Måndagen 26 juni hålls årsmöte i Leksands IF. I dagarna nominerades flera kandidater av enskilda medlemmar till både styrelsen och valberedningen.
LIF News tog kontakt med de nominerade för att ta reda på vad de anser att de kan bidra med i Leksands IF. Här presenteras de nominerade till styrelsen.
Notera att Peter Brask, Agneta Ljunberg och Torbjörn Olsson även är nominerade till valberedningen men deras presentationer finns endast på den här sidan. De nominerade till valberedningen hittar du här.
Nominerade till styrelsen
Peter Brask
Peter Brask kommer från ungdomssektionen i Leksands IF. Där har han också blivit utnämnd till årets ungdomsledare. Han arbetar som lärare.
– Jag är född in i Leksands IF och har spelat upp till U16 själv, berättar han. Jag har varit domare i föreningen och domaransvarig fram till i år, berättar han för Falu-Kuriren.
Daniel Norström
Daniel Norström arbetar på Swedbank och har verkat inom ungdomsleden och styrelsen i Spånga, Stockholm.
– Jag är leksing sen barnsben och har följt laget genom alla år. Jag har sett dem spela SM-final, våndats under långa matcher mot Färjestad i SM-semin ’97 och varit med när de har åkt ur. Vid nästan alla stora tillfällen har jag varit på plats, för Leksands IF är en stor del av mitt och även mina barns liv, säger han till Falu-Kuriren.
Agneta Ljungberg
Agneta Ljungberg är pensionär och har en lång erfarenhet av att arbeta med barn.
– Jag tycker inte att det är Falu-Kurirens sak att informera medlemmarna om vem jag är. De försökte men hittade ganska fel på många ställen.
– Jag är född och uppvuxen i Säter och har varit Leksing sedan 1967 tror jag. Min morfar fiskade då – läs metade – tillsammans med Mac Gänger på radion och för en 12 år gammal tjej på landet var det något enormt. Så när han sedan under vintern refererade en match på radion blev Leksand ”mitt” lag. Nu har jag en längre tid varit Lifstidsmedlem, minns inte hur länge faktiskt. Jag är alltså inte från Långshyttan även om jag, tillsammans med min man, för tillfället delar boende mellan ett hus i Edsbro, utanför Norrtälje och vårt hus i Långshyttan. Tanken är att vi ska bo här på heltid inom en snar framtid. Vi har 6 vuxna barn, 12 barnbarn och 2 barnbarnsbarn och ytterligare minst två på väg.
– Eftersom jag är från Säter har jag som så många andra arbetat inom psykiatrisk vård. Jag utbildade mig i vuxen till psykolog med inriktning KBT, Kognitiv Beteende Teori. Har arbetat i Barnevernet i Stavanger, på Ofotens distriktspsykiatriska sjukhus, öppenvårdsmottagning utanför Bodö och på Universitetet i Tromsö. Flyttade tillbaka till Sverige och startade eget, 2004. Inriktningen var och är i huvudsak NPF, dvs utredning av ”bokstavsdiagnoser” både hos barn och vuxna. Under flera år sponsrade jag LIF just med tanke på barn och ungdomar utan att kräva att våra pengar skulle öronmärkas för barn/ungdomsverksamhet. Utan en fungerande huvudförening blir det heller ingen annan verksamhet.
– För några år sedan flyttade vi över sponsringen till Masarna speedway eftersom det också är en sport med stor andel NPF, både hos utövare och deras omgivning. Förra året, i juni, blev jag nominerad på årsmötet till styrelsen i Masarna SK. Föreningen hade då stora svårigheter att få till årets säsong eftersom så många funktionärer hade hoppat av. Sommaren blev hektisk och det visade sig att problemen var större än brist på funktionärer. Det var en organisation som inte fungerade alls. Styrelsen hade väldig dålig uppfattning om vad som styr verksamheten och det agerades fritt efter eget huvud. Man följde inte stadgarna, brydde sig inte om årsmötets beslut och hade ingen aning om vilka lagar och regler som föreningen skulle följa. Medlemmarna lämnades helt utanför det som skedde i föreningen och jag lämnade styrelsen någon gång i månadsskiftet oktober – november.
