SHL-ledarutfrågning i Hockeyallsvenska podden

I dag bar det av hem till Sala för vidare färd till Södertälje. SSK-Leksand är ett familjederby för oss, där farsan och brorsan håller på Tälje och jag, mamma och syrran är leksingar. I bilen passade jag på att lyssna på det senaste avsnittet av Sportbladets Hockeyallsvenska podcast. Döm av min förvåning när jag upptäckte när det var en partiledarutfrågning jag fick höra så här några veckor efter valet.

Nu var det ju ingen partiledare som stod för duckandet av frågor, utan SHL-chefen Jörgen Lindgren. De som stod för frågorna var Mauri Hermundsson, Emil K (viktigt med den där bokstaven) Lagnelius och Marcus Leifby. Alla tre håller på hockeyallsvenska lag och är således anti SHL. Så inför besöket var Mauri arg, Lagnelius var ännu argare och Leifby han var argast av dem alla. Något som också märktes under avsnittet. Leifby var Gunvald Larsson-aggressiv, Lagnelius flikade in ibland med bra inspel och Mauri förde samtalet vidare när Jörgen duckade som mest. Med andra ord en klart godkänd insats av trion.

Vidare till Jörgens insats då och vad han faktiskt delade med sig av. Samtalet började självklart med hur upp och nedflyttning bör se ut. Leifby lyfte upp den senaste tidens skriverier om att lag som ska kvala måste uppfylla SHL-kraven innan de kliver in i kvalet. Jörgen försvarade sig med att det inte är sant och påpekar att sporten ska vara det viktigaste. Mauri flikar snabbt in och ifrågasätter då hur wild card-förslaget då kan ha tagits fram. Redan här blir det intressant.

Jörgen menar då att det minsann var ett par säsonger sedan det här förslaget var aktuellt, vilket han såklart har helt rätt i. Sedan börjar han återigen mala på om att sporten är det viktigaste. Det blir lite som jag var inne på förut, att de förstått att de inte kommer kunna stänga ligan helt och att de numer riktar in sig på att göra nålsögat uppåt så litet som möjligt för lagen i HA.

Jörgen går vidare med att säga att det är synd att sådana här förslag läcker ut innan någonting är beslutat. Själv känner jag att det är en jävla tur att det läcker ut innan de hunnit fastställa dessa idiotgrejer. För vad skulle vi göra då?

Leifby lyfter även upp de hårda kraven som finns på lagen i SHL, HA och Hockeyettan. En klar majoritet av lagen i Hockeyettan kan inte leva upp till de ekonomiska krav som i dag finns i ligan. Dessa krav kommer dessutom bli ännu svårare att leva upp till nästa säsong och i princip inga lag kommer klara av att möta kraven när pucken släpps nästa säsong. Jörgen tar det hela med en axelryckning. Han är hockeyns Pojken med guldbyxorna och menar att han verkar för svensk ishockeys bästa, men orkar inte bry sig alls om det ekonomiska läget två hack ned i hierarkin.
– Det får du fråga dem, svarar han på frågan hur de ska klara sig därnere.

Vidare till arenafrågan, som kan vara bland det mest korkade som finns på papper i det här landet. Ni vet det där kravet som säger att SHL-arenor måste ha plats för 5000 personer, varav minst 3500 ska kunna sitta. Det här är alltså ingenting som varje enskild klubb själva får avgöra, utan det har alla klubbar kommit överens om gemensamt. Så om Bofors skulle ta sig upp måste de bygga bort stora delar av sin ståplatsläktare för att istället ta in stolar, trots att de vet att deras publik hellre står och ser på matcherna. Det betydde också att KHK var tvungna att bygga en större hall än vad de har publikunderlag för, något som drabbar de extremt hårt nu när de ramlade ur efter två säsonger.

Jörgen menar att det ju är jätteviktigt att det finns båda delar, att man både ska kunna sitta och stå. Att det ska finnas både oxfilé och korv. Att det både ska finnas slipsar och halsdukar. Ja, det kan jag väl hålla med Jörgen om. Det jag inte förstår är hur det inte kan vara upp till varje enskild klubb att bestämma hur mycket av allt det här som ska finnas i just deras hall.

”Jätteviktiga” var ordet ja, men hur viktiga känner sig de som äter korv, står upp och har halsduk? Inte speciellt, eftersom de aldrig premieras, får sin röst hörd eller tas på allvar. När gynnades dem av ett beslut eller en ombyggnation påtvingad av arenakrav senast?

Det finns några uttryck och ord Jörgen slänger ur sig rätt ofta. ”I grund och botten”, ”tydliggöra”, ”sätta örat mot rälsen” och ”dialog” utgör väl någon form av topplista. Jag fastnar vid det här med dialog. För all form av dialog med supportrarna ska enligt honom ske av varje enskild klubb. Går man in och kollar på SHLs hemsida kan man se att det finns en tjänst på huvudkontoret som vänder sig till alla delar inom ligan, utom just supporterdelen. Det finns till exempel en marknadschef, en pr-chef, en domarchef och en sportchef. Dessa personer fungera bland annat som stöd för de inom klubbarna som arbetar med dessa frågor. Hur kan det inte finnas en supporteransvarig? Hur kan just den delen av kakan vara den ENDA som inte SHL vill ta i centralt?

Avslutningsvis kan vi väl slå fast att även HA:s VD Stephan Guiance och hockeyförbundets ordförande Anders Larsson skulle behöva gästa samma pod och stå till svars för beslut som de varit med och fattat. För är det något som Jörgen vill under hela den här utfrågningen så är det att peka åt ett annat håll.