Gästkrönika: Fullt rimligt att ställa krav på Norra Stå

Detta är en gästkrönika skriven av Per Gidlund Montén. Per är hejarklackledare på Norra Stå och en av många Leksandsprofiler.

Per Gidlund Montén på sin vanliga plats, framför klacken. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Senaste dagarna har jag funderat en hel kring vad som sker på läktaren. Så här kommer en text om ståplats, biljettpriser och att det är fullt rimligt att ställa krav på de som är på plats, trots att de faktiskt själva köpt en biljett.

I lördags höjdes röster som tyckte det var orimligt att det skulle ställas krav på att någon som köpt en biljett till ståplats också ska sjunga och bidra till stämningen, att det är upp till var och en varför man ställer sig på norra. Rätt i sak, men ändå så fel.

Vi börjar med det som är korrekt, att alla har rätt till en egen vilja, det räcker så. Nu till det som gör åsikten så felaktig. I Leksand har vi en relativt stor, bra ståplats på en yta där många genom åren velat ha mer ekonomiskt lukrativ verksamhet. Men tack vare en stark aktiv supporterkultur har vi fått vara med i allt från utformning av ståplats till placering av restauranggäster. Vi kan ställa krav om hur vi vill ha saker och få gehör för dessa i utbyte mot en sak, att vi skapar stämning, att vi gör precis allt för att skapa en fantastisk inramning varje match, vilket också är det vi brinner för.

Det pratas om att spelarna ska mötas av en vit vägg. En vit vägg är inte värd ett skit i någons ögon om väggen inte skapar en ljudkuliss som trycker fast spelet i anfallszon. Det där trycket som väcker sittplats och får hela hallen att hänga på, det som ger spelarna den där lilla extra energin för att tagga till de dagar som det saknas från start. Det är lätt att kasta ur sig åsikter som att ståplats inte kan påverka spelet, men det är ren bullshit. Idag är det alltför ofta spelet som avgör energin på läktaren, det ska vara tvärt om. Sjung som högst när det är som tyngst och vi kan vända matcher. Det är också därför Leksands IF säljer ståplats så billigt som från 50kr, istället för att satsa mer på något som inbringar mer pengar.

Den dagen majoriteten av ståplats är där i sin vita tröja bara för att det är billiga biljetter, så kommer dessa billiga biljetter försvinna till förmån för lukrativa restaurangplatser mot isen. Så tänk på det nästa gång du köper en billig biljett på norra utan en tanke på att skapa stämning. Det är vi som gnäller på att du inte sjunger som gjort att du har råd att gå på hockey, då har vi också rättigheten att kräva att du ska bidra!

Per Gidlund Montén