Leksands ordförande: ”Vi väljer INTE hockeytränare”

Under torsdagen kom uppgifter om en ”maktkamp” inom Leksands IF.
Enligt Sportbladet har styrelsen Ulf Samuelsson som sitt förstaval som tränare – och sportchefen Thomas Johansson har det inte.
LIFnews ringde upp Leksands ordförande Claes Bergström för att reda ut det hela.

Hur kommenterar du Sportbladets uppgifter?
– Vår strategi är att jobba långsiktigt, det är nummer ett. Jag vet inte vad de uppgifterna som är ute i media kommer ifrån, men vårt fokus just nu ligger helt och fullt på att lösa de problem som uppstår i konsekvenserna av söndagens besked om inställd säsong. Det är nummer två.
– Och nummer tre är att en hockeystyrelse ska självklart inte välja vilken tränare ett lag ska ha. Det vore absurt. Leksands IF:s styrelse väljer inte hockeytränare. Det kanske är någon individ som tycker att vi bör ha den eller den tränaren, men det är inte styrelsens åsikt och inte styrelsens beslut. Vi ska inte vara där och peta i den frågan.

Vad tror du att de här uppgifterna kommer ifrån?
– Jag har som sagt ingen aning. Men det kommer alltid finnas individer som tycker och tänker kring saker. Men så länge jag är ordförande kommer vår styrelse inte bestämma vilken tränare vi ska ha. Det är inte så beslutsordningen i en professionell idrottsförening ser ut. Varför ska vi tillsätta en general manager om den personen sen inte ska kunna fokusera på att göra sitt jobb?

Vad säger du till alla Leksandssupportrar som nu känner ”Åh nej, inte den här cirkusen igen”?
– Vi försöker bygga något långsiktigt. Leksands IF har åkt upp och ner, upp och ner, och jag är inte dummare än att jag också noterat den ”sjukdomsbilden”. Föreningen har testat att byta ut ordföranden, styrelser, sportchefer, tränare om och om och om igen. Det har bevisligen inte fungerat. Vi måste arbeta långsiktigt om det här ska bli bra över tid. Till det hör att alla sköter sina uppgifter och styrelsens uppgift är inte att välja tränare.