Östman var tveksam till spel – blev matchhjälte

Tabellen börjar dra ihop sig och poängen blir allt viktigare. Leksand har satt sig i en situation där de har häng på topp sex. Min pessimistiska livssyn tillåter inte jag tror på topp sex alls. Men jag vill tro.

Så en bra insats i det första mötet av dubbelmötet mot Rögle hade kunnat få mig att tro.

Åtminstone lite.

Leksand har sett bra ut under en tid. Men frånvarolistan är fortsatt lång och kunde varit längre. Enligt Falukuriren så skulle inte Kalle Östman vara med alls på grund av sjukdom.

Tur att de hade fel.

Rögle kom ut starkt. Leksand klarade av ett tidigt boxplay och fick möjligheten att tugga sig in matchen. Efter halva perioden fick Carter Camper tag i pucken i anfallszon. Med en exceptionell passning så hittade han in till en fristående Kalle Östman som med nöp och näppe fick nätkänning med ett direktskott som kan liknas med en strumprullare. Det var Östmans nionde mål för säsongen.

Men Leksand skulle inte dra tillbaka och mysa.

Jon Knuts passade Olle Alsing som pangade ett direktskott. Framför målet stod Carter Ashton och skymde. 2-0 efter första perioden satt som ett smäck!

Leksand fortsatte att skapa chanser i början av den andra perioden. Några Leksandsutvisningar satte stopp för det offensiva spelet. Men Rögle var uddlösa – Leksand stabila. Efter tolv minuter kom Leksands 3-0. Målskytt? Kalle Östman, så klart.

Men skulle Leksand bli trötta? Nej då! Med fem minuter kvar av andra perioden pangade Justin Kloos in ett direktskott i powerplay. Mumma!

Med 2.28 kvar av andra perioden ruffade Anton Lindholm ihop med en Röglespelare. Ett mindre gruff uppstod och båda spelarna fick matchstraff. Obegripligt. Ge dem varsin tvåa och sen räcker det så. Dags att ta ett rejält omtag av regelboken.

Båda fick alltså matchstraff. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0502

Men 4-0 inför den tredje perioden. Hanterbart. Det kändes till och med behagligt.

Slutronden var en transportsträcka. Rögle försökte men även de såg nog uppgiften som övermäktig. Leksand kunde på ett stabilt sätt hålla skåningarna på utsidan och bara vänta in klockan. Men två minuter kvar av ordinarie tid, och spel i fem mot tre, så fick Rögle sitt tröstmål.

Jag är en sådan som gärna hittar fel, trots bra spel. Men ikväll hittade jag ingenting. Leksand spelade ett riktigt bra försvarsspel, var otroligt effektiva och stod upp för varandra. Leksand var det Leksand som jag vill se.

Noterat

  • Kalle Östman är så jäkla vass. Björn Hellkvist gav honom rejält beröm inför den tredje perioden. ”Han är riktigt underskattad”. Vi håller med.
  • Leksand spelade väldigt bra och har nu bara fem poäng upp till topp sex.
  • Leksands IF skickade under tisdagen ut ett formulär där medlemmarna ska få sin röst höjd. Här hittar ni den! Kom ihåg att föreningsdemokrati inte sköter sig självt.