Ett klart fall framåt

Efter flera riktigt dåliga matcher på slutet och fyra förluster i rad är det givetvis tungt med ännu en förlust, men lördagens 1-2 mot Skellefteå var ändå ett klart fall framåt för denna gång förtjänade laget mer.

Trots den svagare tiden av sportsliga framgångar var det ett utsålt Tegera och även om stämningen givetvis har varit ännu mer laddad var det härligt att få ta med min yngsta dotter för första gången till Tegera så att hon fick uppleva detta, och stort att både få tacka av vår trotjänare Elin Lundberg efter 14 (!) säsonger i LIF-tröjan och även få jubla åt att Max Veronneau förlängt sitt kontrakt med ytterligare säsonger fram till 2023/2024 – tack för det ”Tjomme”!

Leksand öppnade friskt och skapade chanser direkt men då händer givetvis det som händer när lag är inne i en motvind som vi är just nu, Skellefteå sticker upp och gör mål i sitt första anfall på en retur där det kändes som vi var väl utspridda i egen zon.

Leksand lät sig inte nedslås utan spelade riktigt bra och skapade lägen men det märks att måltorkan börjat sätta sig i huvudet för flera av spelarna tvekar när de har läge att nypa till direkt och det blir någon passning för mycket. Det känns ibland som att Veronneau är den enda som riktigt tror på det i nuläget.

Skellefteå hade inte mycket framåt men är farliga när spelare som Joakim Lindström och Melker Karlsson får spela på kontring och bland annat Lindström missade ett öppet mål i mitten av perioden efter ett snyggt anfall.

I första periodens slutskede fick Skellefteå chansen i numerärt överläge men istället för klockringning bakåt jobbade Lundqvist starkt i sarghörnet och fick fram pucken till Zackrisson som frispelade Veronneau som skrinnade loss och ensam med Lindvall pricksköt mellan benen med endast 22 sekunder kvar. Åh, vad härligt det var att få måljubla igen!

Andra perioden inleddes med en minut kvar i det box play som Veronneau gjorde mål i och tyvärr hann Linus Karlsson prickskjuta 1-2 precis när Ashton var på väg in på isen igen efter att Pudas först missat pucken vid ett skottförsök på offensiv blå innan han fick fram den till målskytten, det är små marginaler mellan succé och fiasko ibland.

Resten av matchen såg ganska lika ut. Leksand förde spelet och fick stundtals riktigt bra tryck mot Skellefteå som fokuserade på att freda sitt mål och satsa på kontringar. I slutperioden fick Leksand två chanser i numerärt överläge men med Ruohomaa borta är det tydligt att vi inte har samma edge och vi åker inte in med pucken i zon på samma sätt längre utan den dumpas ofta istället och sen får vi kriga oss fast, men ofta leder det till att motståndarna får ut pucken och vi får börja om. Nja, här finns det onekligen saker att slipa på för ledatrtrojkan.

Spelmässigt var detta ett klart fall framåt, speciellt efter misären i Gävle senast, men fortsätter det att se ut så här såväl spelmässigt och med inställningen kommer det att vända snart. I matcherna på slutet vi förlorat har vi inte förtjänat några poäng men det gjorde vi onekligen nu.

Nästa match är på tisdag då vi ska försöka vända 0-4 mot Österrikarna (om vi nu vill det?) hemma i Tegera och på torsdag ska vi inte bara bryta vår egen förlustsvit i SHL på fyra matcher utan även bryta Linköpings lika långa svit av vinster. Förhoppningsvis har vår landslagsback Själin kommit åter efter skada då också.

MATCHENS STJÄRNOR

 1. Max Veronneau
  Lagets klarast lysande stjärna just nu. I princip allt offensivt kretsar kring Max som inte bara är snabb på grillorna och målfarlig utan kan agera även framspelare och hårt jobb i sarghörnen. Extra plus för förlängningen såklart och enligt hans agent innehåller Max nya kontrakt ingen out till KHL eller Schweiz utan ska han gå till annan liga blir det ”over there”.
 2. Il Capitano
  Mannen med ett C på bröstet i den vackraste tröjan visar gång på gång att han är rätt man på rätt plats. Patrik Zackrisson är liksom allt. Hänförare, pådrivare, framspelare, grovjobbare. Hade han haft samma målform som kedjekompisen med #15 på ryggen hade stolpträffen i andra perioden med öppet mål fått ett lyckligare slut och det enda som saknas är väl att det ska lossna med just målskyttet, men man kan ju dessvärre inte få allt.
 3. Alexander Lundqvist
  I Calle Själins frånvaro är det underbart att se vår näste storback ta sjumilakliv i sin utveckling för varje match. Alexander Lundqvist står hela tiden rätt, jobbar stenhårt och har ett härligt spelsinne. 20-åringen har på en tredjedel av säsongen gått från knappt tänkbar till given startspelare som loggar 20 minuters speltid per match utan att göra ett misstag. Imponerande!

NOTERAT

 1. Power play måste upp
  Under matchen var vi nog många som ansåg att Leksand kunde och borde fått fler chanser i powerplay när bortalaget konstant hakade och höll i, och det värsta var väl nacksvinget på Camper där domaren står två meter ifrån utan att lyfta armen.

 

Men frågan är om det hade hjälpt? Vårt power play känns just nu väldigt uddlöst där Camper inte visar riktig toppform och verkar sakna sin lekkamrat på andra kanten och i nuläget tar vi oss inte ens in i offensiv zon med självklarhet utan det blir ofta dumpa och jaga istället. Usch, vad vår finske landslagscenter saknas.

 

 1. ”Den gamle” Ahnelöv tillbaka

Vi är nog flera som tyckt att vår backklippa Jonas Ahnelöv inte varit sig riktigt lik hittills under säsongen och inte varit på samma höga nivå som exempelvis förra säsongen. I den här matchen tyckte åtminstone jag att det var lite av ”den gamle” Ahnelöv igen som är lite över allt, stark och tuff framför eget mål och givetvis täcker skott i parti och minut. Hoppas bara tjuvsmällen han fick i slutet på matchen och inte spelade efter gör att han missar fler matcher för defensivt har vi ingen som kan ersätta ”Lövet” i truppen.

 

 1. David Rosander

I en skadeskjuten trupp och med uppmärksamma inlåningar den senaste tiden är det så härligt att se när man lyfter upp en 19-åring från de egna leden som levererar på det här sättet. David Rosander svarade för en stabil insats och på likvärdig istid som exempelvis omtalade Ben Thomas hann unge Rosander vara både mer stabil bakåt som ett större hot framåt med några riktigt läckra passningar, så frågan är om inte Thomas dagar i truppen är räknade med Själin snart tillbaka och om ryktet stämmer att ”Tjomme” är på jakt efter ytterligare en backpjäs in?

Matchfakta

Leksand–Skellefteå 1–2 (1–1, 0–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (02.19) Melker Karlsson (M Kapla, J Lindström), 1–1 (19.38) Max Veronneau (P Zackrisson, A Lundqvist).

Andra perioden: 1–2 (20.51) Lukas Karlsson (J Pudas, M Karlsson).

Utvisningar: LIF: 1×2. LIF: 3×2.

Skott: 27–14 (8–4, 7–5, 12–5).

Domare: Mikael Nord och Christoffer Holm.

Publik: 7 650.