Ritola målskytt när Leksand vann

Leksand hade tydligen smort in sig i vitlök inför kvällens match, eftersom man lyckades skrämma bort Umeåspöket som stoppat laget från att ta tre poäng däruppe sedan 2009. En riktigt stark andraperiod från gästerna såg till att säkra tre poäng och lagets sjätte raka seger.

Det blev till sist aldrig riktigt spännande, även om matchen stod och vägde i slutskedet av inledningsperioden. Leksand tog först ledningen genom en styrning från comebackande Mattias Ritola, som nu har 1+1 på sina två spelade matcher den här säsongen. Fram till powerbreak kändes det också som att LIF hade koll på den här matchen, men efter powerbreak tog Björklöven över helt. Efter tio minuter ledde Leksand skotten med 4-1, men när slutsignalen gick hade Björklöven vänt den statstiken till 8-4 i deras favör. Dessutom hade man kvitterat matchen genom Emil Norberg.


Hemmalagets starka avslutning på den första perioden gjorde att man var lite orolig inför den andra, men det skulle snabbt visa sig att man var det i onödan. Efter bara en minut hittade David Rundqvist in till Johan Porsberger som stoppsladdade in 2-1-pucken och tre minuter efter det var det Mattias Karlssons tur att överlista Mattias Pettersson i Björklöven-målet. Leksand skulle till och med hinna skaffa sig en tremålsledning innan 10 minuter var spelade av mittenakten när Jon Knuts stod för ett riktigt snipermål i powerplay. Tre mål på drygt åtta minuter. Tre mål som avgjorde den här matchen.

Den tredje perioden blev endast en transportsträcka och trots att Björklöven sköt närmare 40 skott på mål totalt den här kvällen var man aldrig ens nära poäng. Deras sätt att spela var som att se höstens Leksand på nytt, många svaga avslut från dåliga lägen utan trafik framför mål.

Så här genomför ett topplag en bortamatch mot ett sämre lag. Det här var hur stabilt som helst.

Nu återgår jag till att tifo-jobba i arenan tillsammans med mina vänner i LTC. Förberedelser inför fredag pågår och jag hoppas att alla ni som läser detta tar er till hallen för att hylla Niklas Eriksson. Det är han värd.