Alla blir bättre när de lämnar – eller?

Att alla spelare som lämnar Leksand blir bättre i sina nya klubbar är en vedertagen sanning bland leksingar runt om i landet (det och att alla förluster beror på dålig fysträning). Jag tänkte därför kolla hur det ser ut så här långt denna säsongen med de som, av olika anledningar, lämnade klubben i våras.

Den här sammanställningen är ingen analys på om det faktiskt är så som alla leksingar tro sig veta. Det är just bara en sammanställning, så att ni på ett överskådligt sätt kan se hur de presterat enligt statistiken och sedan får ni dra era egna slutsatser.

Den här sammanställningen har också mestadels fokus på siffror och det är klart det finns många andra parametrar som spelar in. Till exempel omgivning, spelsätt, förtroende osv osv osv osv. Men det känns som det i alla fall har NÅGOT. Oklart vad.

I och med att det verkligen var skytteltrafik i Leksands laguppställning i fjol skulle det ta mig en arbetsvecka att gå igenom alla spelare och därför har jag valt att avgränsa mig till de som spelade minst 20 matcher för LIF.

SHL
Emil Bemström – Talangen som fick sparsamt med speltid i Leksand under förra säsongen (för lite enligt vissa, bland annat mig). Valde att gå till Djurgården i våras, där hans far är verksam i J20-laget. Emil har öppnat säsongen strålande med fem mål och en assist på fem matcher. Mest imponerande är kanske att fyra av målen (på åtta skott) har kommit i powerplay.

SM: 5            M: 5              A: 1                +/-: 0

Olle Alsing – Gick efter två säsonger i Leksand till klubben han stöttat sedan barnsben, nämligen Djurgården. Blev åsidosatt av Leffe under kvalet i fjol efter några svaga insatser. Några sådana har han inte stått för så här långt i SHL, snarare tvärtom. Ett mål och assist kanske inte är siffror som skriker succé, men hyllningskören bestående av diverse experter blir bara större och större.

SM: 5            M: 1              A: 1                +/-: +6

Daniel Bertov – Backen som studsade från division 1 till SHL på bara några veckor när han ko till Leksand strax innan miraklet mot Modo 2016. Hade en tuff säsong i SHL, men var under fjolåret en av våra absolut bästa spelare i hockeyallsvenskan. Väntade länge i våras innan han till slut skrev på för Rögle, som på förhand tippades bli SHLs största utropstecken i serien. Laget har dock inlett knackigt och Bertov, som varit småskadad under inledningen, har än så länge inte noterats för någon poäng.

SM: 3            M: 0              A: 1                +/-: 0

Patrik Norén – Kom tillbaka till Leksand efter avancemanget 2016 och var då tänkt som en allsvensk värvning. Var under fjolåret, tillsammans med Bertov, en av våra bästa backar och belönades med ett kontrakt av Skellefteå efter det misslyckade kvalet mot Mora. Skellefteå har inlett säsongen starkt och har fortfarande inte gått poänglösa från någon match. Norén har hittills noterats för två assistpoäng och får spela 16 minuter per match.

SM: 6            M: 0              A: 2                +/-: 0

Fredrik Lindgren – Veteranen som skulle komma till Leksand och vara general. Förhoppningarna var enorma, men infriades knappast. Han blixtrade till stundtals, men var skadad ofta och lämnande under säsongen utan att ha satt några större avtryck. Han återvände till Skellefteå, där han trots allt hör hemma. Den här säsongen har han hittills stått för två poäng och ligger på fullt godkända +4.

SM: 6            M: 0              A: 2                +/-: 4

Anton Öhman – Lånades in från Skellefteå och blandade och gav under sin första tid i laget. Framåt kvalet klev han dock fram och hans offensiva egenskaper var viktiga under säsongens slutskede. Malmö valde att plocka in honom under våren och hittills den här säsongen har han gjort ett mål på tre matcher. Lite knackigt har det gått och han har fått stå över någon match.

