Ollas: ”Niklas har varit en stor förebild”

Det var på många sätt en magisk kväll vi fick uppleva i Tegera Arena i fredags. Först hissades Niklas Eriksson tröja och sedan tog Leksand en övertygande seger när man besegrade Almtuna med 5-1. När jag träffade Jesper Ollas efter matchen utstrålade han glädje.
– Det var en komplett kväll känns det som, säger han.

Kvällens inleddes som sagt med att Niklas Eriksson, vars 721 matcher i Leksands IF är klubbrekord, fick sin tröja hissad till taket och kan nu på riktigt ses som en av de absolut största legendarerna i föreningen.
– Det var häftigt och stort. Det blir på riktigt på nå sätt hur stor han har varit när man får se bilder och höra folk prata om honom. Sedan är det hur han är som människa som gör det än mer speciellt. Han är en sådan man kämpar för och som man unnar framgång. Det var känslosamt och jäkligt kul för honom, summerade Jesper ceremonin.
Jesper är den enda ur dagens trupp som har spelat tillsammans med Niklas och innan dess följde han honom på håll medan han själv spelade i klubbens ungdomslag.
– Han var den hårtjobbande killen och när man blev lite äldre och fick röra sig i samma lokaler som a-laget så kommer jag ihåg att man kollade på honom och såg upp till honom.


Det är ju svårt att inte göra en jämförelse mellan Jesper och Niklas, då de båda är starkt förknippade med Leksands IF samt att deras signum alltid varit att kriga hårdare än alla andra när de klivit ut på isen.
– Niklas har varit en stor förebild. Han var ju den som alltid gick i bräschen. Det hårda jobbet vinner i längden och det gjorde han och det är något jag tagit efter.

Matchen som efterföljde den fina ceremonin startade i ett väldigt högt tempo, vilket är ovanligt när matchstarten drar ut på tiden och spelarna får sitta på bänken en längre stund innan nedsläpp.
– Vi hade förväntat oss att de skulle gå ut hårt, vilket de också gjorde. Vi står upp bra, trots att de försöker förstöra vårt spel.
Leksands defensiv var solid och offensivt fick man gång på gång tryck framför gästernas mål. Vid flera tillfällen kändes det som att LIF kunde göra två-tre byten utan att tappa pucken i anfallszon.
– Vi är bättre än senast. Vi fick lite enklare mål i Umeå än vad vi brukar få, men idag är vi rejälare i anfallszon och vinner mycket andrapuckar. Det är helt enkelt en bra match offensivt.

På isen ser man en enorm skillnad vad gäller spelglädje, krigarinställning och kreativitet. Jesper menar att det också är något som följer med laget in i omklädningsrummet, där stämningen är en annan än för någon månad sedan.
– Folk är gladare och folk tar för sig mer. Det är precis som det är på isen faktiskt. Folk kommer med idéer och pratar. När man är i en dålig trend så vågar man inte ta för sig på samma sätt, för man ifrågasätter sin egen insats hela tiden.
Nästa vecka väntar två tuffa matcher för LIF, då man först åker ned till Karlskrona och sedan till huvudstaden för möte med serieledaren AIK. Jesper ser dock bara framemot att få spela dessa matcher.
– Det är bara kul, vi är i en fin form. När man känner som vi gör nu vill man bara mäta sig med de bästa. Som mot Oskarshamn när vi skulle ner dit var det bara skitkul att få mäta sig med demm, så det ska bara bli kul att få möta Karlskrona och AIK nästa vecka. Det är en chans för oss att visa hur bra vi tänker vara den här våren.