Mikael Karlberg: ”Det var tårar”

I veckans avsnitt av LIFnews podcast är Mikael Karlberg gäst. Karlberg kom 1995 till ett Leksands IF som var ett topplag i Elitserien och som 97 gick till semifinal mot Färjestad. Efter den semifinalen gick det utför för klubben och man ramlade bara några säsonger senare ur Elitserien för första gången på 50 år. Vistelsen i Allsvenskan blev dock bara ettårig, efter en säsong som Karlberg beskriver som den roligaste någonsin, och väl tillbaka i Elitserien gick man till slutspel och ”Challe” vann hela Elitseriens poängliga.

Efter succésäsongen valde han att lämna Leksand och flytta till Schweiz och i podcasten öppnar han upp sig om hur tankarna gick kring den flytten.
– Jag ska ärligt säga att jag var jävligt besviken, jag ville inte lämna. Jag kände att jag hade ändå stannat när vi åkte ur, kämpat på och nu vunnit poängligan, ändå kände jag att det inte var ett superintresse för att jag skulle vara kvar. Då skaffade jag en agent för första gången och bad honom titta runt i Schweiz.
Det blev tre säsonger i Schweiz, men i slutskedet av den andra säsongen valde han att ansluta till det Leksandslag som var på väg att genomföra ännu ett återtåg i Allsvenskan.
– Vi var inte alls lika bra som året innan i Schweiz, vi gick inge bra alls faktiskt. När Leksand hörde av sig i januari så hade vi ingenting att spela för och kontraktet gick ut. Jag tänkte att det skulle vara kul att vara med och gå upp igen så det var ett lätt beslut att flytta hem.


Efter den treåriga sejouren i Schweiz väntade tre säsonger med Leksands IF i Allsvenskan, där han också avslutade elitkarriären och vilket avslut han fick. I sin sista match, borta mot SSK, var det han som satte den sista och avgörande straffen.
– Jag minns det som igår. Att få göra mål sista gången man rör pucken var häftigt.

Efter tränarkarriären har han haft andra uppdrag inom föreningen, bland annat som sportchef. I den rollen tvingades han förra hösten fatta ett beslut som för honom personligen var väldigt tungt, nämligen att sparka sin nära vän Markus Åkerblom från tränarposten. I LIFnews podcast berättar Challe om hur Åkerblom tog emot beskedet.
– Mot mig var han otroligt schysst. Han var ju förbannad och det var även tårar, men mot mig var han väldigt reko. Jag fick en kram och sedan skildes vi åt. Vi har än idag bra kontakt och pratar någon gång i månaden, så det har inte skadat våran kompisrelation.

Du kan lyssna på hela podden via spelaren här nedanför eller i din podcast-app.