Brevet kom i helt rätt läge

Supporterklubbarna i SHL och HockeyAllsvenskan har gått samman och skrivit ett öppet brev som riktar sig till de som styr svensk hockey. Längst ned i det här inlägget hittar ni brevet om ni ännu inte läst det.

För det första tycker jag att brevet kommer i helt rätt läge. SHL-styrelsen sparkade i början av veckan Jörgen Lindgren och hoppades nog att man i och med det köpt sig lite tid, men nu blir det ingen mjukstart på nya jobbet för Michael Marchal. Supportrarna visar tydligt att det här är långt ifrån över, utan snarare bara starten.

I brevet staplar man upp tydliga förslag på åt vilket håll man vill att svensk ishockey ska gå, något som saknats i tidigare aktioner från supporterhåll. Jag är beredd att hålla med dem om samtliga fem punkter.  Dessutom antyder man att det här brevet kommer bli startskottet på bildandet av en gemensam supporterunion. Det är något som behövs för att dialogen mellan ligor och supportrar ska ske på ett så smidigt sätt som möjligt för bägge parter. Dessutom är det en sådan organisation ett bra stöd för de enskilda supporterklubbarna att kunna jobba aktivt med sina egna klubbar när det kommer till dessa frågor.

Nyckelpunkten i brevet är enligt mig den att SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan ska skapa en gemensam organisation. Det är, tror jag, det viktigaste steget för att helheten ska må bra i svensk hockey. Kommer en sådan lösning på plats är jag rätt övertygad om att resterande fem punkter på supportrarnas förslagslista kommer bockas av en efter en.

Brevet är precis vad jag har efterfrågat och ett bevis på att den här gången kommer inte supporterrörelsen ge sig. Att man pratar om en gemensam organisation är det ultimata beviset på att man jobbar långsiktigt och att de ramsor och banderoller som spridits på läktarplats endast var början.

Den som vanligt träffsäkra Marcus Leifby skrev i en krönika om brevet att SHL-pamparna inte ens behöver ha örat mot rälsen för att höra det dundrande tåget komma och det är precis så det är. Tåget är på väg att nå maxfart och den här gången kommer varken löv på spåret eller signalfel i Kolbäck stoppa det från att nå sin slutdestination.

Brevet:
”Vi lever för att få se vårt lag vinna och är alltid på plats oavsett om det är SM-final i Scandinavium eller kval ned till Hockeyettan i Björkängshallen. Vi är supportrar till samtliga lag i SHL och Hockeyallsvenskan. Nu har vi gått samman, för vi ser att den idrott vi alla älskar är hotad.

Efter protester runtom i landet kom till slut beskedet att SHL:s vd Jörgen Lindgren lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det förändrar dock inte vår ståndpunkt och tar inte bort de problem vi ser idag.

Ingen säger det kanske rakt ut, men utspel, förslag och hela svensk ishockeys maktstruktur pekar mot en dyster framtid. I den framtiden finns inte längre möjligheten för upp- och nedflyttning i seriesystemet. I den framtiden behöver du aldrig bli ledsen för den djupaste motgång – men du kan heller aldrig fira en framgång fullt ut.

Alla steg som gör det svårare att gå upp och åka ur våra serier är ett hot mot den ishockey vi alla en gång förälskade oss i. Drömmen om spel i högsta serien, drömmen om slutspel och drömmen om SM-guld måste leva för såväl klubbar i SHL som i Hockeyallsvenskan och längre ned i seriesystemet. Utan den drömmen finns det snart ingen ishockey kvar att älska.

I samband med ishockeyförbundets utredning om seriesystemet och kvalet, som är på väg att slutföras, har det framkommit önskemål från respektive ligaorganisationer som gör oss mörkrädda. Vad som är än värre är att åsikterna från Sveriges samlade hockeysupportrar inte tas till vara. Det är ändå vi som är de absolut mest lojala besökarna på våra olika arenor runtom i landet.

Därför ger vi nu de styrande i Hockeysverige, hos förbundet och i våra ligor, lite hjälp på traven. Längst ned i det här öppna brevet samlar vi fem punkter vi supportrar från 28 olika lag är överens om.

Detta är också startskottet för ett nytt samarbete som involverar hockeysupportrar från hela landet. Nu går vi samman för att rädda svensk ishockey och allt vi älskar med den”.

Supportrarnas fem punkter för ett bättre Hockeysverige

  • Gör det lättare att åka ur och gå upp i SHL respektive Hockeyallsvenskan
  • Låt endast sportsliga kriterier avgöra vilka som får chansen att gå upp i seriesystemet
  • Riv upp alla krav på arenakapacitet för att få spela i respektive serie
  • Utred en ihopslagning av SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan till en enda organisation som kan arbeta för hela svensk elitishockey istället för bara sina egna klubbar
  • Ge landets hockeysupportrar mer konkret insyn och inflytande i svensk ishockey