Första hemmasegern när publiken äntligen fick vara på plats

Mycket publik och tre sköna poäng. En torsdag i oktober blir sällan minnesvärd men visst lär vi komma ihåg denna länge och med välbehag när vi äntligen fick vara på plats igen.

Det var laddat på läktarna redan från början och stämningen blev givetvis inte sämre när Heineman fick ett friläge lite till skänks och kunde trycka in pucken redan efter två minuter.

Det satte tonen för den första perioden där Leksand stundtals hade bra tryck men en blandning av oskärpa i avsluten och en storspelande Cannata i Oskarshamns mål höll ställningen till 1-0 efter 20 minuter.

Ashtons utvisning i början på andra för ”delaying the game” var lika obegriplig som att Sörensen inte blev anmäld förra torsdagen. Tur då att vi har en stekhet kanadensare med raketfart under rören och Veronneaus 2-0 i box play kom väldigt lägligt. Dessvärre visade Oskarshamn kort senare att de har ett av seriens bästa power play så Ashtons märkliga utvisning slutade 1-1, och ställningen var 2-1.

Hemmalaget fortsatte att vara det bästa laget när alla fick vara på isen och 3-1 var både snyggt och välförtjänt. Caito lyckades på något sätt liggande hitta Ruohomaa framför mål och man borde ju ha lärt sig att finnen aldrig skjuter men jag törs lova att 99 spelare av 100 hade gjort det i det läget, men istället serverades Kloos ett öppet mål. Vilken lirare han är, Ruohomaa!

Leksand fortsatte att spela bra och hade mängder med chanser i powerplay kort senare men det blev någon passning för mycket istället för att ”bara” trycka in pucken. Och när allt ser ut att vara under kontroll åker Ahnelöv ut för en kneeing som väckte reaktioner åt båda håll. Fult eller filmning? Domarna landade i två minuters utvisning efter videokoll.

I efterföljande box play stirrade alla fyra leksingar på isen ögonen ur sig efter pucken och en helt fristående Karlkvist kunde raka in en reducering i öppet mål.

Sista perioden blev mycket kamp och mindre skönspel. Oskarshamn steppade upp spelmässigt och hade onekligen bud på en kvittering men ett uppoffrande försvarsspel och en storspelande Kaskisuo i målet höll tätt och vi kan räkna in säsongens första hemmaseger och tre riktigt sköna pinnar på kontot. Tackarrr!

MATCHENS STJÄRNOR

  1. Publiken
    Äntligen! Drygt 6000 personer i första SHL-matchen efter att restriktionerna lättats var så härligt att få vara en del utav och Norra Stå höll igång på ett sedvanligt föredömligt vis. Trycket i arenan efter Kloos 3-1 alltså – jösses!
  2. Max Veronneau
    Snabbskrinnarens prestation vid 2-0 är en delikatess och går att se om och om igen. Kanadensaren är i en härlig form och det känns alltid farligt framåt när han är på isen för närvarande.
  3. Kasimir Kaskisuo
    ”Kaz” hade en tuff kväll med flera påkörningar och hårda skott i huvudet. Målen fanns det inget att göra åt och i tredje perioden svarade han för flera vassa räddningar och växte ut till den matchvinnande målvakt vi kommer att behöva fler gånger under säsongen.

HEM OCH TRÄNA

Box play
Leksand har sämst statistik i SHL i spel med en man mindre och när man ser agerandet vid 3-2-målet förstår man varför. Fyra killar som bara tittar puck. Juniormisstag!

FÖRLÄNGNINGEN

Matt Caito
Precis innan nedsläpp presenterades en video där det offentliggjordes att Matt Caito förlängt med ytterligare två år trots att vi bara är i början av denna säsong. Tack för det, Tjomme!

Matchfakta

Leksand–Oskarshamn 3–2 (1–0, 2–2, 0–0)

Första perioden: 1–0 (02.14) Emil Heineman

Andra perioden: 2–0 (26.22) Max Veronneau (spel 4 mot 5), 2–1 (27.58) Hynek Zohorna (P Karlkvist, D Quenneville, spel 5 mot 4), 3-1 (30.38) Justin Kloos (M Ruohomaa, M Caito), 3-2 (37.46) Patrik Karlkvist (F Olofsson, H Zohorna, spel 5 mot 4)

Utvisningar: LIF: 4×2. IKO: 3×2.

Skott: 32–30 (13–6, 12–11, 7–13).

Domare: Mikael Andersson, Mikael Nord.

Publik: 6 159.