Lång intervju med Tjomme: ”Vi letar efter topptopp-spelare”

Det vore ingen skräll om ni missat att jag driver den här sidan tillsammans med Mårthen Bergman. Det var länge sedan han publicerade någon text här, men han finns med i bakgrunden och verkar lite som min journalistiska caddie. Förra veckan frågade han om han kunde avlasta mig på något sätt och erbjöd sig att göra en intervju med Thomas ”Tjomme” Johansson, förutsatt att jag sedan skrev rent den och publicerade. ”Gud vad snällt”, tänkte jag. Sedan skickade han ljudfilen. Den lugna påskhelgen hemma i Sala blev plötsligt ett meckande med att bolla umgänge med familjen och skolarbete samt fasa inför skrivandet av denna ljudbokslånga intervju jag skulle ta mig an så fort jag fick tid (vilket fick bli bilresan hem).

Anyway, nu är den i alla fall färdig och jag hoppas ni blir nöjda med resultatet. Att få ned den här intervjun i text har nämligen kostat blod, svett och tårar (framför allt svett pga trasig AC i bilen). Det kommer bli en del långa citat, men det är ju inte gärna mitt fel. Håll till godo.

SILLY-SEASON! Finns det något som är så störigt och underbart på en och samma gång? Rykten florerar till höger och vänster, drömnamn diskuteras, alla vet bäst och alla är kandidater till att sitta på just Tjommes stol. Vid tidpunkten för den här intervjun stod Tjommes stol (och Tjomme himself) uppe i Åre för påskfirande och Mårthens samtal räddade Leksands GM från en förmodad svidande bränna från den första vårsolen.

Det senaste nyförvärvet Leksand presenterade var en Gunnar Persson, som då blir sista biten i den tränartrojka som ska guida laget mot säkrat SHL-kontrakt. När Tjomme berättar om tankarna bakom rekryteringen är det tydligt att något som varit viktigt är att man har en ledargrupp som redan från start fungerar tillsammans. Det finns inte tid för startsträckor nästa säsong, vilket också är anledningen till att man valde ett mer etablerat namn än en yngre förmåga att skola in under säsongen.
– Vi har inte tid att utveckla tränare nästa säsong och rutin är det vi behöver i Leksand. Jag har vänt på det här flera gånger och kommit fram till att vi kommer ha en tuff säsong nästa år med stora utmaningar. Vi behöver ha ett ledarteam som funkar från dag ett och som trivs med varandra. Dessutom ska de stå för det ledarskapet som jag tror vi kommer behöva, med lugn och trygghet. Genom det ska man få spelarna att växa när det blåser. Mycket sådant har jag vävt in och tycker då att Gunnar kompletterar Roger bra. De känner varandra sedan tidigare, har varit i den här situationen tidigare och nått framgång tillsammans.

Han avfärdar också alla kommentarer kring att Gunnar skulle vara en tränare med ett passerat bäst före-datum och lyfter istället fram hans sätt att vara lyhörd när det kommer till hockeyns utveckling och hans sätt att hantera unga spelare.  Sedan slår han även fast att han själv kommer ha en stor inverkan på sättet Leksands IF ska spela ishockey, något som också varit viktigt att ha med i rekryteringsprocessen.
– Själva spelfilosofin och den moderna hockeyn är det inte tränartrion som kommer äga fullt ut, utan jag kommer peta mycket i hur vi ska spela. Därför är det en viktig del i rekryteringen att de är anpassningsbara och vet att de inte fullt ut kommer stå för hela spelidén.

Vid ett tidigare tillfälle har Tjomme sagt att den tredje parten i tränartrion behöver vara lite mer åt Christer Olsson-hållet, då Jens Nielsen och Roger Melin är två lugna själar, men riktigt så blev det inte.
–  Nej, Gunnar kanske inte är som Christer var. Jag har mer lagt fokus på hur ledarna funkar tillsammans. Om de trivs kommer spelarna trivas. Är en lugn och en för gapig kan det skapa oro i ledarteamet och för att undvika det gick jag på ett alternativ där vi direkt kan få ut max av vår grupp.