– Med det i åtanke är jag skrämd av vad som tycks vara på gång i LIF. Föreningen ÄR medlemmarna och man kan aldrig lämna dem vid sidan av och ha en annan agenda. Stadgar och övriga styrdokument måste alltid vara föreningens ledstjärna för att demokratin ska fungera. Öppenhet är viktigt. Mitt bidrag till styrelsen kommer att vara ”djävulens advokat” – kolla så att allt går rätt till. Man följer det som gäller vare sig man tycker om det eller inte.
Per Gidlund Montén
– Mitt namn är Per Gidlund Montén, 38 år gammal, ursprungligen från Borlänge, utbildad civilingenjör och driver ett konsultbolag. Bor växlingsvis mellan Borlänge och Leksand.
– Min relation till Leksands IF är att det är en förening som har följt mig genom livet, där det sedan barnsben varit en stadig punkt att samlas kring, en stabilitet i både sorg och glädje. Senaste säsongerna har jag synts på norra stå som capo, men har sedan många år ett djupt engagemang i tifoverksamheten. Har även tidigare suttit med i Superstars styrelse, men har inte längre något engagemang i den föreningen.
Hur är din syn på var/vilket läge/situation Leksands IF befinner sig i 2023?
– Sportsligt är det mycket som är på rätt väg. Vi har etablerat oss som ett stabilt mittenlag och förutsättningar på isen finns för att kunna ta det sista steget till att bli ett topplag, säger han och fortsätter:
– På sidan av isen är det rörigt, för mycket delar av föreningen drivs på ett oprofessionellt sätt, där den egna prestigen är viktigare än det gemensamma målet. Det finns en kultur inom vissa delar av den absoluta ledningen som hindrar fortsatt utveckling och de duktiga medarbetare som finns i organisationen räds att säga ifrån för att inte själv åka ut.
Vilka är de tre viktigaste punkterna för att föra LIF framåt?
Långsiktig stabilitet
– De som jobbar i föreningen måste jobba för långsiktighet och stabilitet, inte för snabba vinster, vare sig på isen eller för egen personlig vinning. Jobbar du för Leksands IF så jobbar du för föreningen och därigenom medlemmarnas bästa. Du jobbar prestigelöst mot de mål som finns, oavsett om det innebär att du måste ta jobbiga beslut kring organisationen. De som sitter på de yttersta maktpositionerna i föreningen ska sitta på dem i egenskap av att de besitter kompetens och handlingskraft, inte för att de råkar känna rätt personer, har affärer ihop med någon i styrelsen, men inte heller för att de råkar vara en jättetrevlig person. Föreningens bästa måste alltid komma först.
Sund kultur i hela föreningen
– Den kultur som råder i föreningen idag är osund. Ta som exempel den skandal som faktiskt blev lite omskriven under föregående säsong som gällde ett av ungdomslagen. Precis lika illa, om inte värre än dessa spelares beteende, är det sätt som vissa i ledande positioner försökt tysta ner och bagatellisera det. Hade det rått en sund kultur inom föreningen hade problemet hanterats när man först fick reda på det istället för som nu, när det blev någon slags halvtattig sopa under mattan lösning för att få tyst på media.
Ungdomsverksamheten
– För mig är det tydligt att något inte är riktigt friskt i vår ungdomsverksamhet. I de samtal jag haft med de som befinner sig inom det känns det klart att förutsättningar inte ges till ledare för att vi ska kunna utveckla egna spelare i den omfattning som önskas. Med egna spelare menar jag då hela vägen från ungdomslagen, inte våra J18/20 lag. Vi slarvar bort oerhörda talanger och framtida kulturbärande spelare genom detta och det oroar mig något enormt, bara genom att titta hur dåligt med lokala spelare som kommer in på hockeygymnasiet borde oroa de flesta. Att få fram de där spelarna som känner lite extra för bygden och föreningen kan vara skillnaden mellan att ha en ny storhetsperiod eller att harva i botten.
Vad kommer du att bidra med i styrelsearbetet?
