Alva Johnsson: ”Vi behöver er!”

Ödeshelgen för Leksands damer är här. I eftermiddag spelas den fjärde matchen i kvartsfinalserien mot HV71, en match som Leksand måste vinna för att skaka fram en femte och avgörande match imorgon. Men någon ångest inför det som väntar verkar inte infinna sig i laget, istället ser man framemot uppgiften.
– Känslan är riktigt bra! Bra fart och fokus på träningarna, härlig och glad stämning i laget! I och med vinsten i Söndags och att vi tog hem matcherna till Tegera igen, med chans att avgöra på hemmaplan, är något som känns av i laget. Sjukt roligt, säger forwarden Alva Johnsson.


Kvartsfinalserien inleddes med en förlust hemma, vilket gjorde att HV kunde avgöra på hemmaplan förra helgen. Lördagsmatchen då slutade med förlust för LIF trots bra spel och inför söndagen la man om taktiken en aning för att ta matchserien tillbaka till Leksand. Alva lyfter fram en tydlig skillnad i spelet som gjorde att man kunde vinna match tre.
– Trycket mot mål. Vi spelade riktigt bra i lördagsmatchen men matchen stod och vägde, stolpträffar och en del superräddningar av deras målvakt och så vidare. I söndags hade vi bestämt oss och ökade trycket mot kassen med både spelare och skott. Vilket gav resultat.
Att öka trycket mot mål, och framför allt att göra mål, har varit ett stort problem för laget de senaste månaderna. Man har ofta spelat väldigt bra, men som jag varit inne på i tidigare texter har man ofta överarbetat situationer i offensiv zon. Även Alva menar att målskyttet varit ett problem och att det är någonting man jobbar med för att lösa.
– Ja det har det. Vi har spelat med en bra lägsta nivå men effektiviteten har dippat en del. Vi har skapat mycket lägen och haft övertag i spelet med puck men inte satt tillräckligt mycket mål och missat våra lägen. Vi har jobbat med målskytte och självförtroendet med puck. Våga ta avslut och vilja vara där det brinnner. Sätta lägena när vi får dem. Skapa tid för våra skickliga backar att hitta igenom för styrningar eller ge dem tid att sätta pucken direkt.

När det ena laget har matchboll kommer det mentala spelet in på riktigt i serien. För Leksands del handlar det mycket om att tvätta bort rädslan för att förlora. Alva menar att man låste upp en del mentala knutar genom vinsten i söndags.
– Efter vår starka insats i söndags, att gå ut och vinna en sån måstematch, så känns det tryggt i laget och vi vet att vi kan leverera vår bästa hockey i dessa lägen. Vi gav oss själva chansen igen när många utifrån kanske trodde att de va över. Det mentala är jobbigt för HV71 också, en förlust för deras del på lördag och det kan bli riktigt nervigt för dem i sista avgörande på söndag. Viljan att vinna är alltid större. Det gör man vad som helst för, så är det bara.
Något som kan ge Leksand en extra push i de här två matcherna är publiken. Därför skickar Alva med en uppmaning till alla som funderar på att ta sig till Tegera Arena i eftermiddag:
– Sluta fundera och ta er hit!! Det kommer bli matcher med hög fart och mycket känslor. Det är alltid roligast att spela med folk på läktaren, och vi behöver ert stöd!

Match 4 spelas ikväll 18.00 i Tegera Arena och en eventuell femte och avgörande spelas imorgon klockan 15.00 i samma hall.

Matchodds från CoolBet:
1: 2.00 X: 4.55 2: 2.63

Annons