Leksands LIRARE gav oss hopp om ett Gott Nytt År!

Ödesmatch på förhand och tre otroligt viktiga poäng på spel. Då svarade Leksand för en av säsongens höjdare, åtminstone offensivt, och efter 6-3 med mersmak mot Linköping kan vi leksingar skåla in det nya året med nyvunnet hopp om att det verkligen kan bli ett Gott Nytt År!

Ett stukat hemmalag med tre förluster i rad och svårt att hitta nätet framåt gjorde mig riktigt skraj eftersom de hemska kvalplatserna neråt börjar komma skrämmande nära i den jämna SHL-tabellen. Men istället för försiktighet och avvaktande spel drog Leksand igång en virvlande offensiv nästan direkt och hade vi ”bara” kunnat göra mål i power play hade det varit mer än uddamålsledning efter första akten.

Urleksingen Markus ”Mackan” Karlberg fick i alla fall välförtjänt hänga sitt första SHL-mål på en retur och glädjen gick inte att ta miste på.

Marcus Karlberg jublar efter sitt första mål i SHL. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Linköping har haft liknande problem som oss med att göra mål i power play på slutet men givetvis bryts den trenden direkt när de får chansen med en man mer kort senare på en turlig styrning framför mål.

Leksand fortsatte dock att trumma på och när Heineman mycket snyggt hoppstyrde in 2-1 på Kloos hårda skott och fina förarbete låg det målet onekligen i luften. Det enda ”tråkiga” var väl att det kom tio sekunder för sent för att räknas som ett power play-mål, men men…

Emil Heineman hoppstyrde in 2-1.                Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Öppna spjäll åt alla håll

Den andra perioden var något av det märkligare jag sett på länge sett till resultat kontra matchbild. En pånyttfödd Lucas Elvenäs stänker tidigt upp 3-1 i nättaket och den här ifrågasatta värvningen börjar allt mer visa varför han får så stort förtroende från ledarteamet. Han är långt ifrån snabbast i laget på grillorna men ett bevis på att man ändå kan komma långt med ett fint spelsinne. Och med sina underbara handleder och rappa skott kommer han att fortsätta producera poäng, var så säkra!

Leksand spelade nu ut hela registret och upprullningen av nämnde Elvenäs och Camper när hemmalaget ”gjorde 4-1” var magisk så när som på en sak, Zackrisson lyckades missa öppet mål från två decimeters håll…

Patrik Zackrisson missade öppet mål vid ställningen 3-1.                                                    Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Istället kontrade Linköpings Vilmos Gallo in 3-2 via ett välplacerat skott som Armalis nog ändå bör kunna ta, för att inte tala om kvitteringen som kommer kort senare där Mantas säljer sig väl billigt i sidledsförflyttningen. Även det bortamålet föregicks av en missad jättechans av Leksand där Norén träffade stolpen från nära håll efter ännu ett ursnyggt anfall.

Vid det här laget var drygt halva perioden spelad, Leksand ledde skotten med 9-2, dominerade spelet totalt och 5-1 hade känts mer rimligt men det stod alltså 3-3 på jumbotronen. Tack och lov lät sig Leksand inte nedslås av detta utan stekhete Justin Kloos kunde trycka in 4-3 framför mål innan perioden var över och en minst sagt rättvis ledning in i slutakten.

Kloos med delikat framspelning

Den sista perioden blev något jämnare spelmässigt även om Leksand oftast var spelförande. Linköping hade någon enstaka het kvitteringschans men i det stora hela hade hemmalaget kontroll på händelserna. Med knappa fem minuter kvar fick Leksand rejält tryck i anfallszon och skapade flera chanser innan Jon Knuts enkelt kunde peta in 5-3 efter en delikat passning från Kloos – och matchen var avgjord.

Jon Knuts har precis gjort 5-3.                        Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Linköping testade att ta ut målvakten på slutet vilket Camper utnyttjade och fastställde 6-3 i tom bur.

En otroligt efterlängtad seger och extra skönt med lite av proppen ur målmässigt. Den här farten och energin har inte alltid funnits under säsongen men offensivt var det här bland det bästa Leksand har presterat under säsongen.

Noterat:

”Tillbaka till ståplatsen”! Det kryllade av supporterprofiler på Norra när Superstars avslutade året med vad man kallade en ”Veteranmatch på Norra”. Hade inte en högst oläglig förkylning däckat mig hade jag sjungit mig hes för mindre på Norra, men istället fick jag njuta av en fantastisk stämning och härlig variation på ramsorna genom TV-rutan. Givetvis inte samma sak – men jäkligt fint ändå. Kudos till alla inblandade!

Leksand Superstars med flera klackprofiler i förgrunden.                                                          Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Lucas Elvenäs. ”Han kan inte åka skridskor”. ”Han dräller för mycket med pucken”. ”Inte konstigt att HV gjorde sig av med honom.” Sågningarna på sociala medier om skåningen har varit monumental och jag vet inte om det var det som tände honom lite extra men denna kväll var han briljant. Snygga dragningar, läckra passningar och det rappa skottet till 3-1 – matchens lirare i min bok!

Justin Kloos kommer dock inte långt bakom. En arbetsmyra som passande nog är inne i ett härligt målstim men att också ha sinnesnärvaro för att lägga den passningen till Knuts 5-3 – mums!

Anton Johansson går från klarhet till klarhet. Hur bra som helst för tredje matchen i rad. Man undrar ju varför han inte har spelat mer innan under säsongen?

Skadeläget oroar. Hrivik, Ashton och Quenneville borta innan matchen. Ahnelöv och Östman klev av under matchen. Hinner någon av dessa vara fit for fight till på tisdag?

Missen! Hade det inte blivit ett lyckligt slut på denna match tror jag inte kapten Zackrisson sovit en blund på flera nätter efter den missen där det borde blivit 4-1 och ”Stängt Bengt”, som istället blev 3-2 i anfallet efter.

Power play fortsatt ett gissel. Spelmässigt såg det ändå okej ut denna gång och jag gillar att Heineman och Kloos får chansen för de är några av få i laget som hellre skjuter än passar, men faktum kvarstår; noll mål på hemmaplan på 15 matcher är sorglig läsning.

För bara två dagar sedan i slutet av matcherna hade vi endast fyra poäng ner till det hemska kvalstrecket när HV71 ledde mot Malmö (Malmö vände till sudden-seger) och jag såg en riktig kvalångest komma krypande. Efter kvällens tre poäng och ny HV-förlust är avståndet ”betryggande” nio poäng och vi kan förhoppningsvis släppa den delen av tabellen och jaga slutspelsplats istället. Men osvuret är nog ändå bäst…

Detta blev i alla fall en riktig härlig nyårskaramell som vi kan suga på fram till tisdag 3 januari då krisande Luleå kommer på besök.

Gott Nytt År alla leksingar!