– Att några av våra medlemmar valt att nominera mig är för det första en stor ära. Jag skulle dock aldrig ställt upp om jag inte kände att jag har något att bidra med, eller om jag känt att de nuvarande kandidaterna från valberedningen utgjorde ett seriöst förslag. Mitt mål med att kandidera är att lägga grunden för att kunna få till ett sunt, långsiktigt, öppet styre av vår älskade förening.
– Leksands IF för mig är det största som finns och jag är villig att göra allt jag kan för att se till att vi blir en framgångsrik förening på alla plan. En äkta, medlemsägd förening som finns för mina barn, barnbarn och framtida generationer att samlas kring. Jag har inget som helst egenintresse av att sitta på någon maktposition i föreningen, jag ställer upp för att med min kunskap inom föreningslivet, näringslivet och framför allt Leksands IF kunna hjälpa till att lotsa oss framåt till dess vi har en långsiktig, stabil styrning.
Emil Nilsén
Hur är din syn på var/vilket läge/situation Leksands IF befinner sig i 2023?
– Ja du. Det är inget vidare just nu. Vi har jobbat i flera år för att närma oss medlemmarna och nu har en liten grupp fått för sig att avbryta detta utan att förankra det på något sätt hos varken medlemmarna eller oss i föreningsstyrelsen.
Vilka är de tre viktigaste punkterna för att föra LIF framåt?
Avsätta valberedningen
– Avsätta nuvarande valberedning. De har gått mil utanför sina befogenheter och hänvisar detta till valda delar av stadgarna medan man ignorerar andra delar. Vi behöver tillsätta en ny, tillfällig, valberedning och kalla till ett nytt årsmöte under hösten. Tills vidare kan sittande styrelse, eller en delvis ny, ta hand om den löpande verksamheten och ta de beslut som behövs.
Behålla systemet med föreningsstyrelse
– Behålla systemet med föreningsstyrelse som fortsätter arbetet med ett ägardirektiv där medlemmarna via årsmötet får ytterligare möjligheter att påverka riktningen för föreningen. Det kommer säkerligen framställas som att medlemmar vill vara med och bestämma om nyförvärv och musik till introt. Men det stämmer inte. Det handlar om långsiktiga mål som skall föreslås av styrelsen och sedan bestämmas av stämman.
– Passion oavsett division.
– Begreppet lanserade vi under tiden i allsvenskan för att påvisa att det är Leksands IF som är det viktiga, inte vilka vi möter. Men passion oavsett division är lika jävla viktigt just nu. Vi kan inte under förevändning att vi är på väg att etablera oss glömma bort vilka vi är. Tappar vi grunden vi stått på under alla år så kommer vi ha blåvita tröjor men det vettefan om vi är Leksands IF längre. Jag tror inte det.
Vad kommer du att bidra med i styrelsearbetet?
– Det beror ju på vad stämman säger. Kan vi skjuta upp alla punkter förutom att avsätta valberedningen så kommer samma styrelse som nu fortsätta och då är det medlemsinflytande jag kommer jobba med. Om stämman väljer att byta ut sittande styrelse och jag ingår i det som ersätts kommer jag jobba för att allt ska flyta på som vanligt för den operativa personalen samtidigt som vi förbereder ett nytt årsmöte. Fram tills dess får den nya valberedningen all hjälp jag kan ge för att genomföra en transparent och medlemsförankrad process till skillnad från det som nu skett från den sittande valberedningen.
Du hoppade av styrelsen men nominerades och kandiderar på nytt. Varför?
– Jag hoppade av mitt sista år för att jag vägrar ingå i den sittande valberedningens förslag och därmed bidra till att föreningen gör en hundraåttiograderssväng och distanserar sig bort från medlemmarna. Min plan var att äntligen få gå på match och bara bry mig om att driva på A1 till nya höjder.
– Men ju mer som kommit fram om valberedningens arbete ju argare blev jag. Sen fick jag frågan om jag kan tänka mig att nomineras för att försöka stoppa detta och efter en stunds funderingar beslutade jag att säga ja. Jag skulle inte kunna leva med att låta bli att säga ifrån när det så många har jobbat så länge för är under attack. Det här framställs på håll och kanter som ett kuppförsök – men det är det inte. Det här är snarare reaktionen på ett kuppförsök. Det här får helt enkelt inte hända.
