Veronneau bakom efterlängtad viktoria

Två stukade lag utan självförtroende kämpade och slet när Leksand och Oskarshamn krigade om tre viktiga poäng i mittenskiktet, och skyttekungen Veronneau visade att släkten är värst.  

LIF NEWS I SAMARBETE MED KORSTÄPPAN – BOKA DITT BOENDE HÄR

Ett segertörstande Leksand med fem förluster i rad öppnade matchen helt okej och när Martin Karlsson halvvägs in i första perioden påpassligt snappade upp en retur, efter att Norén prickat en Oskarshamnsrygg, kändes det ganska rättvist så långt. Leksand fortsatte att föra spelet ett tag till men efter några sämre ingripanden i egen zon, där vi inte fick ut pucken, kunde Oskarshamns lovande 19-åring Hampus Plato vispa in kvitteringen på en retur. Därefter tog Oskarshamn över spelet men 1-1 stod sig.

Mittenakten var inte mycket att skriva hem om, mycket kamp, noll skönspel och rätt sömnigt, typ.

I tredje perioden blev det bättre fart på det mesta och det kändes som att båda lagen bestämt sig för att verkligen gå för segern. Leksand fick inleda med att reda ut ett boxplay vilket gjordes på ett bra sätt och när sedan hemmalaget fick chansen i power play halvvägs in i perioden, efter att Brian Cooper tappat humöret framför eget mål, kunde Veronneau trycka in 2-1 på en retur.

Men säg den glädje som varar. I första anfallet efter ledningsmålet visade bröderna Zohorna sin skicklighet och kvitteringen kom blott 32 sekunder efter ledningsmålet och Tegera fick abrupt avbryta sitt måljublande.

Det var som sagt bättre fart i den tredje perioden än tidigare i matchen och lagen försökte men hade inte förmågan att avgöra och sett till tabellen var nog båda lagen inte helt missnöjda med att åtminstone få en poäng var.

I förlängningen kastade Leksand in herrar Knuts, Zackrisson och Veronneau och det skulle visa sig vara ett vinstgivande drag. Knuts gav sig inledningsvis ut på en offensiv räd som stoppades men han lyckades få tillbaka pucken till Zackrisson som från egen zon sökte och hittade vår målkung med en utsökt passning och en frispelad Veronneau gjorde det han gör bäst av alla i SHL denna säsong – MÅL!

Glädjen och lättnaden i hemmalaget och på läktarna var påtaglig efter att äntligen ha fått segerjubla tillsammans. Nu återstår endast en bortamatch mot rivalerna i Gästrikland på torsdag innan vi ser fram emot ett spännande slutspel – mest troligt mot Oskarshamn.

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Max Veronneau
    Vår ödmjuke kanadensare visade Oskarshamn (där han som bekant spelade förra säsongen) att släkten är värst. Ett ständigt hot för motståndarna då han med sin snabbhet och näsa för mål kan skapa chanser ur i princip ingenting, och när han får en sådan macka som i förlängningen av ”Zacke” och kommer fri med målvakten är han klinisk i avsluten. Med 34 fullträffar under säsongen är han Leksands näst bäste målskytt under en säsong någonsin efter legendaren Mats Åhlberg. Keep’m coming, Max!
  2. Jon Knuts
    Vår powercenter fick hastigt skolas om till back när skadelistan på backsidan var längre än vår egen förlustsvit. Spelade enkelt och rejält, var inne på noll baklängesmål trots hela 18 minuters istid, en riktig klippa bakåt, och vågade även ge sig ut på en del offensiva äventyr i offensiv zon. Vilken nytta för laget han gör, Malungs-sonen!
  3. Hela backsidan
    Med närmare halva backbesättningen på skadelistan valde Helkvist att rulla på fem backar där exempelvis Caito loggade smått osannolika 33 minuters istid och Norén drygt 27 minuter. Trots detta var försvarsspelet, med några undantag, stabilt matchen igenom och hela backsidan förtjänar att lyftas under dessa förutsättningar.

NOTERAT

Var detta vändningen?
Att det var två stukade lag med taskigt självförtroende var påtagligt större delen av matchen. Det var mycket kamp och desto mindre skönspel. Efter Max avgörande var det till synes en oerhört stor både lättnad och glädje i laget och givetvis skönt att få fira en seger med ett välfyllt Tegera igen.

Förhoppningsvis var detta vändningen och det ska bli intressant att se hur det ser ut på torsdag i Gävle innan slutspelet börjar på lördag, mest troligt mot Oskarshamn. Beroende på hur det går för Oskarshamn mot Växjö på tisdag kan det vara hemmaplansfördel eller inte att spela om på torsdag mot Brynäs, som i sin tur garanterat kommer att kriga för att få spela play in över huvud taget.

Det vi redan kan konstatera är att Leksands play in-matcher kommer att spelas lördag 26/3 (borta om vi slutar åtta i tabellen), måndag 28/3 och ev tredje match tisdag 29/3 hemma i Tegera. Bara att boka in i kalendern!

Zackrissons delikatess

Max Veronneau får välförtjänt ta emot de stora hyllningarna efter att ha avgjort matchen men Zackrisson ska veta att LIF News, och förhoppningsvis alla leksingar, uppskattar såväl hans uppoffrande spel som den delikata passningen till Max innan avgörandet. ”Zacke” är liksom extra allt. Slitvarg, lirare, förebild. Själva sinnebilden av en riktig kapten!

Hrivik på gång

Marek Hriviks intåg i laget har väl ärligt talat inte gett den effekt man kunnat hoppas ännu även om hela hans närvaro ger laget extra tyngd. Frågan är dock om inte formen ser ut att vara i antågande för nu var det lite av den ”gamle” Marek som på sedvanligt manér håller undan försvararna och bara trampar runt dom. Skulle han dessutom få sätta en puck så tror i alla fall jag att det skulle kunna lossna rejält. Här snackar vi sparkapital inför resterande delen av säsongen!

Hinner vi få tillbaka några backar?

Backsidan är som sagt mer än lovligt tunn och i dessa tider kommer inga uppgifter om längd på skador utan vi får bara hoppas att någon av herrar Själin, Ahnelöv, Berg och Bichsel snart är i speldugligt skick igen. Särskilt Själin och Ahnelöv skulle det vara extra tungt att klara sig utan i slutspelet.

Matchfakta

Leksand–Oskarshamn 3–2 e förl (1–1, 0–0, 1–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (10.24) Martin Karlsson (P Norén, M Caito), 1–1 (16.43) Hampus Plato (J Dahlström, R Norell).

Tredje perioden: 2–1 (41.15) Max Veronneau (M Hrivik, C Camper) spel 5 mot 4, 2–2 (41.47) Hynek Zohorna (T Zohorna, J Engström).

Fjärde perioden: 3–2 (60.23) Max Veronneau (P Zackrisson, J Knuts).

Utvisningar: LIF: 1×2. OIK: 2×2.

Skott: 43–31 (11–10, 15–13, 16–8, 1–0).

Domare: Mikael Nord, Marcus Linde.

Publik: 6 356.