”Vi behöver komma bort från det bekväma”
Mattias Göransson, Daniel Olsson Trkulja, Sebastian Wännström och Fredrik Forsberg är de spelare som Leksand hittills presenterat som nyförvärv inför den kommande säsongen. När man ser namnen, och läser de obligatoriska GM-kommentarerna som medföljer presentationen av en spelare, är det lätt att hitta en röd tråd. Eller ja, ett helt gäng trådar faktiskt. Det är skridskostarka spelare som plockats in och enligt Tjomme har de, med Göransson som ett undantag, inte fått rätt roll i sina tidigare klubbar.
– Jag vet inte hur de andra klubbarna har resonerat kring de här killarna och deras roller. Men i Linköping, till exempel, bunkrar man upp med massa nordamerikaner före och då halkar en sådan som Trkulja ned i hierarkin. I Wännströms fall vet jag inte relationen mellan honom och tränarna, så jag kan inte svara på det. Det jag vet är att vi i Leksand behöver komma bort från det här bekväma. Vi behöver spelare med fart som åker rakt in i motståndarna och som går på mål. Vi vill vrida det till ett mer aggressivt försvarsspel och vara tuffare rent generellt och då måste vi ha mer tryck i de spelare vi plockar in.

En GM behöver ha en plan för kommande säsong tidigt och måste därför börja rekryteringen långt innan pågående säsong är över, vilket ibland kan ställa till det för allsvenska topplag med ambition att gå upp till SHL. Därför har Tjomme under vintern tittat på spelare som skulle passa för både spel i SHL och i HockeyAllsvenskan. En sådan spelare är Olsson Trkulja.
Han var tänkt för en roll i förstalinan i HockeyAllsvenskan, men nu kommer han hamna något lägre. Alla spelare ramlar ned lite i rank när vi går upp. Sedan vill man ge spelare, till exempel Trkulja, förutsättningarna som jag inte tycker att han fick i Linköping för att blomma ut ännu mer och då kunna klättra.

Fredrik Forsberg, en annan spelare som var tilltänkt för såväl SHL som HockeyAllsvenskan, väckte kanske lite mer reaktioner när han presenterades. Det har i supporterled pratats om att han förmodligen kommer lånas ut, men det är inte Tjommes plan.
– Han ska vara med i vår trupp. Det som vi kommer behöva ha av Fredrik är farten och att han alltid gör klart situationerna. Han spelar på kroppen på motståndare och han har ett bra skott. Utifrån det får vi en spelare som är klippt och skuren för att vara en nagel i ögat på motståndarna, tillsammans med de spelare vi redan har. Initialt kan man väl säga att han, Knuts och Martin Karlsson skulle vara extremt jobbiga att brottas emot. I HockeyAllsvenskan kanske han hade fått skina mer med sitt spelsinne och sitt skott, men vi hoppas att han ska kunna utvecklas hos oss nu.

Sebastian Wännström däremot, som plockades in från HV71, var inte aktuell för spel i HockeyAllsvenskan. Den värvningen blev möjlig i samma ögonblick som August Berg slog in den sista spiken i Mora-kistan och såg till att lördagsmatcher blir ett fenomen i Leksand igen.
– Wännström var inte på tapeten för HockeyAllsvenskan. Det gick väldigt fort, men det var också en härlig känsla när jag pratade med Sebbe och han var väldigt tydlig med att Leksand var hans alternativ.

Innan Tjomme hoppade på rollen som GM i Leksands IF var han en del av TV-programmet ”Hockeylabbet”, ett program som endast handlade om statistiker och hur man genom en djungel av siffror kunde dra slutsatser. ”Underliggande siffror” är ett begrepp som inte sällan kommer ur munnen på Tjomme när han pratar om spelare han är intresserad av eller har knytit till sig, men vad är det han egentligen tittar efter?
–  Många tror att man kollar på mål, plus/minus och sådant där, men om jag vill ha ett spel där vi ska ha pucken och driva spelet framåt så kollar jag på om en spelare är bra på det eller inte. Om man kollar på Wännström som ska vara en målskytt, då kollar jag var är Wännström på isen, vill han skjuta?  Varifrån tar han sina skott? Vad är det för skott han skjuter? Vad kan vi förvänta oss av honom med rätt spelare runt honom? Nu har vi presenterat många spelare som står för fart, för SHL är en nivå upp och då kollar vi efter spelare som klarar av att prestera i ett högre tempo.