SM: 3            M: 1              A: 0                +/-: 0

HockeyAllsvenskan
Matt Carey – Vissa leksingar skrek rakt ut när Carey inte fick förlängt i våras. Förra säsongen stod han för blygsamma tolv poäng på 30 matcher, men det som fick supportrarna att gilla honom var väl annars hans inställning på isen. Karlskrona blev ny klubbadress och där får han, precis som i Leksand, speltid i alla spelformer.

SM: 5            M: 1              A: 1                +/-: +2

Isac Skedung – Den unge centern gick hockeygym i Leksand och kom upp i a-laget första gången under kvalspelet mot Modo. Fick ingen riktig chans under SHL-säsongen och var en av de första som sattes åt sidan i våras när satsningen började. Lånades ut en kortare stund till Borlänge innan han släpptes helt till Bofors. Spelar nu i Västerås, där han även var under ungdomsåren. Nykomlingen har haft en tuff start på säsongen, men Isac har imponerat spelmässigt och är förstacenter i laget just nu.

SM: 5            M: 1              A: 2                +/- 0

William Wikman – Hade under två säsongen fårr enstaka chanser i a-laget och då hade han utmärkt sig ordentligt med det ena klassmålet efter det andra. Därför hade han stora förhoppningar på sig inför fjolåret, som inte infriades. Fick ganska mycket speltid i inledningen och det såg spelmässigt bra ut tillsammans med Skedung och Fredrik Forsberg, men poängen uteblev. Lånades ut till division 1 i slutet av säsongen och är nu i Västerås. Där har det inte heller släppt riktigt för honom.

SM: 5            M: 0              A: 1                +/-: -2

David Åslin – Lämnade redan under förra säsongen för SSK, där han är kvar än. I år har han inlett bra i ett SSK som byggt ett bra allsvensktlag under sommaren. Tre poäng har det blivit på de fem inledande matcherna.

SM: 5            M: 0              A: 3                +/-: 0

Fredrik Forsberg – Kanske den det pratats mest om av alla som lämnat klubben. Uppväxt i byn och fostrad i klubben, men har han någonsin fått en ärlig chans i a-laget? Vissa anser det, andra menar att han inte fått tillräckligt med förtroende. Han blev utlånad till Karlskoga i fjol där han gjorde succé och nu är han där på heltid. Succén i Nobelhallen ser ut att hålla i sig också. Hittills har han gjort sex poäng på fem matcher.

SM: 5            M: 2              A: 4                +/-: 2

Övriga ligor
Alex Friesen – Vann den interna poängligan i fjol, mycket tack vare en starkt höst. Försvann allt mer ur spelet under våren i takt med att han fick en mindre roll i laget. Skrev under sommaren på för Fischtown Pinguins i tyska högstaligan. Där har det hittills blivit fyra poäng på sju matcher.

SM: 7            M: 1              A: 3                +/-: -3

Sebastian Björnstad – Fick sparsamt med speltid under hösten och lånades till sist ut till Borlänge. Där fick han vara med och kvala till HockeyAllsvenskan utan att nå hela vägen fram. Han är dock kvar i klubben och har hittills gjort tre poäng på sex matcher och har imponerande +8 i plus/minus.

SM: 6            M: 0              A: 3                +/-: +8

Martin Grönberg – Lämnade i våras Leksand efter tio år i föreningen. Han hamnade tidigt i ett fack som placerade honom längre ned i hierarkin än den han var van vid under junioråren. Därför valde han också att gå till Norge nu i förhoppningen om att få en större roll, vilket han också har fått. Han centrar Sparta Sarpsborgs andralina och är dessutom assisterande kapten. Laget har inlett svajigt och Martin har hittills stått för tre poäng på åtta matcher, varav samtliga poäng kom under de inledande fyra matcherna.

SM: 8            M: 1              A: 2                +/-: -3

*
Nu när jag har skrivit allt det här vet jag faktiskt inte om det här har något som helst värde för någon, men nu finns det i alla fall för er att ta del av.

Tack för att ni läste.