Den finske björnen har vaknat

Landslagsback in the making, superfinländare som gått ur ide och en magiskt andraperre. Sämre söndagar kan man ha.

CHL-livet ändå, vänner, vilken grej! Leksand tog under söndagskvällen sin andra CHL-seger och precis som mot Slovan Bratislava så kändes det himlars lugnt – ännu lugnare till och med – trots att segersiffrorna blev mindre och avgörandet kom sent.

Det blev väl inte direkt någon kanonstart, om vi säger så. Tjeckerna gjorde 1-0:an innan matchen knappt hade startat och resterande del av första perioden går väl inte direkt till historien. Det gör däremot den andra (nåja) där Leksand malde på och körde över tjeckerna på ett sätt så att inte ens Jaromir Jagr hade kunnat hjälpa till. 19-1 i skott och två backmål med ”tysta” releaser signerade Caito och Själin var i underkant deluxe.

Vad hände då i den sista akten kanske ni undrar och jo, det ska jag berätta för er. Tjeckerna ställde om – på gammalt tjeckiskt vis – och due-due var ett faktum.

Men nu råkar det vara såhär va, att det ser ut som att denna dära nye finländske centern vi har har börjat varva upp litegranna. Ei saa peittää vilket spelsinne!

Mackan med 34 lager smör på till Oskar Lang var mumma och ”Langen” ser riktigt fin ut. Må det bli hans RIKTIGA genombrottssäsong i år.

Tjeckerna brände ett megaläge med fem sekunder kvar men det står inte i historieböckerna så låt oss istället konstatera att Leksand inlett säsongen med två raka segrar. Kul!

MATCHENS STJÄRNOR

1. Carter Ashton
Ja, absolut, Ruohomaa kanske skulle ha den här men seeeer niiii hur mycket bra Ashton gör eller? Spelet framför mål är Tomas Holmström-klass och närkampsspelet fem plus.

2. Mikael Ruohomaa
Här blir det dock svårt att sätta in någon annan. Elegant som få, bländande skridskoåkningen, små fina vrickningar och passningarna folket, PASSNINGARNA! Om, jag säger OM, han paras ihop med Camper är det ju bara att gratulera den som får den tredje platsen i den kedjan.

3. Calle Själin
Landslaget nästa va? Jo, så blir det nog.

Matchfakta

Leksand–Ocelari Trinec 3–2 (0–1, 2–0, 1–1)

Andra perioden: 1–1 (22.35) Matt Caito (Max Veronneau, Carter Ashton) 2–1 (25.20) Calle Själin (Matt Caito, Carter Ashton)
Tredje perioden: 3–2 (55.47) Oskar Lang (Mikael Ruohomaa, Jonas Ahnelöv)
Utvisningar, LIF: 1×2. Tri: 3×2.
Skott: 36–19 (9–7, 19–1, 8–11).
Domare: Andreas Harnebring, Andreas Nord.