Inte givet att alla med kontrakt blir kvar
Ett helt gäng spelare med utgående kontrakt som var med och spelade Leksands IF tillbaka till hockeyns finrum (hockeymördarnäste reds. anm.) har redan fått besked att det inte blir någon vitblå fortsättning. Anton Karlsson, Marcus Karlberg och Axel Bergkvist har det dock inte kommit något besked kring ännu.
– Jag har löpande kontakt med Antons agent om hans framtid. Det är många delar som ska falla på plats. Dels ekonomiska men också sportsliga. Hur ska jag positionera ut Anton i vår trupp? Vilka konkurrerar han med? Det är många sådana frågor man sitter och vrider och vänder när man för en dialog om en spelare. Till slut blir det lite tycke och smak, vissa kommer tycka att det är rätt och andra att det är fel oavsett vilket beslut man fattar. Anton är en ung kille på väg upp i sin karriär, så han är definitivt ett namn för oss samtidigt som jag förstår om det kommer upp ett bättre alternativ för honom längs vägen. Just nu vet jag inte exakt hur jag ska få in honom i laget, jag vet inte hur jag ska få delarna med ekonomi och sport att harmonisera.

Vad gäller de två grabbarna från byn, Mackan och Axel, ligger bollen hos dem enligt Tjomme.
– Marcus och Axel har fått kontraktsförslag från mig båda två, så bollen ligger hos dem. De har fått ett tvåårsavtal och jag hoppas att de blir kvar för vi vill ha dem i Leksands IF. Samtidigt tänker såklart Mackan och Axel på deras utveckling. Vart kommer jag få speltid någonstans och hur ser min resa ut med Leksands IF? Vi vill ha kvar dem i alla fall, men vi får se. Hur situationen sedan ser ut, om de spelar i SHL eller om man lånar ut dem, det vet jag inte – men vi vill självklart ha kvar två Leksandsgrabbar i klubben.

Steget från Leksandsgrabbar till Borlängepojken Mattias Ritola är inte jättelångt. Leksands klarast lysande stjärna hade en tuff säsong på grund av skador och fick se avgörandet från läktarplats. Flera har uttryck oro över hans fysiska status, men det är inget som Tjomme ligger sömnlös över.
– Om Mattias får träna en hel sommar så förväntar jag mig att han ska vara tillbaka i gott slag. Det är den informationen jag fått.

Nyförvärven som var tilltänkta för HockeyAllsvenskan kan nu få en roll lite längre ned i laguppställningshierarkin, något som också gäller för befintliga spelare som till nästa år såg chansen att hoppa upp några formationer. En sådan är Mackan Karlberg, som etablerat sig i a-laget denna vinter och vid spel i HockeyAllsvenskan nog sett fram emot att få spela i en toppformation och tampas om en plats i powerplay. I den här delen av intervjun gör Mårthen en, inte alldeles dum, jämförelse mellan Mackan och Emil Bemström och dennes utveckling det senaste året.
– Tittar du på Emil Bemström har han inte lirat i någon toppformation i fem mot fem, men han har levererat i powerplay. Han har haft en specifik roll utifrån det och det är inte omöjligt att samma sak kan hända Marcus Karlberg. Och händer inte det är det viktigt att se till att Marcus får förutsättningarna för att komma tillbaka till Leksand och kunna ta en plats i våra topplinor och leverera i powerplay. Det är viktigt att vi hjälper spelarna att hitta en plats i lagbygget.

Ett helt gäng spelare från den här säsongen har gällande kontrakt även fortsättningsvis, spelare som utgör en stabil grund i lagbygget. Det är dock inte alldeles säkert att alla dessa spelare finns med i truppen när pucken släpps i september.
– Nej, det är det inte. Det beror lite på vilka pusselbitar vi får in, så det är inte givet att alla blir kvar. Just nu pågår ingen sådan diskussion, utan de spelare vi har ska vi jobba med över sommaren. Sedan kan det uppstå skador, spelare som blir tillgängliga och så vidare. Vi vill inte göra för många förändringar heller, då det kan skada gruppdynamiken, men mitt uppdrag är att se till att Leksand spelar i SHL 20/21 och då måste jag ta beslut som kan ta klubben i den riktningen.

