Kontakta oss

Vad vi behöver för att undvika KS

Blogg

Vad vi behöver för att undvika KS

Niklas här.

Ni som känner mig vet att jag inte är någon statistiknörd, och att jag sällan grottar ned mig i tabellspekulationer, skotteffektivitet, utvisningstabeller med mera. Men i dag började jag fundera kring en fråga som ändå fick mig att dras in i denna värld. Frågeställningen var: ”vad krävs för att vi ska undvika kvalserien?”

För att ta reda på detta kikade jag först på vad som krävts för att hamna på tiondeplatsen i Elitserien de senaste sex säsongerna, och då med en poängs marginal. Det såg ut som följande:

12/13 = 58 p
11/12 = 73 p
10/11 = 72 p
09/10 = 64 p
08/09 = 68 p
07/08 = 67 p

Utifrån detta gjorde jag sedan en MrMadhawk-inspirerad resultatkalkyl gentemot våra motståndarlag. Hur många poäng behöver vi ta för att nå en poängsumma som bör räcka till som sämst plats tio i tabellen? Utifrån nyss nämna siffror så valde jag att sikta på 73 poäng, vilket ändå känns som förhållandevis högt och borde resultera i en plats högre än tia, men ändock. Man vet ju inte.

Detta var vad jag kom fram till.

AIK (tre hemma, två borta) – 10 poäng
Brynäs (tre H, två B) – 9
Färjestad (två H, tre B) – 4
Frölunda (två H, tre B) – 8
HV71 (två H, tre B) – 3
Linköping (tre H, två B) – 6
Luleå (två H, tre B) – 3
Modo (tre H, två B) – 9
Skellefteå (två H, tre B) – 3
Växjö (tre H, två B) – 9
Örebro (två H, tre B) – 9

Detta ger en slutsumma på nätta 73 pinnar. Viss reservation för felaktigheter till höger och vänster med matcher och matematik förekommer givetvis, men det fattar ni. Jag är ju rookie på det här.

Nåväl.

En slutsats man kan dra av detta är att vi går plus mot sex av elva motståndarlag, vilket kan kännas konstigt då vi ”bara” siktar på plats tio i kalkylen. Men det är väl smällar man får ta.

En annan slutsats är att det är en tämligen optimistisk kalkyl, men på förhand känns den ändå inte helt naiv. Den bygger på att vi är trygga hemma i Tegera och plockar viktiga segrar där, såsom båda hemmamatcherna mot Örebro och Frölunda.

Ska jag vara realistisk däremot så tror jag personligen att en poängsumma på runt 65 känns mer sannolik att tro på. Växjö blir nog 6 poäng istället för 9, AIK kanske 7-8 istället för 10 och så vidare. Men 65 kan ju räcka det med, allt beror på hur dåliga bottenlagen blir. I fjol var Rögle och Timrå sämst (väldigt sämst that is), vilket räddade exempelvis Gnaget, som i mina ögon också var KS-mässiga. Ska vi bli årets Gnaget, eller kommer det gå sämre/bättre?

Så låt höra, vad tror ni om det här?

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
6 Kommentarer

Mer i Blogg

Senast

Till toppen