Brage: ”Första gången jag håller tre raka nollor”

Leksand besegrade igår Vita Hästen enkelt på hemmaplan. Efter två sena mål slutade matchen till slut 4-0 till hemmalaget, ett resultat somm innebar tre nya poäng in på kontot för laget och ännu en nolla in på kontot för Axel Brage. Det tog 30 matcher för målvakten att hålla nollan den här säsongen, men efter att den första väl var inkasserad har det rullat på. I och med att Brage räddade samtliga skott Vita Hästen mäktade med igår har han nu spikat igen i tre raka matcher.
– Man hittade sätt under hösten och vintern att släppa in något höstlöv så det är klart att det var skönt att första fick komma. Sen tycker jag väl att det varit ganska sköna matcher för mig. Mot Tingsryd fick jag väl några farliga lägen, men den här matchen var det väldigt lugnt. Det är väl sju-åtta skott jag får annars är det mest dumpar jag får på mig, säger han när jag träffar honom efter gårdagens match.


Att inte vara under konstant press är något nytt för Axel, som tidigare spelat i lag som inte direkt varit spelförande. Därför har det varit en omställning för honom att nu vakta målet för ett lag som stora delar av matchen har puckinnehavet. Just att behålla fokus, trots att han långa stunder får stå och bli kall är någonting som han jobbat med sedan han anslöt till LIF inför den här säsongen.
– Vi hade ju några sådana matcher i höstas också, där vi dominerade spelet men motståndarna lyckades göra mål på sina chanser. Så det är något jag jobbat med och det är skönt att man börjat hitta hur man ska tackla det. Jag är inte riktigt van med att spela i ett lag som dominerar så mycket, för det har jag inte gjort tidigare. Jag har alltid spelat i motståndarlaget som fått 40 skott emot sig, så det har blivit lite annat. Det är något man får lära sig och det kommer lite med tiden tror jag.
Själva matchen var till stor del ett sömnpiller, där två lag som inte såg jättemotiverade ut gjorde upp. När Leksand dessutom lyckades ta en tvåmålsledning i den andra perioden hade Vita Hästen verkligen ingen ork att resa sig i en för dem betydelselös match. Den låga motivationen hos lagen var något som förvånade Brage.
– Det blir så när de inte har så mycket att spela för, samtidigt som de borde vilja få ihop sitt spel inför kvalserien. Det kändes inte som att det var två lag som ska fortsätta spela om en vecka. Jag tycker vi spelar nonchalant i den första perioden, men i andra tycker jag vi kommer upp lite mer och sätter några lägen. Sedan tredje tycker jag vi städar av bra, där skapar de ingenting. På det hela taget är en 4-0-seger alltid bra.

Annons


En grundseriematch återstår innan slutspelsserien drar igång. Det är ännu oklart när, var och hur Leksand spelar dessa fortsättningsmatcher. I och med att Västerås vann i förlängning igår är tredjeplatsen svår att nå även om det finns en liten chans. En vinst på fredag innebär att man slutar fyra och då inleder man med att möta just Västerås på bortaplan. Jag börjar bli rätt trött på att hålla på och spekulera kring vilka vi ska få möta och när. Nu längtar jag bara efter att det ska dra igång och även Brage berättar att han ser fram emot nästa vecka.
– Jättemycket. Senaste veckan har vi sagt att vi ska gå in i slutspelsmode och man har börjat känna att det är roliga matcher som kommer. Så det ska bli jäkligt roligt att se hur vi klarar av det som kommer också.

Till sist, har du någonsin spikat igen i tre raka matcher?
– Jag har varit nära två, men har blivit skadad med fem minuter kvar så jag har inte ens fått hålla det. Så det här är första gången jag håller tre. Jag tror inte det är så ofta det händer, så det är jäkligt kul, avslutar han.