Klar förlust och välkommet uppehåll

Klar förlust mot svenska mästarna och med flera ganska energifattiga matcher på slutet, och viktiga spelare borta, känns onekligen det kommande landslagsuppehållet välkommet för att slicka såren och hämta ny energi.

Det började illa direkt på lördagskvällen när Växjö kom i ett två mot ett-läge innan alla ens hunnit sätta sig på läktarna och redan efter en dryg minut slarvade Ahnelöv med att få ut pucken ur egen zon och hann sedan inte tillbaka för att plocka undan Gynges klubba som styrde in Ludvig Claessons fina passning. Gynges 100:e mål i SHL och det mest imponerande med det är väl att han har ”tokjublat” lika mycket varje gång.

Det målet satte dessvärre tonen för den första perioden som Växjö dominerade. Leksand stack upp emellanåt men spelmässigt dikterade hemmalaget villkoren och 2-0 kom inte oväntat efter att Brage varit skymd på ett backskott.

Den största snackisen efter perioden var annars Brages utvisning för Delay the game som möjligen var riktig enligt regelboken men ändå helt obegriplig. Och frustrationen blir ju inte mindre när Växjö får åka och haka och hålla i konstant utan att åka ut för det men vi får en sådan riktig skitutvisning.

Andra perioden började Leksand bättre och en reducering låg möjligen lite i luften. Därför kom 3-0 direkt på tekning av Växjös skicklige tysk Tobias Rieder extremt olägligt men ärligt talat också väldigt snyggt, och uppförsbacken kändes nu väldigt brant. Inte blev det bättre när Carter Camper för ovanlighetens skull slarvade på offensiv blå och lämnade fritt fram för Calof att fri med Brage sprätta upp 4-0 i krysset i slutet på andra perioden. Då var det liksom god natt.

Växjö stängde effektivt ner sista perioden utan att förta sig efter att Leksand inlett med en chans i power play utan att vara nära. Det enda positiva var att Heineman fick hål på Kalnins i Växjö-målet i slutminuten genom ett välplacerat skott, men Växjös seger var odiskutabel.

Leksand gjorde ingen dålig match mot ett bra Växjö, som ju är erkänt svårspelade speciellt när de får spela på ledning, men den där sista gnistan och energin som gör att pucken studsar rätt istället för fel saknades tyvärr. När sköt vi exempelvis endast 19 skott på mål i en match senast?

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men kommande landslagsuppehåll kommer faktiskt väldigt lägligt – det känns som att laget behöver det för att ladda batterierna, förhoppningsvis få tillbaka några viktiga spelare och få upp intensiteten igen.

Nästa match är första åttondelsfinalen, borta mot Österrikiska Klagenfurt, tisdagen 16 november och två dagar senare väntar nästa SHL-match då laget får ta sig till Gävle och som vanligt plocka tre enkla poäng.

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Box Play
    Efter en klen start på säsongen har verkligen spelet med en man färre på isen förbättrats rejält. Mot Växjö hamnade vi i numerärt underläge fyra gånger utan att Växjö egentligen skakade fram en enda ordentlig målchans.
  2. Krigarkedjan
    I en match där det åter såg ut att saknas det där lilla extra i gnista och energi hos Leksand så trummade firma Knuts-Karlsson-Heineman på i sedvanlig stil. Stenhårt jobb över hela banan och även om Heinemans mål var av akademisk betydelse kändes det rättvist att det var den kedjan som fick vara inne på ett mål framåt som belöning för ett väl utfört dagsverke.
  3. Erik Hedlund
    Här har vi något riktigt spännande på gång! 19-åringen gjorde sin andra match med A-laget för säsongen och stod för flera fina prestationer som lovar väldigt gott för framtiden. Han vågar hålla i pucken, och visade upp både fin spelförståelse och passningsspel.

PÅ ÖNSKELISTAN

Back med storlek och muskler
Gemensamt för flera av förlusterna hittills den här säsongen är att vi är lite för veka framför eget mål. Det var så mot Malmö i premiären. Det var så mot Djurgården i torsdags och det var så nu mot Växjö. Vi har ett gäng spelskickliga backar som alla kan vara med och bidra offensivt men framför eget mål märks det att det saknas både storlek och muskler. Ahnelöv är den enda och när han, som nu mot Växjö i första perioden, försvinner har vi ingen med tyngd som klarar av att hålla rent framför eget mål. Frågan är dock om ”Tjomme” tänker likadant?

Spelare tillbaka

Med spelare som Zackrisson, Kloos, Kandergård, Ritola och nu, under matchen, Ahnelöv borta utöver långtidsskadade Berg och Fransson kommer onekligen uppehållet lägligt och förhoppningsvis ska några av dessa spelare vara tillbaka efter landslagsuppehållet. Särskilt ”Zacke” och Kloos har verkligen saknats på slutet med sitt hårda jobb och den energi de bidrar med på isen.

Matchfakta

Växjö–Leksand 4–1 (2–0, 2–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (01.14) Richard Gynge (L Claesson, P Andersson), 2–0 (16.46) Joel Persson (L Nilsson, H Gustafsson).

Andra perioden: 3–0 (27.14) Tobias Rieder (P Holmberg), 4–0 (35.59) Andrew Calof.

Tredje perioden: 4–1 (59.24) Emil Heineman (M Karlsson, A Lundqvist)

Utvisningar: VLH: 2×2. LIF: 4×2.

Skott: 25–19 (10–5, 9–9, 6–5).

Domare: Johan Wedin, Mikael Nord.

Publik: 5 527.