INTERVJU – Tjomme om förlängningen: ”Vore korkat att sudda bort allt”

Under tisdagen kom bekräftelsen på nyheten vi fått hintar om, men knappt vågat drömma om. Såväl Tomas ”Tjomme” Johansson som tränare Björn Hellkvist förlänger sina kontrakt med ytterligare tre år till säsongen 2024/2025.
LIF News har haft ett långt snack med ”Tjomme” om hans tankar på vägen, familjesituationen, var klubben står idag och var vi är på väg. Vi kommer att publicera flera artiklar under veckan – häng med!
– Det känns jättebra. Vi har börjat på någonting och kommit en bit på vägen, men inte kommit i mål, och då känns det roligt att få fortsätta, säger han.

Det var ingen hemlighet att Leksand ville ha kvar ”Tjomme”. Och känslorna var ömsesidiga.
– Vi har hållit på och diskuterat en längre tid. Familjesituationen som varit hade inte fungerat i tre år till. Men vi har löst det nu och familjen kommer att flytta hit, vilket såklart känns jätteskönt. Det kommer att spara tid med pendlandet som varit och vi kommer att kunna få vara en familj igen, berättar han.
– Det var även viktigt att få fortsätta jobba med samma konstellation av människor. Det var faktiskt en förutsättning.
– Jag gillar Björns sätt att arbeta. Vi jobbar väldigt bra tillsammans. Han har ett bra driv i verksamheten och jobbar med spelarna på ett otroligt professionellt sätt.

De assisterande coacherna Mikael ”Challe” Karlberg och Fredrik Hallberg har båda ytterligare ett år kvar på sina kontrakt. Hur ser du på det?
– Vi måste se över den situationen framöver men jag har inte haft utvecklingssamtal med dom ännu, så jag kan inte säga något mer i nuläget.

Vad är det som gör att Leksand fortsatt känns som det bästa stället att vara på?
– Vi har börjat bygga på någonting med en grund av rutinerade spelare och lite Leksandsbakgrund. Vi är ett team som trivs och jobbar väldigt bra tillsammans, och det har gett bra effekt.
– Det vore rätt korkat av mig att bara sudda bort det och sätta mig någonstans där jag ska börja om på noll igen. Jag vill vinna SM-guld lika mycket som alla supportrar och spelarna. Men det tar lite tid att skruva ihop allt.
– Här i Leksand finns alla förutsättningar för att vi ska bli framgångsrika över tid med våra faciliteter, och det engagemang och intresse som är runt Leksand är unikt. Vi har alla saker vi behöver för att i framtiden kunna utmana om guldet, hävdar ”Tjomme”.

Hur gick tankarna med truppbygget inför säsongen och var bedömer du att vi står idag?
– Vi kände att vi inte behövde skruva så mycket, då vi trodde på grunden vi hade lagt. Förra säsongen bar Hrivik, Cehlarik och Camper oss länge men när loket inte orkade på samma sätt längre hade övriga gruppen tagit kliv i sin utveckling. Vi behöll den stommen men hittade några punkter där vi behövde skruva lite ytterligare.
– Skillnaden med vår trupp mot ifjol är att utvecklingen på spelarna fortsätter. Jag har aldrig sett ”Zacke” så här bra, och då är han 34 bast! Jag har aldrig sett Åman så här bra, har aldrig sett Heineman på det här hugget och Norén har tagit jättekliv till i år från ifjol. Så utvecklingen i gruppen fortsätter, vilket är jätteroligt att se.
– Det vi identifierade förra året är att det inte räcker med en kedja som producerar, vi måste ha fler. Då blir det svårare för motståndaren att kunna överleva på sin gameplan när det möts av motmedicin i varje kedja som kommer in hela tiden. Vi behövde bli lite djupare och hoppas att spelare tar kliv så att vi blir en lagmaskin mer än en kedja som ska lösa det hela åt oss.

Han erkänner att resan Leksand gjort under hans ledning gått snabbare än vad han vågade hoppas på.
– Det var ju ingen, mig själv inräknad, som trodde att vi skulle gå från att vara tippade i botten till att komma trea förra säsongen. Det finns inget som säger att det ska gå lika bra i år, men vi har en tydlig idé vad det är vi behöver skruva på ytterligare för att bli ännu stabilare, men att sätta någon exakt tidsplan går inte. Det kan ske redan i år, men går inte att säga exakt.

Känslan från sidan är att systemet fungerar så bra just nu att vi nästan kan sätta in vilken spelare som helst, och det kommer att fungera.
– Jag brukar säga så här att bra spelare i ett dåligt system kan vinna enstaka hockeymatcher men det blir inget vinnande lag. Bra spelare i ett bra system, då blir du ett vinnande lag. Precis det som har hänt med oss, förklarar ”Tjomme”.
– Exempelvis den första säsongen efter avancemanget 2013 när Leksand kom sjua som nykomlingar levde man på Alsenfelt och Hersley. Säsongen därefter blev Alsenfelt normal, vilket var bra men mer normalbra, och Hersley försvann. Då åkte man ur. Då visades det vilket bräckligt system det var.
– Svensk hockey har gått emot att allting bygger på en extremt tydlig struktur. Alla måste känna sig trygga i den idén och när du gör det, då kan du börja vara kreativ. Som Max exempelvis hos oss nu. Han är trygg i systemet men vågar också gå utanför ramen, som gör att han helt plötsligt bara sticker, dribblar upp någon på läktaren och sätter dit den.

Del 2 i vår intervju med ”Tjomme” publiceras inom kort.

Mårthen Bergman – Håkan Danielsson Wahl