Forsberg: ”Fall framåt”

Tredje raka niten åkte Leksands IF på när man ikväll gästade Rocklundahallen. Västerås vann rättvist och slutsiffrorna skrevs till 3-2.
– Spelet framför målen avgör idag. I vår zon får de komma in alldeles för lätt, vi boxar inte ut. De har en för lätt match där, samtidigt som vi måste gå in hårdare framför deras zon, säger Tobias Forsberg efter matchen.  

En fullsatt Rocklundahall fick se VIK besegra Leksand. Hemmalaget var kompakta i egen zon och lyckades hela tiden hålla gästerna på utsidan, vilket resulterade i att man skapade ytterst få målchanser.
– Jag håller med. Det känns som att vi får jobba jäkligt hårt för att skapa chanser. Det kanske beror på det du säger att vi spelar upp på back och skjuter mycket utifrån. Då är det inte svårt för målvakten. Jag tycker dock de får två lätta mål och vi får jobba i uppförsbacke. Totalt sett tycker jag att det är ett fall framåt sett till förra matchen, men vi måste in framför mål mer, säger Tobias Forsberg efteråt.

Matchbilden var väldigt lik den vi fick se när Västerås gästade Tegera för en tid sedan, så att hemmalaget skulle ha den här matchplanen kan inte ha kommit som en överraskning för någon. Även LIF-lägret hade pratat om VIKs tighta defensiv inför matchen.
– Ja, absolut pratade vi om det. Leffe och Jensa tryckte också på att vi skulle vara starkare på puck i andra och tredje, vilket jag tycker att vi är och vi försöker utmana lite mer. Vi måste kunna slå vår spelare en mot en sådana här matcher, men när självförtroendet inte finns där kanske man inte vågar göra den där dragningen. Det går lite hand i hand det där.

Ni som har sett Leksand många matcher den här säsongen vet att det ofta kan vara svårt att tyda hur Leksands IF anno 18/19 (egentligen 17/18 också) vill spela ishockey. Jag har frågat några spelare tidigare och svaret har alltid varit detsamma; snabbt. Man vill att backarna vänder spelet snabbt istället för att göra en båge bakom eget mål innan förstapassen kommer, något vi sett väldigt sällan den här säsongen och något som var ett stort problem ikväll.
– Så är det. De matcher vi spelat bra är de när vi vänt spelet snabbt. Vi har sagt att när vi kommer till hash marks ska vi inte vända om, då ska vi spela framåt. Men det hänger inte bara på backarna, utan de måste ju ha någon att spela till också. De gånger vi gör det så går det ju bra, mittzon ska ju bara vara en transportsträcka men det känns som att vi spelar fast oss många gånger där ändå, avslutar Tobbe.