Blandade känslor efter suddenförlust i epilogen

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Ska man vara sur för att det blev förlust och att Brynäs därmed får spela vidare? Eller ska man se det positiva i att ett fyramåls-underläge vändes till poäng? Och framförallt – hur illa är det med Max?

LIF NEWS I SAMARBETE MED KORSTÄPPAN – BOKA DITT BOENDE HÄR

Jämna prestationer och Leksand är inga synonymer direkt och konkurrensen om den sämsta perioden för säsongen är förvisso knallhård, men frågan är om inte första perioden denna kväll i Gävle ändå når dit.

Det var så makalöst tafatt och uselt från såväl utespelarna som Kaskisuo i målet att man undrade om spelarna verkligen ville vinna. 4-0 på tavlan efter att Leksand lyckats med bedriften att inte vinna en enda närkamp på 20 minuter och som om inte det vore nog fick vi Veronneau, till synes, allvarligt skadad efter en kollision med målvakten. Vilket mörker!

Andra perioden var ärligt talat inte speciellt mycket bättre de första 15 minuterna men Brage kom in i målet och spelade stabilt och hjälpte till att stoppa blödningen. När sedan Hrivik satte sitt första mål för säsongen i rätt tröja till 4-1 i power play med drygt tre minuter kvar av mellanakten, efter en delikat passning från Ruohomaa, tändes i alla fall en gnista av hopp. Kort senare kämpade krigarkedjan fram pucken till Norén som följde med upp i ett anfall och kunde stöta in pucken framför mål, och helt plötsligt var det match igen.

I tredje perioden blev det mer fart på båda lagen och riktig spänning efter att Hrivik drivit upp pucken från egen zon och via ett inte alltför märkvärdigt skott men som studsade i isen och letade sig in till 4-3. Därefter var det dock mycket Brynäs som utan Brages storspel definitivt kunde ha avgjort matchen och det var egentligen inte förrän Leksand tog ut Brage med en och en halv minut kvar man kunde skapa något riktigt tryck mot Brynäsmålet, och med tolv sekunder kvar satte Marek Hrivik kvitteringen. En trots allt imponerande vändning var ett faktum.

I det här läget var Brynäs tvungna att vinna i förlängningen för att säsongen inte skulle vara över för deras del och efter att Caito bjudit Anton Rödin på inte mindre än två frilägen i spel tre mot tre inom loppet av bara några sekunder satte Brynäs lagkapten 5-4 och glädjen var stor i den för en gångs skull välfyllda Monitor ERP Arena. Grattis Brynäs. I år blir det er tur att åka ut mot tråkiga Örebro.

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Marek Hrivik
    Nu börjar det likna något! Klippet i skridskoåkningen, drivet mot mål, sättet han bara håller undan motståndare tack vare sin råstyrka och framförallt; målskyttet! Fjolårets bästa spelare i SHL ser ut att ha hittat formen precis lagom till slutspelet. Jag skrev efter senaste matchen att det såg ut som att Hrivik var på gång och med sina tre första mål för säsongen i Leksandströjan borde självförtroendet ha lyfts markant.

Ifjol var Hrivik inte i sin bästa form i slutspelet där Örebro eliminerade honom effektivt. Denna säsong pekar formen åt andra hållet och förhoppningsvis ska Philip Samuelsson och övriga Oskarshamnsbackar drömma mardrömmar om vår favoritslovak innan detta är över!

  1. Axel Brage
    Snacka om otacksam uppgift! Att bli inbytt inför andra perioden med fyra måls underläge var ju ingen drömsits direkt men Axel Brage lät sig inte nedslås utan spikade istället igen i två perioder, där han räddade 16 skott, och hjälpte laget komma tillbaka in i matchen. Att han inte kunde rädda Rödins andra friläge inom loppet av några sekunder i förlängningen, efter att ha gjort en dubbelräddning på den första, var inte mycket att säga om.
  2. Patrik Norén
    Med endast fem backar fick samtliga dra ett tungt lass där Caito och Norén spelade klart mest, men medan Caito inte hade sin bästa kväll svarade ”Norre” för en fin insats där han som vanligt var stabil bakåt men också aktiv i offensiven och gjorde ett påpassligt mål.

NOTERAT

Hur illa är det med Max?
Det såg onekligen inte bra ut efter att Max Veronneau blivit inknuffad i målvakten (två minuters utvisning på Veronneau är ju ett helt horribelt domslut) när han drev på mål och vred sig i plågor liggande på isen. SHL:s skyttekung fick ledas av isen och transporterades senare till sjukhuset.

Som vanligt var det knapphändigt med uppgifter från Leksandshåll om allvaret av skadan men hetaste spåret verkar vara att axeln hoppat ur led. Att Max ska spela redan på lördag låter osannolikt men förhoppningsvis innebär inte skadan att säsongen nödvändigtvis måste vara över.

Max Veronneau borta vore givetvis ett megatungt avbräck. Med sina 34 mål har han svarat för nästan vart fjärde Leksandsmål under grundserien. Tur ändå att Hrivik har vaknat till i grevens tid med målproduktionen men chansen till ett lyckat slutspel känns givetvis betydligt mer avlägsen utan Veronneau.

Oskarshamn nästa

Med grundserien avslutad är det nu dags att blicka framåt och revanschera oss från fjolårets debacle mot Örebro. Oskarshamn väntar i åttondelsfinal med bortamatch på lördag och därefter hemmamatch på måndag och eventuell tredje och avgörande match i Tegera på tisdag.

Med fyra segrar mot Oskarshamn under säsongen och hemmaplansfördel i eventuell avgörande match måste vi ses som favoriter, men Leksand känns otroligt svårbedömt för dagen. Fågel eller fisk när det nu ska avgöras, det är frågan?

I en eventuell kvartsfinal väntar troligen serievinnaren Rögle men det kan också bli Luleå om Brynäs lyckas med det vi inte kunde ifjol, nämligen att besegra Örebro.

Får vi tillbaka någon pjäs?

Calle Själin, Jonas Ahnelöv, Emil Heineman och nu Max Veronneau – tunga avbräck allihop och frågan är om någon av dessa kan vara med på lördag?

Lian Bichsel spelade inte heller i Gävle men var med i J20:s match i onsdags och borde vara tillgänglig mot Oskarshamn så att vi åtminstone har sex backar att tillgå.

Matchfakta

Brynäs–Leksand 5–4 e förl (4–0, 0–2, 0–2, 1–0)

Första perioden: 1–0 (05.33) Linus Ölund (P Danielsson, N Olesen), 2–0 (08.36) Anton Rödin (O Palve, G Scott), 3–0 (15.23) Dmytro Timashov (N Danielsson, S Bertilsson), 4–0 (17.59) Nick Olesen (O Cibulskis, O Eklind).

Andra perioden: 4–1 (36.39) Marek Hrivik (M Ruohomaa, P Zackrisson) spel 5 mot 4, 4–2 (37.59) Patrik Norén (C Ashton, M Karlsson).

Tredje perioden: 4–3 (44.04) Marek Hrivik (P Zackrisson, T Ekberg), (59.48) Marek Hrivik (C Camper, J Kloos).

Fjärde perioden: 5–4 (60.58) Anton Rödin.

Utvisningar: BIF: 4×2. LIF: 2×2.

Skott: 34–23 (15–10, 6–9, 10–4, 3–0).

Domare: Mikael Nord, Johan Nordlöf.

Publik: 7 753.