Niklas Eriksson hissas i Tegera Arena

Senast var det Tomas Jonsson och Magnus Svensson som fick sina ”tröjor” hissade i taket i Tegera Arena. Det var våren 2013 inför den sista grundseriematchen mot Malmö, och inte sedan dess har någon fått den äran – tills nu. Det är dags att hissa kanske den mest självklara av alla alternativ, nämligen Niklas Eriksson.

Jag säger äntligen, för att jag har för mig att det här är ett beslut som legat sedan tidigare och att man bara väntat på rätt läge. Nu har man bestämt att rätt läge är den 8/2 när LIF tar emot Almtuna, en klubb som Niklas varit tränare för.


Niklas är den spelare som gjort flest matcher för Leksands IF, totalt 723 matcher fördelat på 17 säsonger. På dessa matcher stod han för 192 mål och 299 assist. Utöver sina meriter i Leksand har han även ett OS-guld från 1994. Mitt starkaste minne av Niklas är när han i omgång 50 i Scaniarinken kommer fri mot öppet mål, men blir neddragen av Peter Ahola. Det uppstår förvirring i hela hallen när Kuben, som dömde, pekade för mål istället för straff. Det betydde 2-0 till Leksand och således också en slutspelsplats.

Jag tycker att det är kul för Niklas att han får den här hyllningen, då jag upplever det som att han trots sitt antal matcher ofta glöms bort. Han var aldrig den som gjorde flest poäng, men han var en stöttepelare och en ledare som alltid visade prov på stor lojalitet och stort klubbhjärta. Något som i mina ögon är en självklarhet att hylla.

Jag gissar att Niklas nummer (16), inte kommer pensioneras. För ett antal år sedan valde man att, likt Toronto, frångå den traditionen vid tröjhissningar. Då hängde redan Åke Lassas och Jonas Bergqvist där, vilket gör att nummer 2 och nummer 18 fortfarande är de enda numren som är pensionerade.

Så, se till att fylla hallen den 8/2 så Niklas Eriksson kan få de hyllningar han förtjänar.

Dessa hänger redan i taket:
#2 Åke Lassas
#18 Jonas Bergqvist
#1 Christer Abrahamsson
#6 Thommy Abrahamsson
#3 Vilgot Larsson
#8 Magnus Svensson
#2 Tomas Jonsson
#12 Mats Åhlberg
#15 Dan Söderström
#22 Nisse Nilsson