Bemöter kritiken kring styrelseförslaget: ”Har inga problem med engagemang på annat håll”

Leksands IF presenterade under måndagen sitt förslag på nya styrelser (till ideella föreningen och AB:t) samt en förslag till ny valberedning. Något som har väckt reaktioner i Leksandsleden. LIF News ringde upp valberedningens ordförande, Sakarias Winberg för att försöka få svar på frågorna som uppkommit.

LIF News har tidigare skrivit om att Martina Stenvall, som blivit nominerad till valberedningen inte hade fått höra något från valberedningen.

Det står klart att nuvarande ordförande, Claes Bergström, inte fortsätter på posten. Något som skapat frustration i supporterleden. Kajsa Rosén är i stället nominerad av valberedningen.

– Claes har varit ute och redogjort tydligt på hemsidan. Kajsa har god erfarenhet i både ideella sammanhang och inom sin profession. Hon har de egenskaper som Leksands IF mår bra av, säger valberedningens ordförande, Sakarias Winberg.

Valberedningen skriver på Leksand IF:s hemsida om att de vill spegla styrelserna. Men supporterprofilen och eldsjälen Emil Nilsén saknades i den speglingen och hittas inte i Leksands IF Ishockey AB.

– Det fanns vissa personer som hade mandat över två år och de har vi inte valt att jobba vidare med. Emil var den enda i den ideella som hade mandattid kvar och som vi inte arbetade med i vår process. När vi började vår process så fanns det flera som hade så, men de valde att inte fullfölja sina uppdrag. Det blir en fråga för Kajsa framöver. Det fanns ingen värdering från vår sida i alla fall.

Borde han inte speglats ändå?

– Man kan tänka på båda sätt. Vi valde att inte jobba vidare med de som hade tid kvar på sitt mandat. Rätt eller fel, bra eller dåligt… men vi gjorde den avvägningen.

Varför slutade ledamöterna i förtid?

– Det finns mycket rykten och jag vill inte bidra till det. Jag vill säga att hela bilden inte finns ute. Av respekt för den enskilde så tänker vi från valberedningen inte kommentera det.

Ni skriver att ni vill uppnå effektivitet och samsyn. Varför är det så viktigt att ni måste hålla med varandra hela tiden?

– Jag skulle säga att det är viktigt att ha högt i tak i styrelserummet. Men när man går därifrån så ska man ha kommit överens. Det är dock olyckligt om man har en ägarstyrelse och en bolagsstyrelse som inte ligger i linje med varandra. Där har Leksands IF gjort en stor resa de senaste åren. Idag har vi en större samsyn. Nu skapar vi en organisatorisk samhörighet.

”En tolkning som kan stämma”

Det är flera av medlemmarna i valberedningens styrelseförslag som inte är rotade i Leksands IF, vilket har skapat funderingar i supporterleden på sociala medier. Det var också en del synpunkter på formuleringar i deras presentationer på Leksands hemsida. Bland annat en formulering kring Leksands största rival, Mora IK.

”Min relation till Leksand går tillbaka till min tid i Mora. Jag växte upp i Mora och har spelat massvis av matcher mot Leksand genom åren, så jag känner klubben och kulturen.

Jag har haft en lång hockeykarriär som startade i Mora, sen Brynäs, Västerås, HV 71 för att avslutas i Oslo och Vålerenga.” är orden som föreslagna ledamoten Johan Brummer beskriver sig själv på.

– Jag har läst hela skrivningarna på hemsidan. Jag konstaterade att om man inte vill förstå vad de vill säga, så kan det absolut uppfattas som motsättningar, säger Winberg.

Du menar att det är en tolkningsfråga?

– Ja, man tolkar ju utifrån erfarenheter och olika ingångar utifrån från vad man vet. Jag har träffat honom och då ligger jag kanske före. Jag har mer förståelse än någon som inte träffat honom.

Hur ska de nya styrelsemedlemmarna företräda medlemmarna på ett trovärdigt sätt om de inte är en del av oss?

– Om man tolkar in det på det sättet så förstår jag känslan. Men om man pratar med personen så kan jag inte förstå det. Sen så är det ju att hans relation till Leksand går tillbaka till hans tid i Mora. Det handlar om att han då fysiskt befinner sig på en geografisk plats som är nära Leksand. Han har lärt känna klubben och kulturen för att han har varit nära Leksand. det har inget med att han förstår Leksand genom Mora, utifrån sin tid i Mora.

… genom sin tid i Mora IK?

– Nja, det kan likväl vara utifrån sin tid i Mora som stad. Han växte upp i Mora, det handlar inte om att han växte upp i Mora IK. Man kan förstå honom på ett annat sätt.

Om man ska läsa ordagrant så är det: ”Min relation till Leksand går tillbaka till min tid i Mora. Jag växte upp i Mora och har spelat massvis av matcher mot Leksand genom åren, så jag känner klubben och kulturen.” Han påstår väl att han förstår Leksand som klubb och dess kultur genom att spela mot Leksand, med den största rivalen?

– Det är en tolkning som kan stämma. Det finns väl ingen som påstår att han är uppvuxen i Mora ishall. Jag har inga problem med att någon har varit engagerad på något annat ställe. Jag har ingen känsla av att någon inte skulle göra allt för Leksands IF.

Just sådant gör att jag som supporter upplever att jag är längre från klubben idag än vad jag var i förrgår. Kan du förstå det?

– Hur menar du nu?

Exempelvis, Claes Bergström stod i klacken och var enormt populär i supporterled. Nu försvinner han, bara så där. En styrelsemedlem skriver att han förstår Leksand via den största rivalen. En annan (Henric Schef) gick på några strömatcher med sitt företagskort och hejar hellre på IFK Göteborg och Arsenal.

– Nu tror jag att Kajsa Rosén har varit minst lika mycket i ishallen som Claes har. Den oron, om den finns… låt oss ge Kajsa chansen.

Vi pratar inte om Kajsa här. Det som kan sticka hos folk är att de nya inte är rotade i Leksands IF, eller verkar bry sig nämnvärt om sådant.

– Ja men då kan man säga att tidigare ledamöter inte har varit rotade heller. Vi är en förening som är större än så. Vi är hela landets Leksands IF. Det handlar om vilken kompetens och erfarenhet som är bäst för Leksands IF, säger Sakarias Winberg.

Leksand IF:s årsmöte tar plats 26 juni.

Vilka styrelser som föreslås av valberedningen kan ni läsa mer om här.