”Kaz” bakom tre blytunga poäng i Växjö

Med ett tight försvarsspel, en storspelande Kaskisuo i målet och effektiva kontringar tog Leksand tre blytunga poäng mot Växjö i jakten på en kvartsfinalplats.

LIF NEWS I SAMARBETE MED KORSTÄPPAN – BOKA DITT BOENDE HÄR

Tredje bortamatchen i rad, av fyra, på den pågående roadtripen inleddes tufft då Växjö kom ut hårt och skapade tryck mot Leksandsmålet. Hemmalaget vaskade även fram en del vassa chanser men Kaskisuo visade direkt att det här skulle bli hans kväll.

Mitt i Växjöpressen, och direkt efter en bra målchans för svenska mästarna, fick comebackande kapten Zackrisson tag i pucken och lade en smörpassning tvärs genom mittzonen till en framrusande formtoppad Veronneau som på sedvanligt frilägesvis lade in pucken mellan benen på keepern.

Av bara farten snappade Nils Åman upp pucken kort senare när en Växjöback ramlade på offensiv blålinje och bara en och en halv minut efter ledningsmålet utökade Åman ledningen där han i friläge lurade upp Larmi i Växjömålet på läktaren och retfullt enkelt lade in 0-2.

Andra perioden liknade den första med stor dominans i spelet för hemmalaget och ett uppoffrande försvarsspel av Leksand. Mycket beroende på att våra masar tidigt fick två utvisningar i rad och efter att Olle Lycksell träffat insidan av stolpen i det första power playet hade han ställt in siktet och inte ens ”Kaz” hann täppa till luckan efter en genomskärare och efterföljande direktskott.

Efter reduceringen mattades Växjös press en aning och efter att Leksand fått ett power play, som tyvärr inte resulterade, var spelet jämnare perioden ut men utan mål.

Slutperioden inleddes ganska avslaget även om Växjö var spelförande men efter att vi fått jubla förgäves efter att Ruohomaas styrning i mål blivit bortdömt för hög klubba efter videogranskning fick vi rejäl segervittring ungefär halvvägs in i perioden när comebackande kaptenen Patrik Zackrisson krigade in 1-3.

Växjö gjorde ett sista desperat försök att komma tillbaka och tog ut målvakten med tre och en halv minut kvar men via en storspelande Kaskisuo och ett uppoffrande försvarsspel redde Leksand ut matchen på ett bra sätt. Tre blytunga poäng i jakten på den hägrande kvartsfinalplatsen.

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Kasimir Kaskisuo
    Vår finske förstekeeper har onekligen steppat upp på slutet och frågan är om inte det här var hans bästa prestation hittills i den vackraste dressen. ”Kaz” verkar ha toppat formen alldeles perfekt inför den viktiga avslutningen på säsongen och betydelsen av det kan knappast överdrivas.
  2. Patrik Zackrisson
    Il Capitano gjorde comeback efter den otäcka skärskadan i ansiktet förra veckan iklädd visir och var lika dominant som vanligt. Svarade som alltid för ett helgjutet jobb i båda riktningarna och passningen till Veronneaus 0-1 var riktigt läcker. Fick dessutom kröna sin fina insats med att kriga in mycket viktiga 1-3 och jubla framför den röststarka bortaklacken.
  3. Matt Caito
    Loggade som vanligt mest istid och var inblandad i det mesta både framåt och bakåt. Jänkaren offrade sig, han brottades, skällde på domare och visade underbar inställning för skölden. Tillsammans med parhästen Själin var de inne på alla tre målen framåt och Caito är så otroligt viktig för det här laget.

NOTERAT

Max Veronneaus smått osannolika säsong
Jag vet inte vad som är mest imponerande. 30 gjorda mål hittills är givetvis smått osannolikt, nästan var fjärde Leksandsmål. Att han utmanar Ryan Lasch i poängligan trots att Max knappt får lira power play till skillnad mot Lasch som gör typ hälften av sina poäng där? Eller att både Veronneau och Zackrisson har + 20 i plus/minus-statistiken (klart bäst i laget)?

Max Veronneau måste vara högaktuell för NHL till nästa säsong med sin speed och effektivitet, men får vi behålla honom är det bara att gratulera alla oss leksingar.

Nya taktiken

Leksand har gjort sig känt som ett spelförande lag där det svänger åt båda hållen. Men efter förra lördagens ras i slutperioden mot Luleå snackade laget ihop sig och har bytt taktik. Man enades om att det inte håller att släppa in fyra, fem mål per match och defensiven har prioriterats upp.

På de fyra senaste matcherna har laget släppt in endast fem mål, varav tre vid förlusten mot Frölunda i tisdags, och med ett tillknäppt försvarsspel har man satsat mer på kontringar och med bland andra Veronneau i laget har det visat sig vara en poänggivande taktik.

Frågan är hur Hellkvist och company väljer att göra framöver nu när den nya taktiken visat sig så lönsam men det är inte riktigt så som man har tänkt sig spela? Men med ökat självförtroende kan säkert gladliret komma igång igen, förhoppningsvis utan att göra avkall på alltför mycket bakåt.

Matchfakta

Växjö–Leksand 1–3 (0–2, 1–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (11.53) Max Veronneau (P Zackrisson, C Camper), 0–2 (13.22) Nils Åman.

Andra perioden: 1–2 (27.54) Olle Lycksell (R Rosén, J Persson).

Tredje perioden: 1–3 (48.52) Patrik Zackrisson (M Veronneau, C Camper).

Utvisningar: VLH: 1×2. LIF: 2×2.

Skott: 41–18 (15–6, 14–7, 12–5).

Domare: Marcus Linde, Pehr Claesson.

Publik: 5 052.