Torbjörn Olsson
Torbjörn Olsson, 49 år, är klubbchef i Leksand Superstars.
– Leksands IF har på olika sätt varit en del av mitt liv ända sedan småbarnsåren då jag tog mina första skridskoskär i det som på den tiden kallades för Björnligan. Sedan hängde jag i som pojklagsspelare upp till 15 års ålder. Som ungdomsspelare hade man alltid säsongskort så jag hängde såklart med min far på A-lagsmatcherna och rände runt i gamla isstadion.
– Även om jag lade av med hockeyn själv, så höll sig mitt intresse för sporten i sig och jag var en flitig besökare i ”Hallen”. 20 år gammal kände jag och några av mina kompisar att det var för dåligt drag på läktarna och vi bestämde oss för att starta upp en supporterklubb. Vi gjorde slag i sak, och startade Leksand Superstars. Året var 1995. Sedan dess har jag varit verksam i klubben, satt 20 år som ordförande och har varit med och byggt upp klubben till vad den är i dag från grunden.
– År 2004 hade jag förmånen att få börja jobba med Superstars på heltid, anställd som verksamhetsledare. 2012 bildade föreningen ett eget bolag, S95 Leksand AB som har till uppgift att utveckla varumärket och bidra till att stärka de ekonomiska förutsättningarna för moderföreningen. Där har jag även haft rollen som VD i bolaget sedan starten. Jag kombinerar sedan 2015 rollen som klubbchef för föreningen Leksand Superstars, samt rollen som VD i bolaget. Jag äger och driver även ett eget bolag på hobbynivå för närvarande då jag precis som alla andra bara har 24 timmar om dygnet att tillgå, med inriktning mot entreprenadverksamhet och konsultverksamhet.
– 2013, vid hockey-VM i Globen, hade jag förmånen att få ingå i VM-organisationen som supporteransvarig, med fokus på att skapa stämning i arenan. Ett intressant uppdrag som gav nya erfarenheter, men framför allt ett bredare kontaktnät. Jag har upplevt enormt mycket under mina dryga 28 år i Leksand Superstars, och byggt på mig en bred erfarenhet av hockeyn i Sverige i allmänhet men självklart Leksands IF i synnerhet. Med en halv fot inne i Leksands IF ända sedan 1995 har jag sett och upplevt det mesta om dess styrkor och svagheter.
– Jag är en föreningsmänniska ut i fingertopparna och engagerad som ungdomsledare i ett flertal av mina två barns olika idrotter, vilket även innefattar Leksands IF ishockey. Så jag har idag också en ganska god inblick i ungdomsverksamheten och möter massor av ungdomsledare och utbyter erfarenheter. Jag var under ett par mandatperioder även politiskt aktiv och har suttit i lokala partistyrelser, kommunstyrelse samt fullmäktige. Har även suttit med i olika bolagsstyrelser och varit verksam som huvudman i Leksands Sparbank i drygt 20 år nu.
Hur är din syn på var/vilket läge/situation Leksands IF befinner sig i 2023?
– Leksands IF är som en klassisk berg & dalbana, det finns höga toppar och djupa dalar, det går fort och det går långsamt om vart annat. Självklart sker det misstag, och självfallet finns det mycket i hela organisationen som kan bli till det bättre. En hel del har såklart både utvecklats och förändrats genom åren, och glädjande nog har vi än så länge funnit en trygghet balans i den sportsliga delen av verksamheten sedan den senaste återkomsten i SHL.
– Det är dock som vi alla vet färskvara och kan snabbt förändras då konkurrensen är stenhård. Men med de senaste 20 årens fullkomliga cirkus är det skönt att vi lyckats stabilisera sporten i SHL. Men organisatoriskt har jag länge önskat en annan utveckling. Jag vill se ett Leksands IF som är främst i Sverige på föreningsdemokrati och medlemsinflytande, och här finns det mycket kvar att önska. Valberedningens arbete och tillvägagångssätt visar tydligt på vilken typ av kultur som råder inom verksamheten.
