Match 1 till HV71

Så var då äntligen SDHL-slutspelet igång och HV står för motståndet för Leksand i den första omgången. Ikväll spelades den första matchen i Weda Skog Arena.

På förhand är det här den jämnaste kvartsfinalserien, något som också syntes matchen igenom.  Leksand skapade i inledningen de något vassare chanserna, men spelmässigt var det helt jämnt. Första målet gjorde Leksand efter drygt 10 minuter. Madde Hall var det som, något turligt, hittade nätmaskorna. Efter målet drog Leksand på sig två utvisningar i följd, och i det andra boxplay-spelet kunde man inte längre stå emot och Rosa Lindstedt kunde se till att det var lika på ett när slutsignalen för den första perioden gick.

Inför den avslutande perioden skulle dock gästerna ha skaffat sig en 2-1-ledning efter att Alexis Joyce hittat en lucka på Julia Åberg efter bara 55 sekunder av den andra perioden. Mittenakten var i övrigt jämn. Leksand hade mycket puck, men HV skapade flera vassa chanser genom snabba spelvändningar.


Även i den tredje perioden skulle HV få en smakstart, även om det den här gången tog 73 sekunder innan dess att Maja Jakobsson utnyttjade slarv av LIF och utökade gästernas ledning till 3-1. Efter målet var det alltså en brant uppförsbacke för hemmalaget som då blev allt mer desperata i offensiven. Det gav också utdelning när Ida Nikula reducerade matchen med ett riktigt krigarmål med sju minuter kvar av matchen. Med fem minuter kvar gavs så Leksand en gyllene möjlighet att kvittera då Rikka Sallinen tilldelades ett matchstraff efter en ful tackling på målskytten Nikula. Den möjligheten tog man inte tillvara på. Powerplay-spelet blev dessutom kortare än de fem minuter man tilldelats då Sam Hanson tog en väldigt onödig utvisning i offensiv zon. Maja Nylén-Persson fick matchens sista målchans, men prickade inte målet.

Matchen slutade 3-2 till HV, som nu har kopplat greppet om serien inför de två matcherna i Jönköping i helgen. Leksand måste vässa till sin offensiv om man ska ha möjlighet att komma tillbaka och knipa en plats i semifinalen.

Image