Kaskisuo-båten tar in vatten

I matchen mellan Luleå och Leksand var det två jämna lag där matchen tyvärr avgjordes via (för) enkla misstag och till stor del på matchen mellan stolparna.

LIF NEWS I SAMARBETE MED KORSTÄPPAN – BOKA DITT BOENDE HÄR

Ett formtoppat Luleå, stärkta av 8-0 mot Färjestad senast, tog kommandot direkt och när Norén drog på sig en utvisning en bit in i perioden låg en ledning för hemmalaget i luften. Leksand klarade dock box playet och började därefter ta sig in i matchen, och därför känns det extra surt att Kaskisuo i målet först spelar fel när han är bakom mål och sedan är märkligt långsam i sidled så att Omark kan sätta ledningsmålet i öppen bur.

Luleå är erkänt svårspelade vid ledning och den här matchen var inget undantag. Leksand hade förtvivlat svårt att komma till rejäla målchanser och det kändes oftast farligare när Luleå anföll. 2-0 kom också i början av andra perioden efter att Kloos slagit en blindpass rakt in i zonen och Shinnimin nypt till direkt.

3-0 kom också i samma period och där går det att ha synpunkter på mycket. Till att börja med får Martin Karlsson en tydlig armbåge rakt över munnen bakom Luleå-målet och det borde utan tvekan varit en utvisning, speciellt som domaren står tre meter därifrån och ser allting. Istället kontrar Luleå och där imponerade varken Ben Thomas i sitt hemjobb eller Kaskisuo i målet. Nu var givetvis uppförsbacken riktigt brant.

Leksand fick in en reducering direkt i tredje perioden i powerplay efter snyggt samarbete mellan Kloos, Zackrisson och Ruohomaa. Efter det gjorde man ett seriöst försök men i ärlighetens namn utan att vara speciellt nära och hemmalagets 4-1 i tom bur med tre minuter kvar dödade naturligtvis all eventuell spänning.

Sammantaget var årets sista match en kamp mellan två jämna lag där Luleå ännu en gång visade sin styrka att spela på ledning och där Lassinantti vann målvaktsmatchen klart på poäng.

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Calle Själin
    I Caitos frånvaro var det som att Calle kände att det var dags att ta ännu större ansvar på isen. Vår landslagsback var lite överallt och mer delaktig i offensiven än på länge. Själin spelar med stort självförtroende och vågar spela sig ur situationerna även när han är satt under press. Klart bäste blåvit denna dystra kväll i Norrbotten.
  2. Mikael Ruohomaa
    Spelade mest av alla i bortalaget och ligger bakom det mesta i offensiv väg för Leksand just nu. Finländaren är stark med pucken och spelar med små marginaler men hela tiden med offensiva intentioner. Gjorde mål för andra matchen i rad även om det målet ”mest” får tillägnas Zackrissons lysande passning i powerplay.
  3. Mikael Karlberg
    Får tredjeplatsen enkom för intervjun inför tredje perioden (bilden). Jag har aldrig sett ”Challe” så arg när han förklarade för ena huvuddomaren att det var ”dags att öppna ögonen” efter att Martin Karlsson fått en tydlig armbåge i ansiktet kort före Luleås tredje mål. Härligt med känslor och en tränare som står upp för sina spelare gillar man ju alltid!

NOTERAT

Kaskisuo-båten tar in vatten
Första målet får Kaskisuo ta på sig helt efter först rejält slarv bakom mål och sedan en märkligt långsam sidledsförflyttning. Både andra och tredje målet är billiga även om Kloos blindpass vid tvåan och Thomas bedrövliga hemjobb på trean såklart också spelar in. Men det går inte att komma ifrån att i sådana här täta matcher, mellan två jämna lag, måste målvakten agera stabilt och säkert för att inge förtroende till laget. Det här var raka motsatsen och tyvärr inte första gången för säsongen.

I början gick det att förklara de enkla misstagen med ringrost men nu har halva säsongen gått och det är fortfarande för många enkla misstag. I och med att lagledningen visar med all önskvärd tydlighet att förtroendet för Brage är lika med noll har vår Youtube-keeper ingen konkurrens om förstaspaden heller.

Jag lyfte denna teori på twitter och flera hänvisar till Juvonen och hans första år i Leksandströjan som inte var någon succé. Det är klart att vi fortfarande kan hoppas på samma utveckling på ”Kaz” men vill Leksand nå en liknande placering i serien denna säsong som ifjol måste nivån på målvaktssidan upp och frågan är om inte det bästa vore med ett nyförvärv?! Om inte annat för att spetsa till konkurrensen så att Kasimir känner att han måste steppa upp för just nu tar Kaskisuo-båten in oroväckande mycket vatten utan att det finns någon livbåt.

Ben Thomas livlinor snart slut

I Leksands nuvarande trupp finns det ingen spelare som varit så utskälld som Ben Thomas och även om det i vissa matcher sett ut att vara på väg åt rätt håll måste hans livlinor snart vara slut. Studera exempelvis hans obefintliga hemjobb på tredje målet där han glider tillbaka istället för att plocka bort Brännström som kommer som tredje gubbe.

Om/när ”Tjomme” hittar den backförstärkning han varit på jakt efter hela säsongen utgår jag från att Thomas dagar i Leksand är räknade för då kan det inte finnas mycket istid över.

Formtapp på Veronneau?

Vi har fortfarande ledaren i antal gjorda mål men i de tre matcherna efter jul har Max Veronneau inte alls skapat lika mycket som när han var i sitt stim dessförinnan, och mot Luleå såg han närmast trött ut och det var inte alls samma klipp i skäret. Förhoppningsvis är detta bara en tillfällig formsvacka för vi behöver snabbt få tillbaka en Max i målform.

Matchfakta

Luleå–Leksand 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (14.17) Linus Omark (L Fröberg, B Shinnimin).

Andra perioden: 2–0 (25.48) Brendan Shinnimin, 3–0 (37.53) Isac Brännström (P Andreasson, J Connolly).

Tredje perioden: 3–1 (41.01) Mikael Ruohomaa (P Zackrisson, J Kloos) spel 5 mot 4, 4–1 (56.57) Linus Omark (L Fröberg, B Shinnimin).

Utvisningar: LHF: 4×2. LIF: 3×2.

Skott: 29–25 (9–10, 9–7, 11–8).

Domare: Tobias Björk, Linus Öhlund.

Publik: 2 150.