här matchen var vunnen gjorde att den tredje perioden blev ett enda långt sömnpiller. Själv nickade jag till en stund och vaknade med ett ryck när Anton Karlsson valde att bråka lite, men efter det hade jag på nytt svårt att hålla ögonen öppna resterande del av matchen.

Något som dock fick mig att le var när vinnarskallen Leif Strömberg valde att plocka målvakten i samband med att gästerna fick ett powerplay med fyra minuter kvar av matchen. Kanske var det ett försök att jaga poäng och lite bra känsla inför kvalspelet, eller så var det bara ett sätt att få lite matchträning i spel 6 mot 4. Någon utdelning framåt fick dock inte Strumpan, utan istället fick han se Jon Knuts sätta 3-0 i öppen kasse med drygt två minuter kvar.

Mattias Nilsson fastställde sedan slutresultatet till 4-0. Inte lagets bästa insats, men man gör vad man ska. Jag förstår att man inte går max i sista perioden. Matchen är redan avgjord och det väntar betydligt viktigare perioder än ikväll.

Det var riktigt kul att se Åman och Finn Olsson idag. Framför allt den sistnämnda tog för sig ordentligt när han nu väl fick chansen att spela på fyra femmor. Var vid i alla fall två tillfällen nära att få bli målskytt och var i övrigt nyttig med sitt fysiska spel. Att kunna plocka upp två juniorer så här och knappt märka någon skillnad tyder på en väldigt bredd i föreningen just nu. Han blev också mycket välförtjänt utsedd till Matchens krigare.

Axel Brage har inte släppt in ett mål på 184 minuter och 21 sekunder. Intervju med honom kommer här på LIFnews imorgon.

I och med att Västerås avgjorde i förlängning mot BIK Karlskoga är de i praktiken klara som tabelltrea. Det innebär också att en poäng räcker i sista omgången för att Leksand ska säkra som sämst en femteplats.