Bergkvist: ”Ger allt för varandra”

Leksands IF J20-lag fortsätter att ånga på i topp 10-serien som drog igång efter jul. I helgen väntade två tuffa bortamatcher mot Linköping och HV71, två matcher som båda slutade med vinst. Igår kom avgörandet först efter straffar, men idag var det inget snack när man vann med 4-1 mot HV. Jag bad Axel Bergkvist summera helgen.
– Jag tycker att vi i första matchen inte är med från start även fast vi pratade om det innan. Det var väldigt mycket ups and downs i den matchen, till slut var de starkt av oss att få med oss två poäng. Idag var det bättre även fast det finns mycket kvar att jobba med. Vi gick ihop som grupp och gav oss fan på att vi skulle vinna och göra en bra match. Vi fick bra utdelning och Jakob Hellsten i mål håller oss kvar i matchen många gånger. Båda våra målvakter var grymma under helgen, säger han.

Det är ett ungt J20-lag som Leksand ställer upp med den här säsongen. Alla spelare födda 1999 som var här i fjol har lämnat och många av de mest framstående spelarna födda 2000 har spenderat stora delar av säsongen i A-laget, till exempel Axel. Men på något sätt har man ändå lyckats skörda framgångar och placerar sig just nu som tvåa i tabellen. Vad är det som gjort att man lyckats så bra den här säsongen?
– Vi har ett tydligt sätt som vi vill spela på, där har vi Christer och Challe att tacka. Vi vet vad vi ska göra i de flesta situationerna men vi får även en hel del fria händer. Sedan är vi ett grymt hårt jobbande lag. Där ligger grunden till varför vi är så pass bra nu, alla ger allt för varandra, alla 4 lines gör jobbet varje match. Sen har vi sjukt kul ihop också.


Som jag nämnde ovan har Axel spenderat större delen av den här säsongen i a-laget. Fram till för bara några matcher sedan var han given i laget och fick även chansen i powerplay. Efter en svagare insats nere i Tingsryd tog dock Roger Melin beslutet att flytta ned Axel till J20-laget igen. Under vårt samtal säger han så här om att bli nedflyttad och tiden i J20:
– Självklart vill man spela på den högsta möjliga nivån hela tiden. Jag har försökt att inte tänka på det så mycket utan bara fortsätta spela mitt spel oavsett vilket lag jag spelar med. Men med J20 får jag lite mer istid och det är ju det man vill åt och det är då man blir bättre. Dessutom har jag en större roll i J20 än vad jag har i a-laget och det gillar jag. Det är bara att fortsätta kriga och ta chansen när den väl dyker upp.
Känslan man får är att Axel tagit den här förändringen på helt rätt sätt. Han gräver inte ner sig, utan fokuserar på att utveckla sitt spel och bli bättre hela tiden. I J20 har även poängproduktionen kommit igång ordentligt. På sina sju matcher i topp 10-serien har det blivit åtta poäng.
– Det viktigaste är att laget vinner och det är vad man strävar efter varje match. Poängen kommer när de kommer och de är självklart kul när det ramlar in någon puck ibland. Vi är ett lag där alla kan producera och jag har mina lagkamrater att tacka för alla poäng.

I och med att man kvalificerade sig för topp 10-serien är man redan klara för slutspel. Nu handlar det om att sätta sig i en så bra position som möjligt och just nu känns det som att det här laget verkligen kan fortsätta överraska. En känsla som Axel verkar dela.
– Vi kan gå hur långt som helst, avslutar han.