2000-talets bästa poängplockare

Som vi konstaterade igår så är det inga fel på Leksands målvaktssida i nuläget, men för att vinna matcher måste man även göra mål. I onsdagens Almtunamatch var målgörandet i stort sett obefintligt. Vi har därför matchdag till ära samlat ihop de bästa poänggörarna (poäng/match) under 2000-talet.

5. Chris Govedaris (25 mål och 11 assist på 35 matcher)
Chris Govedaris spelade bara en säsong (sin karriärs sista) i Leksands IF 2001-2002. Chris värvades av Anders ”Masken” Karlsson och beskrevs som en före detta NHL-tuffing som kom till Leksand för att det var bra att bo där med sin familj, jämfört med i Tyskland där han huserat säsongerna innan.

– Han kan bli en publikfavorit. Chris är en 100-kilosbjässe som gillar att smälla på, var ”Maskens” beskrivning.

4. Pelle Prestberg (70+70 på 132 matcher)
Många kanske är förvånade över att Pelle inte kommer högre (eller lägre i det här formatet) i listan och hade det inte varit för hans två senare skadedrabbade säsonger i Leksand så hade han legat bättre till. Men trots att han ”endast” gjorde 22 poäng på 50 matcher de sista säsongerna i LIF, så var ändå hans poängsnitt tillräckligt högt för den här listan.

3. Juha Lind (16+32 på 48 matcher)
Juha Lind var en skojfrisk kille som bara spelade en säsong (2007-2008) i Leksands IF. Han kom till LIF från Österrike där han spenderat två säsonger i EC Salzburg. Efter säsongen i Leksand avslutade han karriären med två säsonger i moderklubben Jokerit.

2. Kevin Doell (22+27 på 37 matcher)
Såhär i efterhand känns det väldigt konstigt att Kevin Doell inte fick fortsätta i Leksands IF efter hans första och enda säsong (2008-2009). LIF blev i efterhand sett lite för giriga och valde inför kommande säsong att satsa på att få in Jamie Johnson istället. Detta trots att Doell visat att han velat vara kvar i Leksand. Johnson skrev på ett kontrakt, men han hade en NHL-klausul. Sagt och gjort så hade Johnson lämnat innan sin första träning.

1. Michael Ryder (27+21 på 32 matcher)
Det här var nog ingen överraskning för någon? Många beskriver honom som den bästa spelaren som spelat i Leksands IF i modern tid och fortfarande är det folk som hoppas att han ska återvända varje säsong som går. Ryder kom till Leksand under lockoutsäsongen 2004-2005 efter gjort 69 poäng på 81 matcher i NHLs grundspel säsongen innan. Tiden i LIF slutade med SHL-avancemang.