Ineffektivitet de luxe ger en tredje och avgörande

Leksand hade alla chanser att ta sig till kvartsfinal men trots spel mot ett mål i princip hela slutperioden ville puckuschlingen inte in, och vi får en nagelbitande tredje och avgörande match mot Rögle på tisdagskvällen.  

Leksand fick en drömstart då isens gigant Mikael Ruohomaa öppnade målskyttet redan efter en och en halv minut där Kloos och Lang jobbade fram pucken på ett starkt sätt.

Kort senare hände en omdiskuterad situation som kom att sätta prägel på resten av matchen. Armalis åkte bakom mål för att stoppa pucken och Rögles Ludvig Larsson kommer farande i hög fart och ser ut att träffa Mantas huvud, om än lite, men Mantas blir liggande bakom målet. Domarna signalerade först inte alls men blåste av efter några sekunder när Leksandskeepern inte reste sig, och gav därefter Larsson matchstraff efter videogranskning.

Här går ju åsikterna isär å det grövsta om Mantas filmade eller om det är en huvudtackling beroende på var sympatierna ligger, men visst är det kontakt och matchstraffet därmed korrekt dömt. Men domarna fick uppenbarligen dåligt samvete för resten av framför allt period ett och två blev en uppvisning i kompensation från de zebrarandiga som helt plötsligt hittade Leksandsutvisningar överallt medan Röglespelarna kunde haka och crosschecka bäst dom ville utan åtgärd. Trots leksandsledning och matchstraff för bortalaget blev domarna utbuade efter första perioden, onekligen en bedrift i sig…  

På en av dessa utvisningar kunde Leksand dock kontra in 2-0 där Norén följde med upp och kunde peta in pucken efter att Lang missat ett friläge, men kort senare reducerade Rögle när Anton Bengtsson pricksköt 2-1 i power play.   

Mål i baken i stället för straff

Mellanakten inleddes ganska jämnt men där Rögle fick till några längre anfall och med långt till båset blev det stundtals trötta Leksandsben. Ungefär halvvägs in i perioden kom dock Martin Karlsson i ett friläge och blev både dragen i armen och upphakad men domarna hade fortfarande inte kompenserat Rögle tillräckligt, och det blev varken straff eller utvisning.    

Bara sekunder senare är det just Karlsson som missar att få ut pucken ur egen zon varpå William Wallinder får fritt skottläge och dessvärre snyggt sätter 2-2.

Leksand lät sig dock inte nedslås och började lyfta upp spelet men det öppnade för en Röglekontring där bortalaget kom tre mot två och visade ett riktigt snyggt ”klappklapp-spel” men Mantas svarade för en monsterräddning som hann dit på bortre stolpen.

Hockey kan vara så in i helvete orättvist

Den tredje perioden är både enkel att sammanfatta och på ett annat sätt helt obegriplig. Leksand tog över matchen totalt och ett till synes tröttkört Rögle fick bara försvara sig. Hemmalaget skapade chans på chans men ineffektiviteten grinade oss i ansiktet med sitt fulaste av tryne.

Pressen ledde till slut till ett power play och i samma veva skriver kollegan ”Noll avslut på mål av Rögle i tredje. Brukar väl sluta med att första som kommer går i mål.” Och mycket riktigt, när Leksand ska försöka sätta upp ett ordnat power play-spel får Linus Sandin en klubba på pucken, skrinnar förbi Caito och fri med Armalis gör han givetvis inget misstag. Hockey kan vara så in i helvete orättvist ibland.

Leksand fortsatte att trumma på resten av matchen och skapade chans på chans. Lindholm sköt i ribban, Caito missade öppet mål, Ruohomaa serverade medspelare macka på macka, men pucken ville helt enkelt inte in. Leksand ”vinner” skotten i slutperioden med 20-2, men Rögle gör det som räknas – mål.

Vi får därmed en nagelbitande tredje och avgörande match i Tegera redan tisdag kväll.

Noterat:

Mikael Ruohomaa – isens gigant! Hade bara någon av Lang, Kloos eller våra backar haft siktet bättre inställt hade vi varit klara för kvarten nu. Vår finske stjärncenter svarade för ett gäng magiska passningar utöver ett hårt arbete och sin otroliga förmåga att täcka pucken. Det var länge sedan jag såg en spelare vara så överlägsen alla andra på den här nivån!

Det är hög tid att sära på Hrivik och Cehlárik. Båda verkar vara helt ur form och drar bara ner varandra som det ser ut just nu. Om Hellkvist envisas med att köra på med slovakerna tillsammans måste de flyttas ner i hierarkin. Det här håller inte!

Matchstraffet. Även om smällen inte är hård tar den ändå på huvudet och då är det matchstraff. Med tanke på att Leksand dessutom har en junior på bänken och Larsson fistbumpar hela laget på väg ut i omklädningsrummet gör ju inte att man blir mindre fundersam om det kanske något medvetna i handlingen…

Domarnivån??? Okej om matchstraffet känns billigt men att göra fel på fel på fel på fel på fel åt andra hållet gör inte saken mer rätt. En fullständigt horribel domarnivå, åtminstone i två perioder.

Sorgebarnet ”power play på hemmaplan” bara fortsätter. Pucktempot går ner och allt självförtroende ser ut att vara som bortblåst så fort vi får chansen med en man mer.

Ineffektiviteten. Att vi inte gör något mål under sista perioden är helt ofattbart men går såklart inte att bara skylla på otur.

En fruktansvärt tung förlust men varken vi på läktaren eller spelarna har tid att deppa ihop. Rögle såg minst sagt tröttkört ut i slutperioden – låt oss köra över dom såväl på som utanför isen i den kommande tredje och avgörande matchen!

Framåt – framåt – framåt masar!