Det var en sådan kväll

Ett lag där allt studsar rätt. Ett annat där allt går emot. Spelmässigt speglar väl inte siffrorna 6-1 matchen mellan Leksand och Brynäs, men vad gör väl det? Derbykross. En kokande Tegera och bara Carter Campers leende när han åkte runt och tackade publiken efteråt var värt entrépengen.

Precis som vid senaste hemmamatchen mot Oskarshamn för en vecka sedan fick Leksand en smakstart genom ett tidigt mål, denna gång genom Oskar Lang som pricksköt vid bortre stolpen i en snabb spelvändning.

Första perioden var väldigt händelserik och spelades i högt tempo. Båda lagen hade perioder då de belägrade offensiv zon och skapade fina målchanser. Brynäs kvittering kom dock i en spelvändning där Linus Ölund på något sätt lyckades få sin egen retur någon centimeter över mållinjen innan pucken slogs bort, men videogranskningen visade att det var ett korrekt mål.

Hemmalaget hann dock ta ledningen igen innan perioden var över då Carter Camper påpassligt petade in en retur på Veronneaus friläge där Brynäs keeper Vehviläinen inte gjorde något imponerande ingripande.

Den andra perioden var inte alls lika bra spelmässigt för Leksands del men istället blev det retroaktiv utdelning som hette duga. Carter Ashton serverade Isak Rosén ett friläge och vår Buffalo-draftade supertalang fintade upp Brynäs finske burväktare på läktaren och lade in 3-1. När vår Krigare #1 Martin Karlsson lite senare slog in 4-1 på volley kände man, om inte förr, att det här var en sådan kväll.

Brynäs bytte målvakt till Viktor Andrén men det spelade ingen roll för bara några minuter senare visade Carter Ashton ungtupparna i samma kedja hur man tar närmaste vägen till motståndarmålet och bokstavligen tryckte in 5-1. Bortalaget saknade verkligen inte chanser i den här perioden heller men det är inget snack om vem som vann målvaktskampen den här kvällen. Kaskisuo svarade tveklöst för säsongens bästa insats.

Den tredje perioden inleddes med ett tidigt box play men trots några feta chanser fick Brynäs ingen väg in i matchen och efter att Veronneau gjort sitt obligatoriska mål (hans femte på de tre senaste SHL-matcherna) fram till 6-1, galant framspelad av Camper placerad bakom mål, så var matchen stängd.

Det syntes att spelarna bara åkte runt och njöt av den fantastiska stämningen på slutet och det blir verkligen en extra dimension på läktarna när sittplats är så taggade som de var denna kväll – kudos!

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Kasimir Kaskisuo
    Det är inte bara för att retas med kollega Bergman (ni som lyssnar på LIF News-podden förstår) som ”Kaz” får matchens första stjärna utan faktum är att vår finske keeper gjorde sin klart bästa match för säsongen. Han räddade såväl frilägen som fixade snabba sidledsförflyttningar och även om han har en något oortodox stil och ser flaxig ut emellanåt så räddar han just nu puckarna, och ikväll vann han målvaktskampen på knockout.
  2. Martin Karlsson
    Satan vad Krigare Karlsson slet denna kväll! Redan i första bytena visade hela krigarkedjan var skåpet skulle stå med tuffa tacklingar som satte tonen direkt. Att Karlsson dessutom fick kröna en fantastisk krigarinsats med att lyckas knacka in en volley i mittperioden var honom väl unt. En femstjärnig insats.
  3. Carter Camper
    Det har gått lite trögt i början för vår favoritjänkare i Hälla men det är så glädjande att se att han nu är på gång. Ett påpassligt mål, en framspelning på silverfat till Veronneaus 6-1 och flera andra läckra saker visar att Camper är tillbaka. Och jag hoppas ni såg hans leende när spelarna tackade publiken efter matchen, han såg gladare ut än ett barn på julafton.

Andra som var nära att komma med på listan:

Oskar Lang (mål för andra matchen i rad och börjar visa självförtroende i takt med det), Carter Ashton (stark som en björn och driver sin kedja med ungdomarna Rosén och Åman – och idag fick han betalt) och Calle Själin (hans speluppfattning är magisk och vilken tackling!).

LAPP PÅ LUCKAN

Tegera kokade
Jag hade höga förväntningar inför förra torsdagen mot Oskarshamn och det var så roligt att äntligen få vara på hockey igen att det kändes som att publiken var taggad, men efter kvällens match inser jag att trycket förra torsdagen var en västanvind mot vad Tegera kan prestera.

En fullsatt hemmaborg med storkross på isen mot vår ärkerival gav ett sådant makalöst tryck och när sittplats är så taggat som ikväll blir känslan att inget kan stoppa oss. Jag ryser bara av att tänka på det.

VÄLKOMMEN TILLBAKA

Stabil premiär
Tobias Ekberg lämnade som bekant Leksands IF år 2014 efter flera år i klubbens juniorlag. Efter en strulig säsong i Djurgården har han nu fått komma tillbaka till Dalarna och trots den sena ankomsten till sitt nygamla lag fick han gott om speltid och svarade för en stabil insats. En lovande premiär och ett mycket välbehövligt tillskott på vår skadedrabbade backsida.

Matchfakta

Leksand–Brynäs 6–1 (2–1, 3–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (01.11) Oskar Lang (J Kloos, P Norén), 1–1 (15.47) Linus Ölund (D Mannberg, M Björk), 2–1 (18.40) Carter Camper (M Veronneau, A Lundqvist)

Andra perioden: 3–1 (22.14) Isak Rosén (C Ashton, J Ahnelöv), 4–1 (27.29) Martin Karlsson (J Knuts, K Kaskisuo), 5–1 (31.23) Carter Ashton (N Åman)

Tredje perioden: 6–1 (51.01) Max Veronneau (C Camper, B Thomas)

Utvisningar: LIF: 2×2. BIF:

Skott: 36–29 (16–9, 11–11, 9–9).

Domare: Tobias Björk, Linus Öhlund.

Publik: 7 650.