Tre poäng för Tobbe Forsberg

En lång väntan är äntligen över. Leksands IF har återigen vunnit en ishockeymatch, och det inför ett fullsatt Tegera Arena. Trots första segern på tio matcher lämnar jag dock arenan med en klump i magen efter det att Tobias Forsberg legat orörlig på isen en längre stund i slutet av mittenperioden.

Vi tar det från början. Det var en supporterskara, en bygd och ett helt landskap som idag slöt upp för att gemensamt se till att ge Roger Melin en flygande start på nya jobbet. Förlustsviten skulle spräckas till varje pris. I den första perioden såg det ut som att Roger löst upp många mentala knutar hos spelarna, för vi fick se prov på sånt spel som de tidigare bara pratat om. De var mer aggressiva i forechecken och gick betydligt rakare på mål. Jag tror att man skapade fler kvalificerade målchanser i den första perioden än vad man gjort sammanlagt under den här nio matcher långa förlustsviten.

I den andra perioden var det ingen vidare hockey från varken Leksand eller Almtuna. I alla fall inte första 15. Sedan spottade LIF upp sig igen och kunde med två snabba mål genom Anton Karlsson och Tor Immo se till att man gick ut med en 3-1-ledning till den tidiga pausen. Det måste varit ett ruggigt skönt mål för Immo att sätta dit, framför allt med tanke på att det är ett riktigt måltjuvsmål, där han står på rätt plats vid helt rätt tillfälle.

Den tidiga pausen, ja. I slutet av perioden tappar Tobias Forsberg skäret i samband med en sammanstötning och åker med huvudet före in i sargen. En otäck smäll och forwarden blev liggandes i flera minuter utan att röra sig. Domarna valde därför att bryta för paus med en minut kvar, för att låta läkarna jobba i lugn och ro med Tobbe. Senare meddelade LIF att han ska ha varit vid medvetande när han blev utburen från isen och enligt personer utanför arenan ska en ambulanshelikopter ha hämtat upp honom strax efteråt.

I den tredje perioden (och sista minuten av andra) tycker jag att Leksand såg aningen ängsliga ut, vilket inte är speciellt konstigt. Dels på grund av skadan på Forsberg, men också för att man nog lät rädslan att förlora ledningen ta över lite för mycket. Almtuna kom också närmre genom 3-2 av Lucas Sandström, men närmare än så kom man inte, även om Peter Lyth med några väldigt tveksamma domslut gav gästerna flera bra chanser. Ett vilt krigande Leksand lyckades hålla undan och det var precis så här jag såg framför mig att sviten skulle brytas.

Till sist vill jag lyfta Roger Melins sätt att matcha linorna ikväll. Tidigare har man bara rullat på fyra, men nu fanns det en tanke bakom vilken lina som skulle in vid vilket tillfälle. Perssons och Rundqvist kedja tekade inte en enda gång i egen zon, till exempel. Samtidigt matchades aldrig Knuts eller Enqvist lina vid tekning i offensiv zon. Bra Roger!

Krya på dig, Tobbe!