Lindholms slalomåk startskott för skön vändning

Leksand vann en jämn tillställning mot Rögle där Emil Heineman avgjorde sent i efterdyningarna av ett power play, men målet på allas läppar efter matchen var givetvis Anton ”Stenmark” Lindholms slalomåk från ”coast to coast” fram till 1-1 i första perioden.

Efter en böljande inledning utan avbrott fick Leksand power play åtta minuter in i matchen men tyvärr kom spelarna ihåg att vi hade hemmaplan och att säga att Leksandsspelarna såg ut som yra höns är nästan förolämpande mot hönsen.

I stället stack Rögle upp direkt efter att de blivit fulltaliga och Brady Ferguson kunde sätta 0-1 från backposition efter att Armalis inte sett ett jota. Spelet fortsatte därefter att bölja fram och tillbaka med några chanser för båda lagen innan Anton Lindholm bestämde sig för att det fick vara färdiglekt.

Efter en vunnen tekning i egen zon av Knuts (här snackar vi billig assistpoäng) snappade Lindholm upp pucken bakom eget mål och drog sedan ut på en åktur. Han trampade förbi en grön spelare vid egen blålinje, åkte slalom förbi en i mittzon innan han svarade för en snygg dragning förbi en tredje i anfallszon innan han fick in pucken vid första stolpen. Ett riktigt klassmål av vår landslagsback och given kandidat när säsongens snyggaste mål ska avgöras.

Anton Lindholm efter sitt slalomåk bland gröna koner som ledde till 1-1.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Det blev startskottet för en stark forcering i slutet på första perioden av Leksand och ett ledningsmål var inte långt borta när bland annat Elvenäs fick ett friläge lite till skänks och Camper inte fick in returen med sin backhand trots ett närmast övergivet mål.

Elvenäs visade att släkten är värst

Även början på andra perioden tillhörde Leksand även om Armalis fick göra en riktigt svettig räddning på Tambellinis skott efter drygt sex minuter. Matchen igenom stod hemmalaget upp bra vid egen blålinje och fick stopp på Rögles snabba forwards där och knappt halvvägs in i mittenakten gav det även resultat framåt.

Efter att Rögle kört fast på väg in i Leksands zon gick pucken till Knuts i mittzon som i sin tur hittade en fri Lucas Elvenäs på blålinjen. Mellan benen är det ofta ledigt på målvakterna och Ängelholmsbördige Elvenäs hittade luckan perfekt och kunde näta mot sin moderklubb.

Rögle hade några chanser att kvittera under resten av perioden och närmast var nog Ludvig Larsson i slutminuten när han missade en fladdrande puck vid bortre stolpen där Armalis redan var bortspelad. Leksand i skör ledning inför slutperioden.

Snygg styrning bakom kvittering

Bortalaget inledde sista perioden bäst och när Markus Karlberg lite oturligt drog på sig en tvåa för tripping efter fyra minuter började det osa katt. Rögle fick dock egentligen inte alls spelet med en man mer att stämma men när Michael Kapla fick lite ledig tid vid blålinjen hade Marco Kasper parkerat framför Armalis och kunde snyggt styra in Kaplas skott till 2-2.

Efter det målet tog bortalaget över matchen totalt och fram till power breaket efter tolv minuter var det i princip Rögle för hela slanten, men Armalis höll tätt, mycket tack vare ett uppoffrande försvarsspel av Leksand med flera täckta skott.

Efter det korta breaket jämnade Leksand ut spelet men Rögle hade en stor chans med knappa fem minuter kvar när Lesund fick fritt skottläge nära Armalis där pucken dansade på mållinjen en stund. Puh!

Kort senare var det Leksands tur att ha bra chanser genom först Heineman och sedan Bischel, och i samma veva fick Rögle en utvisning. Leksands power play lämnade dock, milt sagt, en del i övrigt att önska den här kvällen och det är så otroligt märkligt att det kan skilja så mycket i både spel som effektivitet mellan hemma-, och bortaplan.

Heineman med sent avgörande

När Rögle blev fulltaligt och två minuter återstod av perioden tyckte dock Oskar Lang och Emil Heineman att det var dags att avgöra det här. Lang tog sig in i farlig yta från vänsterkanten och hittade en fristående Heineman på bortre stolpen. Emils lycka gick inte att ta miste på och trots en klen publiksiffra (endast 4 254 personer) hördes dessa desto bättre nu.

Rögle tog raskt ut målvakten men i en kontring för Leksand drog Kapla på sig en tvåa för crosschecking i ryggen på Knuts. Trots detta tog Rögle åter ut målvakten så fort man fick tag i pucken men i stället bröt Leksand, där Elvenäs missade öppet mål men Carter Camper var snabbast på returen och kunde lyfta in slutresultatet 4-2.

Carter Camper jublar efter 4-2 tillsammans med Kalle Östman och Lucas Elvenes.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

En jämn match där Leksand visade att man börjar hitta sätt att vinna sådana matcher och Rögle bevisade precis raka motsatsen.

Noterat:

Detta var Leksands sjätte seger på de sju senaste matcherna och nu har vi verkligen häng på topp sex i och med Timrås överraskande förlust mot HV71. Synd då bara att vi ska möta Örebro härnäst kan man ju tycka…

Anton Lindholm – vad ska man säga? Kan man vara FÖR bra för landslaget? Han dominerar isen varje gång han är inne och skridskotekniken vid 1-1 gör en ju tårögd! Se och lär alla ungdomar, för mig är det tyvärr för sent.

Kedjan med Heineman, Knuts och Ashton kvällens bästa. Så otroligt tunga att möta i anfallszon där de biter sig fast gång på gång.

Jon Knuts blev rättmätigt utsedd till matchens krigare.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Vårt power play på hemmaplan är verkligen inte bra.

Armalis fortsatt stabiliteten själv. Får välbehövlig vila snart. Jag har noll belägg för detta men känslan är att han kan få en ny målvaktskollega under landslagsuppehållet. Hela Kaksisuos kroppsspråk skriker ”Jag vill inte vara här”…

Pratade med ”Tjomme” i måndags i det som blev en lång intervju här på LIFNews och jag lyfte att jag tycker att Heineman borde få spela mer i power play med sitt rappa skott. Nu hann Rögle precis bli fulltaligt innan Emil gjorde 3-2 men jag räknar ändå med ett samtal snart och ett erbjudande att styra upp vårt power play på hemmaplan 🙂

Äras den som äras bör. Efter domare Nords mindre lyckade insats mot Örebro var jag inte direkt nöjd när jag fick höra att han skulle vara rättskipare igen. Men domarinsatsen denna gång var bra med fin känsla vid några knepiga situationer.

Läge för trendbrott mot Örebro på lördag och jag ska förklara varför. Yngsta dotterns lärarinna, 60 +, åkte på sitt livs första resa med Superstars till Göteborg i höstas. Vi minns alla hur det gick med övertagna läktare och seger på isen. På lördag är det dags för resa nummer två, just saying…

Framåt – framåt – framåt masar!