”Vi kommer inte få se ett Leksand med tolv utlänningar”
Under tiden i Djurgården av Tjomme med och byggde upp ett lag som dels tog klivet upp i SHL, men också lag som lyckades etablera klubben i den högsta serien. Så det är ingen orutinerad herre som ska se till att Leksands jojo-åkande tar stopp här. Kritikerna menar dock att det ju var Jocke Eriksson som stod för alla rekryteringar, medan Tjomme bara satt och ritade upp potentiella spelvändningar och tittade på corsi-siffror, något han själv inte alls håller med om.
– Jocke var ofta den som rabblade upp namn, sedan hade vi en kille som scoutade de aktuella spelarna och gav oss en rapport. Sedan diskuterade vi utifrån spelarens kvaliteter, då tittade Jocke, jag, Robban, Musse och Nyman på spelaren och då kunde vi se vem som hade vilken egenskap och vilken vi skulle gå efter. Det var som ett teamwork, så det var inte så att någon specifik som tog fram namnen utan vi hjälptes åt.

I och med resan han gjorde tillsammans med Djurgården är han också medveten om de svårigheter som finns och vad som måste göras för att man som nykomling ska lyckas.
– Det som oftast är problemet för nykomlingar som vi är och som Timrå var i fjol, är att få bredd i sin spelartrupp. Ofta kan man få in ett antal bra killar, men sedan blir det tunt bakom och när man då får skador så är man extremt sårbar. Därför är det viktigt att få ihop en bred trupp med rutin av att spela på en hög nivå.


Så visst är det mycket som skiljer sig åt mellan att värva spelare till en nykomling och till ett etablerat lag. Framför allt kan den förmodade bottenkampen som en nykomling med stor sannolikhet står inför påverka attraktionskraften för de mer namnkunniga spelarna.
– Det man måste ha respekt för är att kämpa i de nedre regionerna i tabellen kan vara tufft, så ska man komma till Leksand ska man se det som en härlig utmaning att göra den här resan. Det positiva till Leksand är ju varumärket, så än så länge har jag inte upplevt något motstånd för att vi är nykomlingar. Agenterna slänger ju å andra sidan inte fram spelare som inte är intresserade av att gå till en nykomling, så de får ju jag aldrig kontakt med. Men självklart är det tuffare för lag som riskerar att hamna längre ned i tabellen att ha ett högt attraktionsvärde.

Leksand har just nu en position ledig på målvaktssidan och för att, likt Tjomme, dra en parallell till Timrå så var det den position som ”Nubben” la mest krut på inför den gångna säsongen. Det finns en hel del intressanta målvaktsnamn lediga, men vågar man ens drömma om namn som Anton Forsberg, Marcus Högberg och Anders Lindbäck?
– Ska man åt den digniteten av målvakter så blir det ganska sena beslut, efter alla camper i NHL och så vidare. Risken man sitter i att man sitter med en målvakt och ska vänta ut NHL:s fönster och det är inte tryggt utifrån ett SHL-perspektiv. Visst tar jag gärna emot sådana namn. Kan man ha is i magen? Ja, det kan man men vågar man? Nej, det vet jag inte. Det är alltid en balansgång. Målvaktsposten är viktig och där ska vi försöka vara så noga vi bara kan och hitta en som vi känner oss trygga med och som kan jobba tillsammans med Brage, som tog stora kliv under våren. Det han visade upp där gör att han är värd chansen att slåss om en spade i SHL.

Fyra nya spelare är redan presenterade och tillräckligt med namn för att fylla norra stå florerar som potentiella förstärkningar. Vad som slår en är att det endast är svenska spelare det ryktas om.
– Jag är så mycket för svenska spelare som möjligt. Under alla mina år i Djurgården försökte vi dessutom hitta mycket Stockholms-anknytning. Är det killar som är ifrån dala-trakten är det jättebra, är det svenska spelare är det jättebra, är det utländska spelare som är duktiga hockeyspelare behövs det också. Det är en vågskål, men vi kommer inte få se ett Leksand som har tolv utlänningar.

För den absoluta spetsen i spelartruppen stänger dock Tjomme inga dörrar för utländska spelare, samtidigt som han är tydlig med att de spelare som ska ta på sig den vitblåa tröjan ska vara med på hela resan.
– När det kommer till topptopp-spelare kanske inte de svenska spelarna räcker till för de är i KHL eller i Schweiz, då kanske man får fylla den rollen med en utländsk spelare. Men vi kommer kolla på svenska spelare först. Sedan ska man veta att svenska spelare generellt är dyrare för klubbarna än utländska spelare. Artistspelare är inte aktuellt för oss. Vi behöver ha spelare som är med hela resan.

