Kontakta oss

Masken skriver TV-historia – Igen

Per Karlsson

Masken skriver TV-historia – Igen

Framstående spelare riskerar alltid sitt rykte och sin legendstatus när de efter avslutad karriär på ena eller andra sättet dröjer sig kvar vid hockeyn och offentligheten. Exempelvis som tränare eller sportchef. Dra sig tillbaka innebär inte att falla i glömska. Tvärtom en säker plats i supportrarnas hjärta. Långt ifrån alla lyckas sadla om och nå ännu högre kultstatus. Som Christer Abris. Med en oemotståndlig personlighet sjunker det negativa snabbt undan. Även misslyckanden och en faktiskt ganska blandad insats efter spelarkarriären.

Annars får vi som här försöka göra en insats för en särskild ex-spelare. Det finns de som lyckats avsevärt sämre i sina fortsatta roller inom hockeyn – och kanske är i större behov av att få ryktet återställt – men Anders Masken Carlsson förtjänar verkligen att ständigt ihågkommas som både elegant och effektiv hockeyforward.

Den större publikens hjärtan vann Masken när han i Moskva-VM 1986 inom loppet av nio sekunder i slutet av Finland-Sverige gjorde två mål och vände underläge 2-4 till oavgjort. På den tiden då VM ännu hade stark attraktionskraft.

13 år senare – på den tiden då det ännu var exklusivt att se sitt klubblag live i TV – bjöd Masken på ytterligare ett TV-ögonblick värt att minnas. Främst för Leksandssupportrar men också för neutrala finsmakare. Det var den 23 mars 1999 och TV4 visade direktsänd slutspelshockey. Fjärde omgången i kvartsfinalspelet (som dessa år spelades i bäst av fem). LIF låg under 1-2 i matcher och var tvungna att vinna uppe i Luleå för att få till en femte avgörande på hemmaplan. Luleå-Leksand var dock inte kanalens huvudmatch, utan endast målen klipptes in en stund efter att de fallit. När detta hänt tre gånger och Luleå svarat för samtliga stängde nog många leksingar av TV-apparaterna. I synnerhet som rapporterna sade att Luleå-ledningen var i underkant och norrbottningarna helt ägde matchen. Precis allt pekade på att LIF:s säsong var över.

Kort efter att huvudmatchen tagit slut meddelar dock studion att man raskt ska kasta sig upp till Luleå. Det finns skäl att visa något i direktsändning. I slutet av matchen har nämligen Leksand vaknat till liv, krupit allt närmare. Man har under tredje perioden reducerat till 3-1 och 3-2. Matchklockan står på 20.00 och full tid – men LIF har tilldömts straffslag! Miss, och säsongen är över. Mål, och matchen går till förlängning (där Leksand rimligen bör ha mentalt överläge efter hur saker utvecklat sig). Plötsligt är en femte avgörande uppe i Dalarna inom räckhåll. Men då måste Masken Carlsson först överlista spöket Jarmo Myllys. Som förutom omutligt målvaktsspel också förnedrat LIF tidigare under kvartsfinalserien genom att skicka pucken över hela banan och göra mål i tom bur. Nu har han kastat klubban i slutsekunden och orsakat Leksands straff. Dags för pay back. Masken tar fart nere i egen zon. Suger tag i pucken vid mittpunkten. Rör sig mot Jarmo Myllys…

För att inte förstöra en bra historia och god upplevelse avstår vi här från att berätta hur det gick i aktuella matchens förlängningsspel. Minns straffen istället. Minns vilken enastående hockeyspelare Anders Masken Carlsson var.

Veckans-Legend-Anders-Masken-Carlsson

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen