Hur ska femmorna se ut?

SHL-säsongen närmar sig med stormsteg, i CHL-matcherna har vi fått en hint om hur tränartrion tänker formera sin trupp när den glider in på isen mot rödhökarna den 11 september. Dock kan man förstås fortfarande vrida och vända en del. En Camper ska in, en Thomas likaså och en Ritto ska bli 100 procent och ja, det är ju K.U.L att spekulera så finns det en chans så tar man den.

Vänt och vridit, vridit och vänt. Det är vad jag har gjort. Och nedan är vad jag kommit fram till.

Backpar:

CAITO-SJÄLIN
Skrivet i sten.

AHNELÖV-THOMAS
Bara utgår ifrån att Thomas är rätt allround med en offensiv som kanske kan blomma på större is. Däremot må hända att det behövs en ”anpassningsperiod” och då hade i alla fall jag velat ha Ahnelöv bredvid mig.

NORÉN-BERG
Norén är king men vem som ska kampera ihop med honom är en nöt att knäcka. Bichsel är en megatalang och bör få speltid. Lundqvist har imponerat det lilla han fått. Men Berg går nog trots allt före ändå, även om jag både tror och hoppas att den unge schweizaren går både ikapp och förbi innan säsongen slagit halvtid.

Foto: Pelle Börjesson / BILDBYRÅN

Kedjor:

CAMPER-KLOOS-ASHTON
Vad nu då, tänker ni kanske? Och ja, det blir la så att Camper och Ruohomaa paras ihop från start för att se om kemin finns där men jag vill ändå lyfta blicken en gnutta från det. Camper och Ruohomaa är ”passa först-spelare” så det sjunger om det (även om framför allt Camper har en handledare att dö för). Ashton är absolut en målskytt (13 på 24 heeey!) men i mina ögon är han inte Cehlarik-typen som myser runt lite i väntan på en pass genom slottet med bössan ständigt laddad och en avtryckare snabb som få. Han är mest en sån som bara får in pucken i mål på någe vänster. Då tycker jag det är onödigt att ”slösa” två så skickliga passningsspelare på just Ashton.

Ruohomaa är heller inte ångloket Hrivik som bara dundrar ner i kortsargen och vinner tillbaka pucken i samma sekvens som han förlorat en tekning. Den motorn han den gode slovaken har finns det ingen i Leksand som har i dag men Kloos är det – enligt vad jag hört – inget snack om att han ska spela center och där tror jag vi har något. Kloos är ingen Hrivik (och jag tycker faktiskt han ser bra ut som forward?) men han har en allroundkapacitet, bra spelsinne, ett gnet framför mål och ett direktskott av hög klass (tjena Bratislava). Med såväl honom och Ashton stormande mot motståndarmålet (men med tillräcklig smartness för att ”lira” i offensiv zon) så lär Camper få massor av ytor och tid.

Nu kommer säkert Camper och Ruohomaa att gifta sig efter första träningspasset och då blir ingen gladare än jag.

Foto: Pelle Börjesson / BILDBYRÅN

LANG-RUOHOMAA-VERONNEAU
På tal om att gifta sig, har inte Lang och Ruohomaa sett finfina ut i en och en halv match? Veronneau har ju haft fin kemi med firma Åman+Heineman men SÅ sjukt bra som kommentatorer/experter/tyckare vill få det till har de väl ändå inte varit?

Spaning ett är att jag tror att denna trio har snabbheten, skills och mixen av vinna puck/passa/skjuta för att funka bra ihop. Spaning två är lite mer långdragen:

Ruohomaa (fr.o.m. nu är det Micke som gäller) bildade under tre säsonger en fruktad KHL-duo med Örebros nyförvärv Juuso Puustinen. Puustinen är en snabb rightare med vasst skott.

Jag har alltså sett noll sekunder av deras samarbete (eller Puustinen för den delen) så jag kan inte riktigt ta gift på att Veronneau passar lika bra med Micke, men nog är det en HELT OKEJ Eliteprospects-scouting ändå?
Det är bara att lyfta luren Tjomme om Carnbro får flunsan.

Foto: Pelle Börjesson / BILDBYRÅN

HEINEMAN-ÅMAN-ZACKRISSON
Vill ej sära på Heineman och Åman. Tror båda mår bra av att spela med varandra. Tror Åman har potential att få ett megagenombrott i år och om tendenserna pekar ditåt tidigt men Heine och Zacke inte förvaltar smörpassarna så kanske man kan göra en centerrockad där Åman går in istället för Micke, Micke istället för Kloos och Kloos in här. Men det är ett senare (lyx)problem.

Zacke är väl den som får ta en vinge om både Åman och Kloos ska spela center och i denna kedja får han förstås ta ett lite mer defensivt ansvar så att Åman och Heineman får leka fritt. Samtidigt som jag gärna ser att han släpper loss offensivt och skjuter på allt som rör sig. Hans direktskott är sylvasst och med några puckar som trillar in (tjena klubban i isen framför mål i power play) så kan nog självförtroendet som målskytt kanske byggas på igen?

Kanske önskedrömmer men det får man ju göra.

KARLSSON-KNUTS-FORSBERG
Var ett tag inne på att Lang borde kunna peta Karlsson här för att få in Rosén i en av topp 3-kedjorna men… äh jag vetefan, glöm det. Detta är seriens bästa fjärdelina.

Ritto, Rosén och Kandergård får kriga på och jag håller alla tummar och tår att den förstnämnde får vara skadefri och har en riktigt pangsäsong i sig. Vill se Ritto glänsa ett år till. Är det för mycket begärt?

Skriv gärna i kommentarerna på Facebook/Twitter vad ni tycker (spare me att motiveringen för kedjorna var lite längre än backparen, hehe) och langa era egna formationer vettja!