”Vi letar ju efter topptopp”
Rykten, överallt rykten. Ja, så har det varit de senaste veckorna. Namn ploppar upp lite här och där, det ena trovärdigare än det andra. Senast igår fick jag till mig att vanligtvis välinformerade källor uppgav att Leksand diskuterar med Michael Raffl, trots att denne sitter på ett tvåårskontrakt med Philadelphia Flyers värt ett par miljoner dollar årligen. Andra namn som florerat har varit Zackrisson, Lundh och Ahnelöv. Ger detta en indikation på vad Leksands IF är ute efter?
– Vi letar ju efter topp, topp, topp så då måste vi ju ställa frågan till sådana spelare. Några namn tänker jag inte kommentera nu, men när man pratar med sådana spelare blir diskussionen: om det är Leksand som gäller, vad vill du ha för förutsättningar? Framför allt ska de vilja komma till Leksand. Vi ska försöka vara en förening som visar att vi menar allvar med att vi ska etablera oss i SHL och då måste vi ha spelare som gör att vi blir trovärdiga i det vi säger.
Anledningen till alla namn som det ryktas om kan vara att det gäller att skjuta brett för att pricka rätt.
– Du kanske sitter med fem-sex namn och får du en kanske du får vara glad. Därför får du jobba med flera olika alternativ, flera olika positioner och olika spelartyper. Det handlar ibland om att bara höra sig för och skaffa sig en intressebank och utifrån det jobba med spelarna och se vilka förutsättningar som finns.

Fem-sex namn var ändå en underdrift, skulle det visa sig när Tjomme berättade vidare om aktuellt läge i rekryteringsprocessen.
– Det är nog femton namn. Det är mycket siffror och mycket agenter, så ibland när de ringer så får man försöka komma ihåg vad man har sagt tidigare så det gäller att ha bra anteckningar, haha. Vi tittar samtidigt på hur vår forwards- och backsida ska se ut för att veta vilken spelare vi är i mest behov av. Är det en poängmaskin? Är det en mer stabil spelare? Då utkristalliseras en prioritetslista av de potentiella spelarna och då vet man vilka man ska jobba med.

Utöver det vi redan vet, att Leksands IF anno 2019/2020 ska spela med en fart som får Usain Bolt att storögt ställa sig upp och applådera, vill Tjomme inte gå in på mer i detalj vilka egenskaper det är man eftersöker. Detta trots att Mårthen bönade och bad om i alla fall någon liten hint.
– Haha, ja vi letar ju efter topptopp. Du har din bild av vad det är, jag har min och supportrarna ute i landet har en. Det blir ju så att alla har sina egna referenser kring vad som är en topptopp-spelare. Sedan ska man komma ihåg att det inte bara är det som spelar in, utan det handlar om att bygga en stabil grund, ett fundament, så att när vi väl kommer in i säsong har vi spelare som klarar av att spela 52 omgångar på en hög nivå. Sedan behöver det inte vara landslagsspelare, men de ska kunna leverera i SHL över 52 omgångar.

Tjomme följer, föga oväntat, inte speciellt många Leksands-forum, så därför tog Mårthen på sig rollen som budbärare och meddelade hur otåligt alla väntar på nyheter kring lagbygget. Det var väl i sin tur inte så överraskande för Tjomme, som passade på att uppmana till lugn.
– Vår process är i full gång, det är inte så att vi sitter och rullar tummarna. Helst av allt vill jag att spelarna vi vill ha ringer imorgon och ger klartecken, men det är inte riktigt så det går till. Man diskuterar olika delar som ska funka innan man får en signatur på papper. Ju fortare det går, desto gladare blir jag men det gäller att ha tålamod.
För den som klarar av att ha tålamod väntar dessutom rikligt med presenter.
– Vi har fyra till fem platser kvar att fylla, med målvakt. Sedan om det dyker upp något mer efter det som vi behöver får man ta det då.

Den här texten tog så lång tid att skriva att påsken nu är över, en ny arbetsvecka har tagit vid och suktandet efter spelarpresentationer i 12.30-sändningarna kan börja igen. Ingen press, Tjomme!