Porsberger: ”Jag blev ledsen”

Vår nya podcast gästas i första avsnittet av Johan Porsberger. Han berättar då bland annat om hur han under junioråren gång på gång satte käppar i hjulet för sin egen karriär genom att inte alltid ha koll på sitt temperament. Talangen fanns där, men den korta stubinen gjorde att han inte alltid fick ut max i sina prestationer. Bland annat berättar han om en roadtrip under tiden i Luleås J20-lag.
– Jag var ett problembarn. På en roadtrip hade jag tre matchstraff på tre matcher, trots det gjorde jag 10 poäng fast jag bara spelade halva matcherna innan jag fick matchstraff, säger han.
Det som fick Johan att på allvar börja jobba med sitt heta temperament var när hans pappa, Hans, sa åt honom att han inte skulle få spela mer om det fortsatte. Något som Johan tog hårt.
– Jag kommer ihåg att jag blev ledsen. Det var alla andras fel att jag blev hetsig kände jag. Nu när jag tänker efter var det nog bra att han sa det.

Matchstraffen blev färre, men ett och annat snedsteg har 25-åringen tagit sedan han lämnade juniorhockeyn bakom sig. Ett av dessa tog honom till Leksand. Hösten 2015 valde Asplöven att sparka Johan och den officiella anledningen har alltid varit att han försovit sig. Nu berättar Johan vad som låg bakom Per Kenttäs beslut.
– Det var en onsdag och jag hade en polare uppe. Vi skulle gå ut i Torneå och ta någon öl, men det eskalerade fullständigt. Dagen efter vaknade jag upp vid tolv och vi hade träning vid nio, jag hade 20 missade samtal från Kenttä och då kände jag väl att det vara nära nu.
Han berättar också att det inte finns något agg mot Asplöven eller Per Kenttä och den sistnämnda skickade med ett tydligt budskap när de skildes åt:
– Far någonstans å lär dig.


Johan packade ihop sina grejer i Haparanda och flyttade tillbaka till Luleå. Många tankar gick genom huvudet, men någon känsla av att hockeykarriären kunde vara över fanns inte.
– Nej, egentligen inte. Jag var mer orolig över vad som skulle hända, om jag skulle få dåligt rykte och så vidare, säger Johan och berättar vidare om att vad hans far hade att säga om hela situationen:
– Han sa: å fy fan, vad gör vi nu?

Två veckor efter den där utekvällen i Torneå kom så lösningen. Leksands IF hörde av sig till Asplöven och genom ett byte skickades Lars Bryggman norrut och Johan fick sätta sig i bilen och bränna neråt i landet. På plats i Leksand fick han vara en del av det lag som stod för ett av de största hockeymirakel vi skådat. Laget låg sist i tabellen när han anslöt, men efter en enorm uppryckning fick man i april fira ordentligt efter att ha säkrat SHL-avancemang.
– Jag minns att jag kollade tabellen och tänkte ”det kan ju inte bli sämre i alla fall” innan jag skrev på, berättar han.
Hela säsongen avslutades med att Brock Montpetit avgjorde den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Modo i förlängning. Johan satt då på bänken och berättar att han kommer ihåg att han ser att Brock kommer fri mot mål, men inte så mycket mer än så.
– Jag ser att pucken går in, men jag fattar det inte. Jag står bara där. Det är svart. Det var helt sjukt.

Hela avsnittet av LIFnews Podcast med Johan Porsberger hittar ni här nedanför: