Tredje raka – Leksand fortsatt serieledare

Uppladdningen inför kvällens match fick sig en rejäl törn drygt en timme innan nedsläpp då rapporter kom om att Mattias Ritola inte skulle komma till spel. Tjugo minuter senare bekräftades detta av Christer Siik, som meddelade att Ritola blivit sjuk och därför inte var tillgänglig. Jag hoppas att det bara rör sig om sjukdom. Ritola satt på bänken stora delar av sistaperioden senast och det är inte omöjligt att det är det elaka knät som återigen spökar.

I Ritolas frånvaro fick Lang kliva upp tillsammans med Persson och Porsberger, och Enock fick kliva in som forward bredvid Enqvist och Karlberg. Att man har velat testa Enock som forward är ingen nyhet. Han har gjort några byten på den positionen och har även testat den rollen på träning. Redan efter en period som forward tycker jag dessutom att man fått ut mer av Hugos egenskaper än vad man fått när han spelat back. Eller ja, hans tuta och köra-hockey tog inte lika mycket på mitt hjärta nu när det oftast skedde i offensiv zon i alla fall.


Leksand kom till spel i blåa tröjor och jag trodde detta berodde på någon form av hint om att blåstället nu skulle åka på efter en svag insats senast, att man i afton minsann skulle visa att man är beredda att kriga hem poängen. Det visade sig dock att det bara rörde sig om att Västervik glömt ta med sina röda tröjor. Jaja, krigade gjorde man i alla fall och de som krigade bäst var, föga oväntat, Knuts, Karlsson och Ollas. När spelet hackade en aning i inledningen var det den trion som lyfte upp spelet och tryckte fast pucken i offensiv zon. Det gav resterande formationer lite andrum och en möjlighet att slippa påbörja alla byten i egen zon.

Det var också efter ett långt krigadkedja-anfall som Perssons lina kunde ta vid och till slut också spräcka matchens målnolla. August Berg sköt och just Linus Persson petade in returen i den öppna kassen. Efter målet skapade hemmalaget en hel drös klara målchanser, men det var knappast på ett superläge som 2-0-målet skulle komma. Kolan vispade in en handledare på chans mot mål och pucken styrdes in i nätmaskorna av en Västervik-försvarare.

Ledningen skulle utökas ytterligare åtta minuter in i mittperioden när Leksand för första gången fick chansen i powerplay. Gunnarsson kom in i anfallszon med bra fart och rundade två motståndarspelare innan han slog en passning genom slottet till Anton Karlsson som i sin tur prickade in sitt tolfte mål för säsongen. Efter 3-0-målet blev det väldigt tydligt att Västervik inte hade tillräckligt med bränsle för att orka resa sig den här kvällen.

Annons


Visst, Västervik fick in en reducering tidigt i tredje och visst, Leksand såg ut att ha gått in i något form av energispararläge stora delar av sista, men speciellt orolig behövde ingen vitblå vara den här kvällen. Redan med drygt sex minuter kvar valde även gästerna att plocka målvakten i ett sista desperat försök att komma åt tre poäng och på så sätt få säsongen att leva lite längre. Chansningen gav ingen utdelning och slutresultatet skrevs till 4-1 efter att Rundqvist, Anton Karlsson och Valkvae kommit fria mot det öppna målet, dividerat en stund om vem som skulle få sätta pucken och till slut kommit fram till att det var Rundqvists tur.

På det stora hela en stabil insats, utöver att man kanske blir lite för bekväma i den sista perioden. Det var kul att se Hugo som forward, även om hans formation fick sparsamt med speltid. Hans snabbhet utnyttjade han på bästa sätt i backchecken flera gånger. Axel Brage var återigen stabil när några chanser dök upp, målet kan han inte göra någonting åt då det är en sen styrning som ändrar riktningen på pucken och ställer honom.

Det blev en bra lördag i Tegera Arena helt enkelt. En extra bra lördag hade nog Christer Olsson som bara en halvtimme innan nedsläpp i den här matchen varit med och coachat hem tre viktiga poäng för J20. Vilken dubbel!

Efter att Västerås avgjort sin match mot Modo i förlängning står det klart att det här kommer bli ett race mellan tre lag. Leksand två poäng före både Karlskoga och Västerås, som dessutom möts på måndag när Leksand åker ner till Karlskrona för möte med ett avsågat KHK.