Slarv, slarv och åter slarv

Ineffektivt framåt och extremt frikostigt bakåt. Då är det svårt att ta poäng och det fick Leksand känna på mot Oskarshamn denna lördagskväll.

Leksand kom ut rejält och redan efter en minut fick de knappa 6 000 i publiken vädra sina strupar när Olle Alsing snyggt snärtade in 1-0 i första krysset. Hemmalaget fortsatte att trumma på och det fanns onekligen bud på fler mål, speciellt under matchens inledande tio minuter, för efter att Leksand fått chansen i ett resultatlöst power play drygt halvvägs in i perioden ebbade kommandot successivt ut.

I slutet på perioden kom kvällens första kalldusch när Heineman i uppretat tillstånd (kunde mycket väl ha fått en utvisning med sig kort tidigare) helt ostörd i egen zon passade fram John Dahslström i bortalaget som via ett högt välplacerat skott kvitterade strax innan pausvilan.

Norén har haft bättre dagar

Mittenakten blev jämnare spelmässigt än den första men inga mål föll. Leksand hade ett helt okej spel i ett power play mitt i perioden men tyvärr hade Kloos glömt ta med kikarsiktet för hans direktskott ven omkring Juel i bortaburen men sällan innanför målramen.

I tredjeperioden kom Oskarshamn ut bäst och 1-2 kom inte helt ologiskt men man fick även god hjälp av Leksandsförsvaret. Förvisso fick Lang en klubba i ansiktet vid ett av pucktappen som kunde renderat i en utvisning men hemmalaget hade flera andra chanser att få ut pucken. Största syndaren var Norén som sålde sig väldigt billigt bakom mål där Oksanen bara tog pucken och hittade så småningom fram till Patrik Karlkvist framför mål.

Leksand repade nytt mod och hade flera chanser att kvittera men ineffektiviteten som funnits stora delar av säsongen var dessvärre tillbaka, samtidigt som Tim Juel i bortamålet svarade för en bra insats. Närmast var det med ca åtta minuter kvar när Ekberg sköt från blålinjen och Lang högg på en retur där Juel inte visste var pucken låg.

Kort därefter fångade Armalis en lätt puck och satte i gång spelet snabbt till Norén som helt ostörd dessvärre klockrent spelade fram Patrik Karlkvist som enkelt petade in pucken mellan benen på Leksands-keepern. Hade jag varit Armalis i det läget hade jag fått tuppjuck på Norén. Sådana mål får man helt enkelt inte bjuda på, det håller inte!

Knuts har fått sadla om

Leksand fortsatte försöka och plockade ut Armalis med tre minuter kvar. I avsaknaden av alla våra stjärnor har Krigare Knuts klivit fram som vår vassaste målgörare för stunden och för fjärde matchen i rad gjorde han mål genom att raka in en retur på Alsings skott.

Jon Knuts gör 2-3.
Foto: Christofer Cederberg / BILDBYRÅN

Dessvärre var det inte slut på slarvet för i anfallszon med ca en och en halv minut kvar tappade Lang och Camper pucken alldeles för enkelt, och efter lite flipperspel i mittzon kunde poängligaledaren Antti Suomela skicka in 2-4 stolpe in från halva plan. Ridå!

Noterat:

Efter tio mål på två matcher vid segrarna mot Linköping och Luleå har vi två gånger om nu fallit tillbaka till ineffektiva Leksand igen. Två mål på 33 skott i torsdags och lika många mål fast på 40 skott denna gång. Det är tyvärr ingen slump att motståndarnas målvakter ”storspelar” gång på gång just mot oss. Det är helt enkelt lite för bekvämt att rädda puckarna när våra spelare inte är i ansiktet på dom. Se på hur Knuts jobbar framför mål och lär!

Slarv, slarv och åter slarv. Heineman bjöd på första, Norén, med flera, på andra och ”Norre” på tredje. Det går helt enkelt inte att vinna jämna hockeymatcher om man ger motståndarna dylika bjudningar.

I alla tunga forwards frånvaro var det skönt att se kedjan med Eljas, Kandergård och Karlberg inte be om ursäkt för sig utan slet hårt och hade fina intentioner framåt.

Arvid Eljas tog för sig.
Foto: Christofer Cederberg / BILDBYRÅN

Avgörande domarbeslut. Det går knappast att skylla förlusten på domarna, vi gav Oskarshamn på tok för mycket hjälp på egen hand för det, men faktum är att Heineman kunde mycket väl ha fått en utvisning med sig i anfallet innan Oskarshamn gör 1-1, där han blir både hakad och trippad, och sen är fly förbannad när han felpassar fram till Dahlström som gör 1-1. Och Lang får en klockren klubba på visiret när han är på väg framåt med pucken i egen zon innan det blir 1-2. Två situationer som mycket väl kunde ha blivit IKO-utvisningar men istället ledde till mål kort senare.

Var står vi, egentligen? Tunga skador på ledande forwards, fem förluster på de sju senaste och numera en tiondeplats i tabellen. Så fort vi vunnit några matcher och man börjar blicka uppåt i tabellen igen kommer det några förluster och man blir skraj för kval.

I dagsläget är jag långt ifrån säker på att vi ens kommer få spela slutspel i mars. Med Ruohomaa borta över en månad bara måste vi få tillbaka Hrivik snart på centersidan. Läget börjar bli prekärt och på torsdag väntar en riktig rysarsmatch mot Brynäs i Gävle – låt oss hoppas att åtminstone någon av Hrivik, Ashton eller Quenneville är tillbaka då!

Taskigt kaffe, Tomas di Leva!