– Kort och gott, vi gör självklart bra saker, men vi måste också våga se bristerna och vara ödmjuka och öppna inför dem för att ständigt utmana oss själva att bli bättre och våga rätta till det som inte är bra, utan prestige och rädsla för kritik.
Vilka är de tre viktigaste punkterna för att föra LIF framåt?
Ett Leksands IF
– Lite av det jag nämnde ovan. ETT LEKSANDS IF måste bli på riktigt, vi måste ena alla krafter i och runt klubben. I grund och botten vill vi alla samma sak, Leksands IF bästa. Men det är vårat ”HUR det ska gå till” som skiljer sig i flera fall. Emellanåt jobbar vi alla med att försöka påverka de styrande med våra olika ”HUR” vi tror det ska fungera bäst. Det gör att vi står som rovdjur och sliter i klubben som ett köttstycke åt varsitt håll. Det säger sig självt, att det aldrig kommer bli någon stabilitet i organisationen.
– Vi kan blicka tillbaka på historien, den ljuger inte, det är fakta. Vi har bytt folk i ledningspositioner på alla nivåer i stort sett årligen. Vi har provat alla möjliga kompetenser, den ena med fler stjärnor på bröstet än den andra, men likväl har vi sladdat ner i samma dike i slutändan. Det är hög tid att prova något nytt, vi måste hitta en väg som alla kan enas kring i slutändan, och det gäller inte minst hur man engagerar sig och vill/kan påverka klubben.
– För mig är det solklart, det ska ske den demokratiska vägen och med öppenhet. Vi behöver komma till insikt med det sjukdomstillstånd som råder och påbörja rehab för att komma tillbaka och gå vidare, starkare, vis av alla erfarenheter. Det kommer vara en tuff utmaning, men ack så nödvändig. Det är helt klart den absolut viktigaste punkten för mig, och de övriga två är så klart knutna till densamma.
Bort med osunda strukturer
– Eliminera osunda strukturer och kulturer i och runt klubben, skapa tydliga styrdokument så att alla på ett tydligt sätt vet vad som förväntas av var och en. Valberedningens arbete inför den här stämman är ett bra exempel, här finns det oerhört mycket att önska kring det. Att vi sedan starten av bolagiseringen av elitverksamheten inte fått fram ett ägardirektiv är under all kritik.
Föreningsdemokrati
– Stärka föreningsdemokratin och öka medlemsinflytandet, våga engagera medlemmarna i hela klubbens utveckling. Exempelvis gjorde IFK Göteborg ett föredömligt arbete med återköpet av kamratgården. En styrelse hade med enkelhet kunnat ta på sig ansvaret att köpa tillbaka fastigheten, men istället gjorde man ett grundligt arbete där för- och nackdelar, risker och möjligheter redovisades öppet inför medlemmarna på ett medlemsmöte och sökte deras mandat för affären. Det ger en trygghet för alla, medlemmarna engageras och får känna delaktighet i verksamheten, styrelsen får trygghet i sina beslut. En klassisk win win helt enkelt.
– Bara för att man äger rätten behöver det inte innebära att det är rätt väg att gå, det har inte minst årets valberedning för Leksands IF nu fått erfara vad gäller frågan om ”spegling” av våra styrelser.
Vad kommer du att bidra med i styrelsearbetet?
– Jag hoppas att jag ska kunna bidra med all min erfarenhet kring klubbens styrkor och svagheter som jag upplevt dem och förvalta det på ett klokt sätt för klubbens bästa. Jag kommer bidra med ett oerhört stort engagemang och som medlem ska man känna sig trygg med att jag alltid kommer ge allt för klubben.
– Jag är en visionär med en stark ådra av entreprenörskap som drivs av att utveckla det jag ger mig in i. Jag hoppas att jag med mina sammantagna erfarenheter kring mångårigt styrelsearbete, engagemang i ungdomsleden och goda kännedom om klubben och kulturen i och runt Leksand trots allt ska kunna bidra med vanligt hederligt sunt bondförnuft.