Tuff bortamatch i HA och kvartsfinal i SDHL

Ikväll väntar en äkta hockeykväll för alla leksingar runt om i landet, då såväl herrarna som damera står inför tuffa matcher. För herrlaget står Karlskrona borta på menyn, medan damerna är redo att dra igång SDHL-slutspelet med en hemmamatch mot HV71. Det här är verkligen en underbar tid på året. Efter alla serielunksmatcher börjar det äntligen dra ihop sig på allvar. Dessutom börjar vädret fatta att vi går emot kvaltider.

Inför KHK-LIF
Herrlaget är ute på en bortaturné. Första stoppet är Karlskrona och på fredag väntar AIK på Hovet. Två tuffa bortamatcher mot två lag som LIF ännu inte förlorat mot den här säsongen. Förhoppningsvis håller den sviten i sig veckan ut. Ikväll har LIF en jättechans att hänga av Karlskrona från topp 4-racet och med tanke på att såväl Karlskoga som Modo också har tuffa bortamatcher på schemat idag skulle en vinst verkligen kunna ge bra slagläge för Leksand.

I truppen hittar vi återigen Filip Johansson och Marcus Karlberg som är tillbaka efter en lyckad vecka med landslaget, som slutade med att kapten Johansson fick lyfta pokalen efter segern i femnationsturneringen man deltog i. Marcus stod för två mål och två assist och Filip för en assist på de fyra matcherna. Med i truppen är dessutom nyförvärvet Kevin Schulze. Saknas gör Hugo Enock och Lucas Nordsäter, vilket gör att August Berg åkt med laget ned och kommer med största sannolikhet få agera sjundeback. Kevin har tränat med Mattias Nilsson, vilket lär ge följande backpar:
Filip-Calle
Kolan-Gunnar
Matte-Schulze
Berg

Framåt tror (och hoppas) jag att man inte göra några större förändringar mot föregående match, förutom att man förmodligen tar in Mackan istället för Aterius i fjärdelinan. Det ska bli oerhört spännande att se om kemin mellan Ritto, Pors och Persson håller i sig. Jag tycker det har varit ett problem tidigare, att hitta några som fungerar bra ihop med Ritola då han ofta ligger ett par steg före de andra i tanken. Det vi fick se i fredags var i alla fall en lovande start på en lyckad sammansättning.

Speltips i samarbete med  CoolBet:
Jag satte ju mitt målspel inför förra matchen, så jag tänker att jag inte vill ändra ett vinnande koncept. I inledningen av säsongen skulle jag tippa att den här matchen skulle sluta med 3-4 mål åt båda håll, men Leksands defensiv har stabiliserats samtidigt som KHKs sprudlande offensiv har stagnerat. KHK under 1.5 mål till 3.20 bli kvällens drag.

1: 2.52
X: 4.15
2: 2.37

 

Inför LIF-HV
Om man ibland kan känna serielunkskänslor kring HockeyAllsvenskan och herrlaget är det ändå ingenting i jämförelse med vad man känner när det kommer till damlaget. Man säkrade i princip slutspelsplatsen efter fyra omgångar och sedan dess har det mest varit en lång väntan på att det ska dra igång. Nu är det så äntligen dags. HV71 kommer på besök och matchen spelas i Weda Skog Arena (pga Mello), något som kan ge en än större hemmaplansfördel till Leksand enligt tränaren Uffe Hedberg. Uffe gästade Siljan News podcast förra veckan och där var han och jag lite oense om att LIF inte ser ut att ha prickat någon formtopp inför slutspelet. Jag vill påstå att resultaten den senaste tiden talar sitt tydliga språk, medan han menar att man spelat bra utan att få med sig resultaten. Jag hoppas han har rätt. Den här kvartsfinalserien är i alla fall den serie som på förhand ser ut att bli jämnast. I tabellen skilde det till slut endast en poäng och av de fyra mötena lagen emellan har man två segrar vardera.

Kvällens match känns extra viktig för LIF, då upplägget är som det är i SDHLs slutspel. Vid förlust har HV chansen att avgöra på hemmaplan i helgen då två matcher väntar i Jönköping. Det var den hemmaplansfördelen. Ett rimligare upplägg hade självklart varit att bäst placerade lag spelade hemma, hemma, borta, borta, hemma.

Speltips i samarbete med  CoolBet:
Jag tror och hoppas på att LIF är tokladdade och att HV får en tuff kväll i kalla Weda. Oddssättarna tror också på hemmaseger då ettan ligger på 2.05, krysset på 4.55 och tvåan på 2.55.

*
Till sist får ni inte glömma att hålla tummarna för min pod-kollega Rasmus Näsman och hans Häradsbygden som idag inleder kvalet till division 2 med en bortamatch i Hofors. Nu finns det inga odds på den matchen hos CoolBet, men hade det funnits hade jag nog lassat in en slant på att Ralle stänker in en puck ikväll.